Ricinusovim uljem do zdravije i ljepše kože

Jeste li znali da za zdravlje kože lica možete koristiti i ricinusovo ulje? Po izgledu, ovo je ulje prozirna tekućina s žutim nijansama. Kao sastojak, može ga se naći u velikom broju kućanskih proizvoda, od sredstava za čišćenje do boja.

Također se koristi za liječenje različitih medicinskih stanja, ponajviše probavnih problema. Ricinusovo ulje razgrađuje se u ricinoleinsku kiselinu u tankom crijevu, što ubrzava proces probave u crijevima.

Iako su dokazi manje vjerodostojni, također je utvrđeno da ricinusovo ulje ima neke potencijalne prednosti za lice i kožu.

Smatra se da ricinusovo ulje i ricinoleinska kiselina povećavaju apsorpciju u koži i ponekad se koriste u liječenju različitih stanja kože, uključujući dermatozu, psorijazu i akne.

Postoje također i anegdotalna izvješća o pogodnom učinku ovog ulja na ponovan rast kose, iako nema dostupnih znanstvenih dokaza koji bi to potvrdili.

5 prednosti ricinusovog ulja za lice

Akne: Antimikrobna i protuupalna svojstva ricinusovog ulja čine ga korisnim u smanjenju akni. Ricinoleinska kiselina proizvedena ricinusovim uljem može inhibirati rast bakterija koje uzrokuju akne.

Tekstura: Ricinusovo ulje bogato je i drugim masnim kiselinama koje mogu poboljšati glatkoću i mekoću kad se nanese na kožu lica.

Ljepota: Masne kiseline u ricinusovom ulju također mogu poticati rast zdravog tkiva kože, što ga čini korisnim u izglađivanju neujednačenih tonova kože.

Osjetljiva koža: Ricinusovo ulje ima nisku komedogensku ocjenu, što znači da nije vjerojatno da će začepiti pore u koži. To ga čini pogodnim za uporabu na osjetljivoj koži s niskim rizikom od razvoja mitesera.

Dostupnost: Proizvodi za njegu kože, a posebno kreme za lice i ulja, mogu biti vrlo skupi. Ricinusovo je ulje relativno jeftino i dijeli mnogo sličnih svojstava, kao što je poboljšanje tena ili hidratacija.

5 prednosti ricinusovog ulja za kožu

Protuupalno: I za ricinusovo ulje i za ricinoleinsku kiselinu vrijedi da imaju protuupalna svojstva koja ih čine korisnima u liječenju nadražene kože.

Antimikrobno: Ricinusovo ulje također može štititi kožu od bakterijskih infekcija time što pomaže zadržati napadačke patogene van organizma.

Hidratizirajuće: Ricinusovo ulje sadrži trigliceride koji pomažu u održavanju vlage u koži, čineći ga korisnim u liječenju suhe kože.

Hidratacija: Ricinusovo ulje može imati svojstva vlaženja, što znači da može vući vlagu iz zraka u kožu, zadržavajući kožu hidratiziranom.

Čišćenje: Trigliceridi koji se nalaze u ricinusovom ulju također su korisni u uklanjanju svakodnevne prljavštine iz kože.

Nuspojave

Ricinusovo ulje je relativno sigurno, ali može uzrokovati neke nuspojave koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o njegovoj upotrebi na licu i koži. Najbolje je utrljati malo ricinusova ulja na dio kože prije korištenja i pričekati barem pola sata. Ako u tom vremenskom roku vaša koža ne reagira na ulje, možete ga nastaviti koristiti. Želite li biti sigurni da je vaše ricinusovo ulje visoke kvalitete, preporučamo Pukka ricinusovo ulje.

Pojave li se, nuspojave će vjerojatno biti povezane s alergijskim reakcijama kao što su kožni osip, otekline i svrbež. Najčešće prijavljene nuspojave su iritacija kože i razvoj osipa. Svatko tko doživi alergijsku reakciju na ricinusovo ulje treba hitno potražiti liječničku pomoć.

Novosti - Sve