KVINOJA PLOČICE SA SEZAMOM I JAVOROM {VEGAN}
KVINOJA PLOČICE SA SEZAMOM I JAVOROM {VEGAN}
Ove pločice sa sezamom čine ukusnu vegansku pločicu za doručak ili energetsku pločicu. Kombinacija javorovog sirupa, sezamovog sjemena, zob bez glutena, maslac od suncokreta i kvinoje stvara slatki okus bez oraha.
Stvaramo prefinu pločicu od cjelovitog zrna punjenu biljnim bjelančevinama i hranjivim tvarima!
Moj cilj za ovaj recept je bio doista prilično jednostavan : napraviti vegansku pločicu koja je izbalansirana u makronutrijentima, ali bez proteinskog praha. I uspjela sam!
Ove pločice su napunjene biljnim bazičnim cjelovitim bjelančevinama (od kvinoje), mineralima iz javorova sirupa i zdravim masnoćama iz sezamovih sjemenki. Dobrodošli ste da koristite maslac od orašastih plodova ili maslac od sjemenki suncokreta kako biste napravili preljev.
Napravite finu pločicu za doručak, koja je tanka, hrskava, lagano slatka i ukusna.
KVINOJA PLOČICE SA SEZAMOM I JAVOROM
Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme kuhanja: 5 min
Ukupno vrijeme: 15 min
Posluživanje: 13-16 pločica
SASTOJCI:
1/4 šalice sjemenki sezama (prženih)
1/3 šalice sjemenki bundeve
1 šalica krupne zobi bez glutena
3 šalice kuhane kvinoje
1 žličica cimeta
1/3 šalice nezaslađenog usitnjenog kokosa
7 žlica kokosovog ulja (krutina), maslaca ili veganskog maslaca (sjeckanog)
1/3 šalice javorovog sirupa
1/3 do 1/2 šalice maslaca od suncokreta (kremasti maslac od kikirikija ili bademov maslac)
1/3 šalice kokosovog šećera
1 žličica vanilije
ZA PRELJEV
1/2 čaše maslaca od suncokreta ili maslac po izboru
1/4 čaše kokosovog ulja
prstohvat cimeta
UPUTE
Zagrijte pećnicu na 175°C. Obložite pleh sa papirom za pečenje.
Sezamove sjemenke stavite na ploču za pečenje i pirjajte u pećnici oko 5 minuta ili dok lagano ne porumene.
Zatim spojite sve suhe sastojke. U zdjelu stavite kuhanu kvinoju, zob bez glutena, sjemenke sezama, sjemenke bundeve, cimet, kokos i kuhanu kvinoju. Pomiješajte sve zajedno. Stavite na stranu.
Stavite maslac (ili kokosovo ulje), javorov sirup, maslac od suncokreta ili maslac po izboru, kokosov šećer i vaniliju u maloj tavi i kuhajte na srednjoj vrućini dok se maslac i sirup nisu rastopili. Zatim pustite da zavrije na 1 minutu. Smanjite i pirjajte 5 minuta dok se smjesa ne zgusne, uz često miješanje.
Ulijte ovu smjesu šećera i orašastih plodova u suhe sastojke. Pomiješajte sve zajedno, a zatim čvrsto pritisnite u posudu. Stavite u hladnjak kako bi se smjesa stisnula, prekrijte folijom.
Za vrijeme dok se pločice hlade rastopite maslac od suncokreta (ili maslac od badema). U maloj posudi za umak, pomiješajte 1/2 čaše maslaca od suncokreta (ili maslac od orašastih plodova), kokosovo ulje i 1 žličicu cimeta na srednjoj vatri dok se ne rastopi.
Ulijte ovu smjesu preko pločica i stavite natrag u hladnjak ili zamrzivač dok se ne stisnu.
Jednom kad se stvrdnu umotajte ih zasebno u folije i stavite u zamrzivač.
NAPOMENE
Ako želite deblje trake, upotrijebite kvadratnu ploču od 9x9 ili 8x8.
Budite sigurni da ste kuhanu kvinoju dobro osušili prije korištenja. Ako je kvinoja previše vlažna, neće se stisnuti.
Procjena prehrambene vrijednosti po pločici:
270 do 275 kalorija; 18 grama masti; 2 grama zasićene masti; 0 kolesterola (ako se koristi kokosovo ulje), 23 grama ugljikohidrata; 3 grama vlakana; 8 grama šećera; 6 grama proteina.
Ove pločice sa sezamom čine ukusnu vegansku pločicu za doručak ili energetsku pločicu. Kombinacija javorovog sirupa, sezamovog sjemena, zob bez glutena, maslac od suncokreta i kvinoje stvara slatki okus bez oraha.
Stvaramo prefinu pločicu od cjelovitog zrna punjenu biljnim bjelančevinama i hranjivim tvarima!
Moj cilj za ovaj recept je bio doista prilično jednostavan : napraviti vegansku pločicu koja je izbalansirana u makronutrijentima, ali bez proteinskog praha. I uspjela sam!
Ove pločice su napunjene biljnim bazičnim cjelovitim bjelančevinama (od kvinoje), mineralima iz javorova sirupa i zdravim masnoćama iz sezamovih sjemenki. Dobrodošli ste da koristite maslac od orašastih plodova ili maslac od sjemenki suncokreta kako biste napravili preljev.
Napravite finu pločicu za doručak, koja je tanka, hrskava, lagano slatka i ukusna.
KVINOJA PLOČICE SA SEZAMOM I JAVOROM
Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme kuhanja: 5 min
Ukupno vrijeme: 15 min
Posluživanje: 13-16 pločica
SASTOJCI:
1/4 šalice sjemenki sezama (prženih)
1/3 šalice sjemenki bundeve
1 šalica krupne zobi bez glutena
3 šalice kuhane kvinoje
1 žličica cimeta
1/3 šalice nezaslađenog usitnjenog kokosa
7 žlica kokosovog ulja (krutina), maslaca ili veganskog maslaca (sjeckanog)
1/3 šalice javorovog sirupa
1/3 do 1/2 šalice maslaca od suncokreta (kremasti maslac od kikirikija ili bademov maslac)
1/3 šalice kokosovog šećera
1 žličica vanilije
ZA PRELJEV
1/2 čaše maslaca od suncokreta ili maslac po izboru
1/4 čaše kokosovog ulja
prstohvat cimeta
UPUTE
Zagrijte pećnicu na 175°C. Obložite pleh sa papirom za pečenje.
Sezamove sjemenke stavite na ploču za pečenje i pirjajte u pećnici oko 5 minuta ili dok lagano ne porumene.
Zatim spojite sve suhe sastojke. U zdjelu stavite kuhanu kvinoju, zob bez glutena, sjemenke sezama, sjemenke bundeve, cimet, kokos i kuhanu kvinoju. Pomiješajte sve zajedno. Stavite na stranu.
Stavite maslac (ili kokosovo ulje), javorov sirup, maslac od suncokreta ili maslac po izboru, kokosov šećer i vaniliju u maloj tavi i kuhajte na srednjoj vrućini dok se maslac i sirup nisu rastopili. Zatim pustite da zavrije na 1 minutu. Smanjite i pirjajte 5 minuta dok se smjesa ne zgusne, uz često miješanje.
Ulijte ovu smjesu šećera i orašastih plodova u suhe sastojke. Pomiješajte sve zajedno, a zatim čvrsto pritisnite u posudu. Stavite u hladnjak kako bi se smjesa stisnula, prekrijte folijom.
Za vrijeme dok se pločice hlade rastopite maslac od suncokreta (ili maslac od badema). U maloj posudi za umak, pomiješajte 1/2 čaše maslaca od suncokreta (ili maslac od orašastih plodova), kokosovo ulje i 1 žličicu cimeta na srednjoj vatri dok se ne rastopi.
Ulijte ovu smjesu preko pločica i stavite natrag u hladnjak ili zamrzivač dok se ne stisnu.
Jednom kad se stvrdnu umotajte ih zasebno u folije i stavite u zamrzivač.
NAPOMENE
Ako želite deblje trake, upotrijebite kvadratnu ploču od 9x9 ili 8x8.
Budite sigurni da ste kuhanu kvinoju dobro osušili prije korištenja. Ako je kvinoja previše vlažna, neće se stisnuti.
Procjena prehrambene vrijednosti po pločici:
270 do 275 kalorija; 18 grama masti; 2 grama zasićene masti; 0 kolesterola (ako se koristi kokosovo ulje), 23 grama ugljikohidrata; 3 grama vlakana; 8 grama šećera; 6 grama proteina.