4 najbolje žitarice

Iako su proteklih nekoliko desetljeća žitarice pomalo zaboravljena namirnica, u zadnje se vrijeme vraćaju na velika vrata, prvenstveno zbog iznimnog bogatstva hranjivih vrijednosti i raznih koristi koje mogu donijeti vašem organizmu. Mnogi od nas, međutim, ne znaju koje žitarice odabrati, niti kako ih pripremiti. U tu smo vam svrhu pripremili kratak vodič kroz pet žitarica koje su najbolje za vaše zdravlje.

Heljda

Heljda je žitarica koja bi se svakodnevno trebala naći na vašem tanjuru. Bogata je hranjivim tvarima i ima visoku prehrambenu vrijednost. Heljda sadrži sporo probavljivi škrob te ima visoke razine bjelančevina i ugljikohidrata. Također pomaže kod hipertenzije i reumatizma. Jednostavno ju je pripremiti – kuha se u dvostrukoj količini vode oko 20 minuta, a može ju se jesti kao prilog ili kao nadjev u sarmama i savijačama.

Proso

Proso je žitarica koja je iznimno korisna za smanjivanje razine kolesterola. Sadrži mnogo željeza i magnezija, ali je i iznimno bogata proteinima. Za pripremu, kuhajte proso u trostrukoj količini vode oko pola sata. Proso se konzumira u salatama, juhama i kao lagan doručak. Može ga se čuvati skuhanog u hladnjaku čak nekoliko dana.

Ječam

Ječam je žitarica koja je omiljena kod sportaša, i to zato što sadrži mnogo minerala: željezo, cink, selen, fosfor, magnezij i kalij. Također sadrži visoku dozu nezasićenih masnih kiselina, što znači da pomaže u smanjivanju kolesterola u krvi. Ječam se koristi kao dodatak raznim varivima i salatama, a može se jesti i za doručak. Kuha se oko 90 minuta u trostrukoj količini vode.

Kvinoja

Kvinoja je žitarica južnoameričkog porijekla koja je bogata magnezijem i riboflavinom. Istraživanja pokazuju da pomaže kod sprječavanja glavobolja jer opušta stjenke krvnih žila. Kvinoju se može kuhati i u vodi i u mlijeku, zbog čega je prikladna za doručak. Kuha ju se tek 5-10 minuta, što je čini savršenom za brz i zdrav obrok.

 
  Savjeti - Sve