Veganska krem juha od gljiva
Veganska krem juha od gljiva
Ako volite krem juhu i tražite jednostavan recept, svakako isprobajte ovaj. Veganski je jer me puno mojih čitatelja tražilo takav recept za krem juhu od gljiva, no vrlo lako ga možete prilagoditi i koristiti životinjske namirnice umjesto biljnih.
Pripremite:
1 srednje veliku glavicu ljubičastog luka
2 režnja češnjaka
500g šampinjona
1 šalicu povrtnog temeljca ili vode
1 žlicu tapioke
oko 200ml bademova napitka ili nekog drugog biljnog „mlijeka“
pola žličice himalajske soli
suhi ili svježi timijan (ili drugo začinsko bilje po želji)
U posudi debljeg dna prodinstajte sitno nasjeckan luk i češnjak. Očistite i narežite šampinjone. Dodajte ih u posudu i miješajte povremeno, 10ak minuta. Dodajte timijan, a možete i neko drugo začinsko bilje po želji.
U odvojenoj posudi pomiješajte temeljac ili vodu s tapiokom, zatim ulijte u mješavinu gljiva i luka. Podlijte bademovim napitkom i miješajte. Kuhajte 10ak minuta na laganoj vatri. Posolite, popaprite. Ako ne volite da se gljive osjete, možete ih štapnim mikserom usitniti.
Po želji dodajte i malo biljnog vrhnja ili neki biljni sir.