Bakini keksi na mašinu
09 Kol.

Bakini keksi na mašinu

Bakini keksi na mašinu su jedan od onih klasika koji nas uvijek vraćaju u bezbrižno vrijeme djetinjstva. Miris ovih keksića nas podsjeća na toplinu doma, bakinu pregaču i pucketanje drva u peći. Ovi keksi su jednostavni za pripremu, a uz malo mašte i kreativnosti, mogu biti prilagođeni svakom ukusu.

Povijest Bakinih keksi seže daleko u prošlost, a recepti se prenose s generacije na generaciju. Sastojci za ove kekse su jednostavni i osnovni, a priprema je brza i jednostavna. Ovi keksi su savršeni za svaku priliku, od obiteljskih okupljanja, do druženja s prijateljima uz kavu ili čaj.

Povijest Bakinih Keksi

Bakini keksi su jedan od najomiljenijih kolača u Hrvatskoj, a njihova povijest seže daleko u prošlost. Ovi keksi su dobili ime po bakama koje su ih pripremale, a recept za njih se prenosio s koljena na koljeno.

Bakini keksi su se prvotno pripremali od jednostavnih sastojaka koji su bili dostupni u kućanstvima. Najčešće su se koristili brašno, šećer, jaja, maslac i vanilin šećer. Ovi keksi su bili popularni zbog svoje jednostavnosti i brzine pripreme, a istovremeno su bili izrazito ukusni.

S vremenom, recept za bakine kekse se mijenjao i prilagođavao novim trendovima i dostupnim sastojcima. Danas postoje mnoge varijacije ovih keksa, a najpopularniji su oni koji se pripremaju na mašinu za kekse. Ova mašina omogućuje brzu i jednostavnu pripremu keksa, a istovremeno daje keksima karakterističan oblik.

Ukratko, bakini keksi su jedan od najomiljenijih kolača u Hrvatskoj, a njihova povijest seže daleko u prošlost. Danas postoje mnoge varijacije ovih keksa, a najpopularniji su oni koji se pripremaju na mašinu za kekse.

Sastojci za Bakine Kekse

Kada pripremamo Bakine kekse na mašinu, moramo paziti na sastojke koje koristimo. U ovom dijelu teksta, opisat ćemo sastojke koje trebamo nabaviti za pripremu keksa i podijelit ćemo ih u dvije kategorije: sastojci za tijesto i sastojci za punjenje.

Ne znam kako vi, ali ja od svih keksa najviše volim ovakve, najjednostavnije, starinske i prhke, koji mirišu na maslac i limunovu koricu. Uvijek me podsjete na djetinjstvo i baku, koja je ove kekse pekla u ogromnim količinama, ne samo za blagdane, nego i vikendima, 'nek' se nađe koji uz čaj ili kavu'. Sada joj je teško kuhati pa sam ja preuzela pripremu mnogih jela i slastica za koje je ona inače bila zadužena. Tako je i ovaj recept njezin, a ja sam samo umjesto vanil šećera dodala prstohvat vanilije u prahu. Kekse pospremite u limenu kutiju i tako mogu izdržati tjednima. Ako ih ne slistite ranije..

Pripremite:

750g brašna

10g praška za pecivo

375g maslaca

250g šećera

1 vanil šećer ili prstohvat vanilije u prahu

2 cijela jaja

koricu jednog neprskanog limuna

Prosijte brašno i prašak za pecivo. U brašnu zdrobite maslac. Dodajte šećer, istučena jaja i limunovu koricu. Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga malo da počiva.

Na mašinu za meso stavite nastavak za kekse. U mašinu stavljajte tijesto, vrtite i režite kekse dužine 5-8cm. Slažite na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje i pecite 12-15 minuta na 180C.

Spatulom pečene kekse podignite s tepsije i ostavite da se hlade na rešetki. Pospremite u limenu kutiju.

Ako nemate mašinu za meso, razvaljajte tijesto i kalupima izrezujte oblike.

Sastojci za Punjenje

Za punjenje Bakinih keksa, možemo koristiti razne sastojke, a ovisno o našim željama, možemo ih kombinirati ili koristiti samo jedan. Evo nekih od sastojaka koje možemo koristiti za punjenje keksa:

  • Džem od marelica
  • Džem od jagoda
  • Nutella
  • Kokosovo brašno
  • Mljeveni orasi
  • Mljeveni bademi
  • Čokolada u prahu

Kada imamo sve sastojke, možemo krenuti u pripremu tijesta i punjenja za Bakine kekse na mašinu.

Priprema Bakinih Keksi

Kada se radi o pripremi Bakinih Keksi na mašinu, postoji nekoliko koraka koje treba slijediti kako bi se osigurala uspješna priprema i pečenje ovih finih keksića. U ovom dijelu ćemo opisati postupak pripreme tijesta i punjenja za ove kekse.

Priprema Tijesta

Prije svega, potrebno je pripremiti tijesto za kekse. Za to nam je potrebno brašno, maslac, jaja, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Sve sastojke treba dobro izmiješati dok se ne dobije glatko tijesto. Tijesto se može pripremiti i u mikseru ili na sličan način, ali mnogi preferiraju ručno mijesanje kako bi dobili bolji osjećaj za tijesto.

Nakon što se tijesto pripremi, potrebno ga je ostaviti u hladnjaku da se ohladi. To je važno kako bi se tijesto moglo lakše oblikovati u kalupe za kekse. Tijesto se može čuvati u hladnjaku do nekoliko dana, ali ako se planira peći keksi odmah, dovoljno je ostaviti ga u hladnjaku nekoliko sati.

Priprema Punjenja

Kada se tijesto ohladi, potrebno je pripremiti punjenje za kekse. Bakini keksi na mašinu se obično pune džemom, čokoladom ili nekim drugim slatkim namazom. Prije punjenja, tijesto se izvadi iz hladnjaka i ostavi da se malo ugrije na sobnoj temperaturi.

Nakon što se tijesto ugrije, potrebno ga je razvaljati na tanko i izrezati u oblike koji se mogu staviti u kalupe za kekse. Kalupi za kekse su posebni kalupi koji se koriste za oblikovanje keksića, a mogu se naći u različitim oblicima i veličinama.

Kada se tijesto izreže u oblike, potrebno je staviti punjenje na sredinu svakog oblika. Nakon toga, tijesto se preklopi i stavi u kalup za kekse. Kalupi se zatim stavljaju u pećnicu i peku se oko 10-15 minuta, ovisno o željenoj hrskavosti keksa.

Ukratko, priprema Bakinih Keksi na mašinu je jednostavan postupak koji zahtijeva malo vremena i truda. Važno je slijediti korake pripreme tijesta i punjenja kako bi se osigurala uspješna priprema i pečenje ovih finih keksića.

Pečenje i Čuvanje Bakinih Keksi

Kada smo napravili savršeno tijesto i oblikovali kekse, vrijeme je za pečenje. Kekse pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 12-15 minuta, ovisno o debljini tijesta i jačini pećnice. Nakon što su keksi pečeni, važno je da ih dobro ohladimo prije nego što ih spremimo.

Kada su keksi potpuno ohlađeni, možemo ih pohraniti u hermetički zatvorenu posudu ili u vrećicu za zamrzavanje. Keksi će tako ostati svježi i hrskavi do tjedan dana. Ako želimo produžiti rok trajanja keksa, možemo ih staviti u hladnjak ili u zamrzivač.

Kada čuvamo kekse u hladnjaku, važno je da ih stavimo u hermetički zatvorenu posudu kako bi se spriječilo sušenje keksa. Kekse čuvamo u hladnjaku do dva tjedna. Ako želimo da keksi dulje traju, možemo ih spremiti u zamrzivač. Kekse u zamrzivaču možemo čuvati do tri mjeseca.

Kako bismo sačuvali svježinu keksa, važno je da ih pohranimo na pravo mjesto. Kekse ne smijemo čuvati u blizini namirnica koje imaju jak miris, jer će keksi upiti taj miris. Također, važno je da kekse čuvamo na suhom i hladnom mjestu kako bi se spriječilo omekšavanje keksa.

Varijacije Bakinih Keksi

Kad je riječ o Bakinim keksima na mašinu, mogućnosti su neograničene! Postoji toliko mnogo načina na koje možete prilagoditi ovaj klasik vašem ukusu i željama.

Evo nekoliko ideja za varijacije Bakinih keksa:

  • Keks na stroj: Ako nemate mašinu za kekse, ne brinite! Kekse možete oblikovati i ručno. Jednostavno razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i izrežite kekse u obliku po vašem izboru. Pecite ih na 200 stupnjeva 12-15 minuta, ovisno o debljini tijesta i vašoj pećnici.
  • Čokoladni keksi: Dodajte 1/2 šalice čokoladnih kapi u tijesto za kekse prije nego što ga oblikujete u mašini. Ovo će dodati bogatu čokoladnu aromu i teksturu vašim keksima.
  • Keks sa suhim voćem: Dodajte 1/2 šalice nasjeckanog suhog voća, poput brusnice ili marelice, u tijesto za kekse. Ovo će dodati slatku i kiselu notu vašim keksima.
  • Keks sa začinima: Dodajte 1 žličicu cimeta i 1/2 žličice đumbira u tijesto za kekse. Ovo će dodati toplu i začinjenu aromu vašim keksima.
  • Keks sa bademima: Dodajte 1/2 šalice sjeckanih badema u tijesto za kekse. Ovo će dodati hrskavu teksturu i orašasti okus vašim keksima.

Svaka od ovih varijacija može biti prilagođena vašem ukusu i željama. Isprobajte različite kombinacije i otkrijte svoj omiljeni način da uživate u ovom klasiku.

Iako se ove ideje nisu pojavile na Coolinarika, tamo možete pronaći mnoge druge recepte za kekse na stroj i druge slastice koje će vam se svidjeti.

Često postavljana pitanja

Kako napraviti kekse na mašinu?

Da biste napravili kekse na mašinu, potrebno je pripremiti tijesto prema receptu i staviti ga u nastavak za kekse. Zatim, pritiskom na ručku, tijesto će se oblikovati u kekse. Nakon toga, kekse treba peći u pećnici prema uputama recepta.

Koji su najbolji recepti za kekse na mašinu?

Postoji mnogo recepata za kekse na mašinu, a najbolji recepti su oni koji odgovaraju vašem ukusu. Možete isprobati različite okuse i kombinacije sastojaka dok ne pronađete svoj omiljeni recept.

Kakve su razlike između keksa na mašinu s orasima, kokosom i lješnjacima?

Keks na mašinu s orasima, kokosom i lješnjacima razlikuje se po okusu i teksturi. Keksi s orasima imaju hrskavu teksturu, dok keksi s kokosom imaju slatku i kremastu teksturu. Keksi s lješnjacima imaju bogat okus i teksturu.

Kako koristiti nastavak za kekse na mašinu?

Nastavak za kekse na mašinu koristi se tako da se tijesto stavi u spremnik, a zatim se pritisne ručka koja oblikuje kekse. Nastavak se može prilagoditi različitim oblicima keksa.

Kako pripremiti čokoladne kekse na mašinu?

Da biste pripremili čokoladne kekse na mašinu, potrebno je dodati kakao u prahu u tijesto. Također možete dodati čokoladne komadiće u tijesto kako biste dobili čokoladni okus.

Koje su prednosti pripremanja keksa na mašinu u odnosu na ručno oblikovanje?

Pripremanje keksa na mašinu ima mnoge prednosti u odnosu na ručno oblikovanje. Na primjer, brže je i učinkovitije, a također omogućuje ravnomjernije oblikovanje keksa. Također je lakše održavati higijenu i čistoću tijekom procesa pripreme keksa.

Galerija slika:

 
  Recepti - Sve