Stigle su jagode u Prirodu & DRUŠTVO!
Stigle su jagode u Prirodu & DRUŠTVO!
Stigle su jagode u Prirodu & DRUŠTVO! Vjerujem da i vi jedva čekate ovaj dio godine, kako biste mogli pripremati razne slastice s ovom predivnom bobicom. Niz jagodastih recepata započinjem jednostavnom pitom. Za ovu pitu potrebno je samo ispeći tijesto. Sve drugo se koristi sirovo radi čega je kolač brzo gotov i zgodan za pripremu. Važno je samo da ga dobro ohladite prije posluživanja. Ako ne želite peći prhko tijesto, možete samljeti kekse. Pomiješajte 200g mljevenih keksa sa 75g otopljenog maslaca, utisnite u kalup za tortu ili pitu obložen papirom za pečenje pa na tu podlogu poslažite voće i nanesite kremu.
Radi kombinacije kreme od sira i voća, kolač je najbolje pojesti kroz dva dana jer što duže stoji, voće i sir će pustiti više tekućine. Nekome to ne smeta, ali ja volim da tijesto ipak zadrži svoj oblik, a i da je voće svježe.
Za pitu promjera 26cm pripremite:
125g maslaca
90g smeđeg šećera
1 veliko jaje
250g brašna
1 žličicu himalajske soli
1 žlicu ledeno hladno vode (po potrebi)
2 banane
500g jagoda
1 neprskani limun
2-3 žlice mljevenih badema
700g kremastog svježeg sira
200ml slatkog vrhnja ili Sobbeke umak od vanilije
¼ žličice vanilije u prahu
par žlica meda
Pomiješajte maslac i šećer u multipraktiku, dodajte jaje i miksajte 30 sekundi. Dodajte brašno i miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Pripazite da ga ne miješate predugo jer će postati pretvrdo. Ako vam se tijesto čini suho, dodajte žlicu vode.
Lagano premijesite na pobrašnjenom stolu, oblikujte u disk i zamotajte u prozirnu foliju.
Stavite u hladnjak na 30ak minuta.
Razvaljajte tijesto, obložite kalup i stavite ga u hladnjak dok se pećnica ne zagrije na 190C.
Na tijesto stavite papir za pečenje pa po njemu rasporedite suhi grah ili kuglice za pečenje prhkog tijesta.
Pecite 15ak minuta na donjoj prečki, zatim uklonite papir za pečenje i grah pa pecite još 5 minuta. Izvadite tijesto i u potpunosti ga ohladite. Kada se tijesto ohladi, pripremite kremu i voće. Banane i jagode narežite na male šnitice, pokapajte s malo limunova soka.
Sir istucite s 200ml slatkog vrhnja, dodajte koricu limuna, vaniliju i med. Dodatno zasladite po potrebi. Na tijesto posipajte malo mljevenih badema, poslažite ocijeđeno voće pa nanesite kremu. Ohladite nekoliko sati u hladnjaku.
Galerija slika:
ekomaslac vanilija u prahu sobbeke umak od vanilije ekojagode maslac ekomed ekobanane smeđi šećer ekolimun ekoplac ekobrašno himalajska sol eko povrće prodaja zagreb ekopovrće eko voće prodaja zagreb eko povrće zagreb