Čokoladni kolač s heljdinim brašnom i lješnjacima
Čokoladni kolač s heljdinim brašnom i lješnjacima
Ako volite biskvitne kolače ili tražite jednostavnu podlogu za kremaste torte, isprobajte ovaj kolač. Meni je kao podloga izvrstan u tortama od sira ili čokoladnim mousse tortama. Poslužite ga s voćem po želji, ali naročito dobro se slaže s jagodama i malinama. Ako ne želite koristiti heljdino brašno, a želite da kolač ostane bezglutenski, upotrijebite brašno od rogača ili samo povećajte količinu lješnjaka.
Pripremite:
135g tamne čokolade
65g maslaca
5 jaja
40g heljdinog brašna
40g mljevenih lješnjaka
korica naranče, vanilija, đumbir ili drugi začin po želji
slatko vrhnje istučeno u šlag
svježe voće za posluživanje
U parnoj kupelji ili u posudi debljeg dna otopite čokoladu i maslac. Malo ohladite. Pećnicu zagrijte na 180C. Jaja pjenasto istucite i zatim u tankom mlazu ulijte čokoladu i tucite pjenjačom ili mikserom. Pazite da čokolada nije vruća jer bi jaja mogla koagulirati i pretvoriti se u čokoladnu kajganu. (Ako volite slađe kolače, s jajima prethodno istucite 50g šećera.)
Dodajte prosijano heljdino brašno i mljevene lješnjake. Ja sam dodala koricu naranče i đumbir, ali možete dodati začine po želji.
Izlijte u kalup od 22cm, obložen papirom za pečenje. Pecite 25min. Izvadite iz pećnice, kratko ohladite u kalupu pa premjestite na rešetku. Posipajte šećerom u prahu i poslužite uz tučeno slatko vrhnje i svježe voće. Slatko vrhnje istucite s malo vanilije i zasladite po želji.
Galerija slika:
vanilija u prahu ekojaja trg ekojagode maslac brašno ekođumbir ekonaranđa ekobrašno lješnjak đumbir prah tamna čokolada biotrgovina heljdino brašno eko trgovina zagreb bioponuda povrća trgovina zdrave hrane biotrgovina priroda i društvo biotrgovina na trešnjevci