3 uvjerljiva razloga u prilog konzumaciji ulja sikavice
Ulje sikavice biljni je lijek izveden iz biljke po istom imenu, također poznate i kao Silybum marianum. Ova trnovita biljka ima prepoznatljive ljubičaste cvjetove i bijele vene, koje su po predaji nastale tako što je nešto mlijeka Djevice Marije kapnulo na lišće. Aktivni sastojci u biljci sikavici skupina su biljnih spojeva poznatih kao silimarin.
Poznato je da silimarin izvučen iz mlijeka sikavice ima antioksidativna, antivirusna i protuupalna svojstva. U stvari, tradicionalno se koristi za liječenje poremećaja jetre i žučnog mjehura, promicanje proizvodnje majčinog mlijeka, sprječavanje i liječenje raka te zaštitu jetre od zmijskih ugriza, alkohola i drugih otrova. Ovdje ćemo istražiti tri znanstvene prednosti ulja sikavice.
1. Može zaštititi jetru
Ulje sikavice često se preporuča zbog svojih sposobnosti zaštite jetre. Redovito se koristi kao komplementarna terapija kod osoba s raznim oštećenjima jetre kao što su alkoholna bolest jetre, bezalkoholna bolest masnih kiselina i hepatitis, pa čak i rak jetre. Također se koristi za zaštitu jetre od toksina poput amatoksina, koje proizvode neke otrovne gljive.
Istraživanja su pokazala poboljšanja u funkcioniranju jetre kod osoba s jetrenim bolestima koje su uzimale ulje sikavice, što upućuje na to da ona može pomoći pri smanjenju upale jetre i oštećenja jetre. Iako je potrebno više istraživanja o tome kako funkcionira, smatra se da sikavica smanjuje oštećenje jetre koju uzrokuju slobodni radikali koji nastaju kad vaša jetra metabolizira toksične tvari.
2. Može pomoći spriječiti opadanje moždanih funkcija uzrokovanih starenjem
Ulje sikavice koristi se kao tradicionalni lijek za neurološke bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti već više od 2000 godina. Protuupalna i antioksidativna svojstva sikavice ukazuju na to da je vjerojatno neuroprotektivna i može pomoći spriječiti opadanje funkcija mozga koju doživljavate tijekom vremena.
Ispitivanja na životinjama, pokazala su da silimarin sprječava oksidacijsko oštećenje moždanih stanica, što bi moglo pomoći u sprječavanju mentalnog degeneracije. Ove su studije također pokazale da ulje sikavice može smanjiti broj amiloidnih plakova u mozgu životinja s Alzheimerovom bolesti. Amiloidni su plakovi ljepljive nakupine amiloidnih proteina koje se mogu pojaviti u prostoru između živčanih stanica dok starimo. One se u vrlo visokom broju mogu naći u mozgovima osoba s Alzheimerovom bolesti, što znači da se sikavica može koristiti za liječenje tog teškog stanja.
Međutim, trenutno ne postoje ljudske studije koje istražuju učinke ulja sikavice u ljudi s Alzheimerovom bolesti ili drugim neurološkim stanjima kao što su demencija i Parkinsonova bolest. Štoviše, nije jasno upija li ljudsko tijelo sikavicu u dovoljnoj mjeri da adekvatne količine njenih aktivnih sastojaka prođu kroz krvno-moždanu barijeru. Također je nepoznato koje bi se doze morale propisati kako bi imale povoljan učinak.
3. Može zaštititi vaše kosti
Osteoporoza je bolest uzrokovana progresivnim gubitkom koštane mase. Obično se polako razvija tijekom cijelog niza godina te uzrokuje pojavu slabih i krhkih kosti koje se lako razbijaju, čak i nakon manjih padova.
Ulje sikavice korišteno je u nekim studijama provedenim na životinjama, a čija je svrha bila stimulirati mineralizaciju kostiju i potencijalno zaštititi gubitak kostiju. Kao rezultat toga, istraživači sugeriraju da konzumiranje sikavice može biti korisna terapija za sprječavanje ili odgađanje gubitka kosti u žena u postmenopauzi. Međutim, još uvijek nisu provedena istraživanja na ljudima pa učinkovitost sikavice ostaje nedokazana.
Unatoč tomu, može se s uvjerenjem reći da je ulje sikavice dodatak prehrani koji sa sobom nosi brojne zdravstvene prednosti. Ovdje možete naći jedan od najboljih proizvoda iz te kategorije.