Aromaterapija eteričnim uljima

Aromaterapija eteričnim uljima jedan je od dva načina primjene eteričnih ulja. Aromaterapija je unošenje supstanci eteričnih ulja u tijelo udisanjem.

Aromaterapiju možete izvoditi na više načina, možete udisati eterična ulja iz bočice, s pamučne vate ili korištenjem pomagala i uređaja. Od pomagala možete izabrati džepne inhalatore ili ogrlice koje u sebi imaju aromatične džepiće te korištenjem uređaja koji su potpuno prilagođeni aromaterapiji odnosno difuzera. Pomoću difuzera ulja se kroz paru ispuštaju u zrak, također moguće je koristiti sprej ili kapljice ili ih udisati uz pomoć parne kupelji.

Osim ugodnog mirisa, eterična ulja dezinficiraju respiratorni sustav, potiču čišćenje dišnih puteva i povoljno utječu na emotivno stanje osobe. Udisanjem eteričnih ulja potiče se rad osjetila mirisa, ali i stimulacija mozga te se poboljšava pamćenje. Molekule aromatične tvari kroz nos ili usta ulaze u organizam te se šire u pluća i druge dijelove tijela. Aromatične tvari koje u obliku molekula dođu do mozga imaju utjecaj na limbički sustav u tijelu, limbički sustav povezan je s emotivnim stanjem, otkucajima srca i krvnim tlakom ali i s disanjem te pamćenjem i stresom te ravnotežom hormona u tijelu. Aromaterapija usko povezuje psihičko i fizičko stanje organizma koje se povezuje s holističkim pristupom.

Kvalitetna eterična ulja

Prije svega, potrebno je upoznati eterična ulja, vrlo je važno pronaći kvalitetna eterična ulja koja ćete koristiti. Provjerite eterično ulje koje želite koristiti, potražite podatke o izvornom, latinskom nazivu biljke koja se nalazi u eteričnom ulju, provjerite podatke o čistoći ulja te tablicu s podacima testiranja ulja plinskom kromatografijom i spektrometrijom mase. Osim testiranja i provjere kvalitete potrebno je paziti i na rok trajanja ulja.

Korištenje i spremanje eteričnih ulja

Nakon što otvorite bočicu eteričnog ulja, zapišite na nju datum kada ste ju otvorili kako biste mogli procijeniti da li vaše eterično ulje još uvijek valja.

Osvježivač zraka - nekoliko kapi esencijalnog ulja dodajte u vodu koja je u boci s raspršivačem, dobro protresite i koristite ovu mješavinu kao osvježivač zraka. Pritom imajte na umu da ne prskate blizu površina koje su polirane ili direktno na njih.

Svijeće bez mirisa - imate li svijeće koje nemaju miris ili su ga izgubile nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja po svijeći i ona će vam pružiti umirujući učinak svojim plamenom i ispuniti prostor mirisom esencijalnog ulja koje ste odabrali.

Omekšivač i miris za rublje - želite li vašoj odjeći dodati prirodan miris bez dodatnih tvari koje se nalaze u umjetnim mirisima za odjeću, na komadić tkanine kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja i to ubacite u sušilicu rublja. Toplina sušilice za rublje aktivirat će eterično ulje i vaša odjeća će poprimiti miris.

Miris eteričnog ulja koji ispunjava prostor oko vas ovisno o vašem odabiru razbudit će vas, umiriti, motivirati vas za rad. Svakako je dobar odabir uključiti ih kao mirise prostora ili odjeće u vašu svakodnevicu.

Uklanjanje mirisa iz obuće - imate li obuću koja je poprimila neugodan miris uzmite pamučnu vatu i natopite ju s nekoliko kapi geranijevog ili limunskog eteričnog ulja i ostavite vatu u cipelama preko noći i miris će do jutra nestati.

Za svako eterično ulje koristite zasebnu kapaljku, ovim ćete prevenirati mogućnost unakrsne kontaminacije eteričnih ulja. Ako koristite istu kapaljku za više eteričnih ulja odjednom vaša ulja će se razrijediti te više neće biti učinkovita kako bi trebala biti. Bočice za eterična ulja mogu se spremati uz kapaljke iste veličine, no ne smijete ih previše stegnuti jer ćete time smanjiti vijek trajanja i eteričnog ulja i kapaljke. Ako je gumeni dio kapaljke previše stegnut počet će se nabirati a ulje će se početi uvlačiti u kapaljku. Ne planirate li ulje koristiti duže vrijeme, zatvorite ga originalnim čepom kako biste mu produljili vijek trajanja.

Umirujuće djelovanje na kožu

Biljke na kožu djeluju protuupalno, antimikrobski i antivirusno te antiseptički, te su odličan način za liječenje kožnih problema. Posebice ako su ti problemi vezani uz akne, mrlje na koži, opekotine, oštećenja od sunca, no i upalna stanja mišića te cijeli niz drugih stanja. Čajevac i menta dva su najčešća esencijalna ulja za njegu kože.

Ako želite početi koristiti aromaterapiju i esencijalna ulja na svome tijelu za početak pokušajte koristiti prirodno sredstvo za čišćenje lica s uljem čajevca koje će vašu kožu regenerirati i uravnotežiti.

Utjecaj na raspoloženje

Eterična ulja savršen su dodatak vašem danu kada se umorite, postanete dekoncentrirani ili trebate malo pozitivne energije. Eterično ulje ružmarina poboljšat će vam pamćenje, menta poboljšava fokus te citrusni mirisi kao što su naranča i grejp koji će vam primjetno poboljšati raspoloženje.

Bolji san

Eterična ulja imaju još jednu od opće poznatih primjena u kojima su također tako uspješna a to je poboljšavanje sna. Esencijalno ulje lavande smanjit će stres i nervozu te povećati kvalitetu sna. Nekoliko kapi ulja lavande pomiješajte s vodom ili dodajte nekoliko kapi u difuzer i vaš san će biti miran i čvrst a vaša soba divno će mirisati.

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve