Danas na meniju - klice

Klica je početni stadij razvoja biljke. Kada klica počinje pucati i proklija počinje se razvijati biljčica kakvu ju prepoznajemo. No jeste li znali da su klice supehrana? Proklijale sjemenke sadrže iznimno visok postotak vitamina i minerala te lako probavljivih bjelančevina.

Klica sadrži vitamine A, B, C, D, E i K te su iznimno bogate magnezijom, željezom, cinkom i kalcijem te riboflavinom, folnom kiselinom i lako probavljivim vlaknima.

Jestive klice

Sjemenke koje se koriste za uzgoj ove superhrane su klice žitarica, mahunarki, povrća i orašastih plodova.

Klice žitarica mogu se uzgajati od pšenice, raži, pira, prosa, kukuruza, heljde, ječma, riže i zobi. Klice koje potječu od mahunarki mogu se uzgajati od graha, leće, slanutka, soje i graška. Povrće od kojega možemo dobiti klice su sjeme potočarke, rotkvice i brokule a orašasti plodovi nam pružaju klice badema. Klice su iznimno zdrava i svježa hrana budući da u trenutku uzimanja imaju u sebi proces rasta te procesi raspadanja još nisu u mogućnosti započeti.

Klice se mogu koristiti kao začini u jelima, začini u salatama ili kao dodatak umaku koji mu se dodaje netom prije serviranja. Klice rotkvice, kopra, gorušice i celera su začinski aromatične i savršen su dodatak mirisom i teksturom obrocima.

Najjednostavnije pravilo koje možete slijediti u korištenju klica je da se klice prema svome porijeklu, na primjer klice žitarica koriste u jelima u kojima se koriste žitarice u obliku brašna ili zrnje. Tako su lako primjenjive i ne morate razmišljati kamo ih možete dodati.

Proklijale klice mahunarki su savršena namirnica za spravljanje variva, juha ili također u salatama. Klica alfe alfe savršen je zamjena sa salatu u hamburgerima i sendvičima.

Namirnica malo neobičnog izgleda i neuobičajena na našim područjima je jednostavna za uzgoj, jednostavna za primjenu u svakodnevnim obrocima te u toj maloj mikro biljčici možete pronaći više hranjivih sastojaka u istoj toj samo potpuno izrasloj biljci.

Galerija slika:

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve