Drobljena kakao zrna - Zdravija čak i od tamne čokolade

Drobljena kakao zrna su postala popularna zbog svojih zdravstvenih prednosti. Ova zrna su dobivena drobljenjem kakaovih zrnaca, a sadrže mnogo antioksidanata koji pomažu u sprječavanju oštećenja kože i starenja. Također su puna željeza koje je neophodno za pravilno funkcioniranje organizma.

Kakao se uzgaja u tropskim područjima diljem svijeta, a njegova povijest seže tisućama godina unatrag. Drobljena kakao zrna su predfaza za dobivanje čokolade. Postoje dvije vrste drobljenih kakao zrna, pržena i sirova. Sirova kakao zrna su smatraju se zdravijima jer se prilikom prženja gube neka hranjiva svojstva.

Drobljena kakao zrna se mogu kombinirati u jelima sa slatkim ili suhim voćem, orasima ili sjemenkama, u pahuljicama, jogurtu, frape-u, voćnim kupovima. Nutrigold kakao zrna dolaze od Criollo sorte, najkvalitetnije sorte koja se smatra "kraljicom" među kakaovim sortama. Ova vrsta kakaa je rijetka i čini samo 1% svjetske proizvodnje kakaa, ali ima najbolji okus i arome.

Povijest Kakaa

Kakao je tropsko drvo koje potječe iz Južne Amerike, a njegova povijest seže daleko u prošlost. Olmeci, prva poznata visoko razvijena civilizacija u Meksiku, kuhali su čokoladnu smjesu još prije 2600 godina. Maje su također bile veliki obožavatelji kakaa te su ga koristile u obredne svrhe. Čak su i imale boga kakaa, Ek Chuaha, kojemu su prinosile žrtve i dijelile poklone.

Kakao je bio toliko cijenjen da su ga Maje koristile kao sredstvo plaćanja. Zrna kakaa su bila jedinica mjere, a kraljicom kakaa se smatrala žena koja je imala najviše zrna kakaa u svom vlasništvu.

Kada su Španjolci stigli u Južnu Ameriku 16. stoljeća, otkrili su kakao i donijeli ga u Europu. U početku, kakao je bio luksuz koji si je mogao priuštiti samo plemstvo. No, s vremenom se proizvodnja kakaa proširila po cijelom svijetu, a čokolada je postala popularna među svim slojevima društva.

Danas se kakao uzgaja u mnogim zemljama, a najveći proizvođači su Obala Bjelokosti, Gana i Indonezija. Kakao se koristi u mnogim oblicima, uključujući čokoladu, kakao prah i drobljena kakao zrna. Drobljena kakao zrna su postala sve popularnija zbog svojih zdravstvenih prednosti i mogućnosti korištenja u različitim jelima.

Proizvodnja Drobljenih Kakao Zrna

Drobljena kakao zrna su proizvod dobiven od kakaovih zrna. Kakaovac, tropsko drvo koje može narasti i do 20 metara, proizvodi plodove u kojima se nalaze sjemenke ili zrna kakaa. Nakon što se plodovi uberu, sjemenke se odvajaju od pulpe i podvrgavaju procesu suhom fermentacije i sušenja.

Nakon toga, slijedi proces prženja koji ima veliki utjecaj na okus, miris i boju konačnog proizvoda. Uz to, prženje utječe i na hranjivu vrijednost drobljenih kakao zrna.

Drobljena kakao zrna mogu biti pržena ili sirova. Sirova drobljena kakao zrna su često preferirana zbog svoje veće hranjive vrijednosti, a često se koriste u proizvodnji čokolade i drugih slastica.

Kakao zrna criollo vrste su posebno cijenjena zbog svog kvaliteta i okusa. Ova vrsta kakaovca je rijetka i zahtijeva posebne uvjete uzgoja. Drobljena zrna kakaa criollo su stoga skuplja od drugih vrsta drobljenih kakao zrna.

Peru je jedna od zemalja koja je poznata po uzgoju kakaovca. U Peruu se uzgaja criollo vrsta kakaovca, koja se smatra jednom od najkvalitetnijih vrsta kakaovca.

Uz to, važno je napomenuti da se kvaliteta drobljenih kakao zrna može razlikovati ovisno o proizvođaču i procesu proizvodnje. Stoga, pri kupnji drobljenih kakao zrna, važno je provjeriti njihovu kvalitetu i porijeklo.

Sastav Drobljenih Kakao Zrna

Drobljena kakao zrna su izvrsna namirnica za sve ljubitelje čokolade, ali i za one koji žele uživati u zdravoj hrani. Ova hrana je bogata raznim hranjivim tvarima koje su ključne za održavanje zdravlja organizma.

Sastav drobljenih kakao zrna uključuje mnoge važne sastojke poput minerala, vitamina i vlakana. Ova hrana je bogata magnezijem, kalcijem, kalijem, cinkom, kromom i manganom. Također sadrži i teobromin i kofein.

Kakao zrna su također bogata vlaknima, koja su ključna za zdrav probavni sustav. Ova hrana sadrži i zdrave masti, koje su važne za održavanje zdravog srca i krvnih žila.

Drobljena kakao zrna su također bogata vitaminima poput vitamina B1, B2, B3, B5, B9 i E. Ovi vitamini su ključni za održavanje zdravog metabolizma, imunološkog sustava i zdrave kože.

Uz sve ove hranjive tvari, drobljena kakao zrna su također bogata antioksidansima koji su ključni za borbu protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa u tijelu. Ovi antioksidansi pomažu u održavanju zdravlja srca, krvnih žila i mozga.

Ukratko, drobljena kakao zrna su izvrsna namirnica bogata raznim hranjivim tvarima koje su ključne za održavanje zdravlja organizma.

Zdravstvene Prednosti

Drobljena kakao zrna su bogata antioksidansima, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Antioksidansi su također povezani s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka.

Osim toga, drobljena kakao zrna su bogata željezom, koje igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica i transportu kisika u tijelu. Nedostatak željeza može dovesti do anemije, umora i slabosti.

Kakao zrna također sadrže triptofan, aminokiselinu koja se koristi za proizvodnju serotonina i dopamina. Serotonin je neurotransmiter koji igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, dok dopamin igra ključnu ulogu u motivaciji, nagradi i zadovoljstvu. Stoga, konzumiranje drobljenih kakao zrna može pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju stresa.

Feniletilamin, još jedan spoj koji se nalazi u kakao zrnima, također može pomoći u poboljšanju raspoloženja i povećanju razine energije. Osim toga, drobljena kakao zrna su bogata vlaknima, koja su ključna za zdravlje probavnog sustava i mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka i razine kolesterola.

Ukratko, drobljena kakao zrna su namirnica koja nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući antioksidante, željezo, triptofan, feniletilamin i vlakna. Stoga, dodavanje drobljenih kakao zrna u prehranu može biti korisno za zdravlje i dobrobit.

Kulinarstvo i Upotreba

Drobljena kakao zrna su izvrsna namirnica koja se može koristiti u različitim jelima i desertima. Ova zrna imaju jak čokoladni okus i aromu, što ih čini idealnim za upotrebu u receptima za slatka jela. U nastavku su neke ideje za korištenje drobljenih kakao zrna u kulinarstvu.

Deserti i slastice

Drobljena kakao zrna su idealna za upotrebu u pečenju kolača, keksa, torta i drugih slastica. Ona se mogu koristiti kao nadjev za kolače ili kao dodatak u tijesto za kolače i kekse. Osim toga, drobljena kakao zrna su izvrsna za upotrebu u pripremi pudinge i toplih čokolada.

Smoothie i hladni napitci

Drobljena kakao zrna se mogu koristiti za pripremu smoothie-a i hladnih napitaka. Oni dodaju jak čokoladni okus i aromu, a istovremeno su bogati vitaminima i mineralima. Možete ih koristiti u kombinaciji sa svježim voćem, mlijekom, jogurtom ili biljnim mlijekom.

Kulinarski umaci

Drobljena kakao zrna se mogu koristiti za pripremu kulinarskih umaka. Oni dodaju jak okus i aromu umacima, a istovremeno su bogati vitaminima i mineralima. Možete ih koristiti u umacima za tjesteninu, rižu, povrće ili meso.

Međuobroci

Drobljena kakao zrna su izvrsna za upotrebu u međuobrocima. Oni su bogati vitaminima i mineralima, a istovremeno su izvrsni za zadovoljavanje želje za slatkim. Možete ih koristiti kao dodatak u voćnim kupovima, pahuljicama, jogurtu ili kao samostalni međuobrok.

Sirovi kakao i kakao maslac

Drobljena kakao zrna su izvrsna za upotrebu u pripremi sirovog kakaa i kakao maslaca. Oni se mogu koristiti za pripremu čokolade, sladoleda i drugih slastica. Osim toga, drobljena kakao zrna su bogata vlaknima i antioksidansima, što ih čini izvrsnim za održavanje zdravlja.

Uz to, postoje različite sorte drobljenih kakao zrna, uključujući Nutrigold kakao zrna od Criollo sorte, najkvalitetnije sorte koja se smatra. Sve u svemu, drobljena kakao zrna su izvrsna namirnica koja se može koristiti na različite načine u kulinarstvu.

Kupovina i Čuvanje

Drobljena kakao zrna su popularna namirnica koja se može kupiti u mnogim trgovinama zdrave hrane i na internetu. Kupci bi trebali paziti da kupuju proizvode koji su ekološki uzgojeni i bez aditiva.

Neto količina drobljenih kakao zrna obično iznosi 250g, a cijena varira ovisno o proizvođaču i prodajnom mjestu.

Kako bi se osigurala dugotrajnost drobljenih kakao zrna, važno ih je čuvati na tamnom mjestu, na suhom i hladnom mjestu. Najbolje ih je upotrijebiti do datuma označenog na ambalaži.

Mnogi prodavatelji nude i mogućnost dostave, a neki čak nude i popuste na kupnju.

Uvjeti čuvanja i rok trajanja drobljenih kakao zrna mogu se razlikovati ovisno o proizvođaču i porijeklu proizvoda. Stoga, prije kupnje, kupci bi trebali pažljivo pročitati etiketu kako bi bili sigurni da će proizvod biti svjež i kvalitetan.

Često postavljana pitanja

Kakav je sastav drobljenih kakao zrna?

Drobljena kakao zrna su mali komadići zdrobljenih zrna kakaa, koji su bogati antioksidansima, vlaknima, magnezijem, željezom i drugim hranjivim tvarima. Osim toga, drobljena kakao zrna su izvor flavonoida, spojeva koji djeluju kao antioksidansi te koji smanjuju upalne procese u arterijama, ali i smanjuju negativne učinke slobodnih radikala.

Kako pripremiti napitak od drobljenih kakao zrna?

Najjednostavniji način pripreme napitka od drobljenih kakao zrna je da ih pomiješate s toplim mlijekom ili biljnim mlijekom po vašem izboru. Za dodatni okus možete dodati malo meda ili javorovog sirupa. Također, drobljena kakao zrna se mogu koristiti za pripremu smoothieja, frapea, sladoleda i drugih slastica.

Koji su zdravstveni benefiti drobljenih kakao zrna?

Drobljena kakao zrna imaju brojne zdravstvene benefite, uključujući poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, smanjenje rizika od dijabetesa, poboljšanje raspoloženja, smanjenje rizika od raka i drugih bolesti. Osim toga, drobljena kakao zrna su bogata željezom, magnezijem i drugim hranjivim tvarima koje su važne za pravilno funkcioniranje organizma.

Koje su razlike između organskih i neorganskih drobljenih kakao zrna?

Organska drobljena kakao zrna proizvode se bez upotrebe pesticida i drugih kemikalija, dok se neorganska drobljena kakao zrna mogu proizvoditi s upotrebom kemikalija. Organska drobljena kakao zrna su često skuplja, ali su zdraviji izbor.

Kako se koriste drobljena kakao zrna u kulinarstvu?

Drobljena kakao zrna mogu se koristiti u raznim jelima i slasticama. Mogu se dodati u smuti, jogurt, pahuljice, voćne kupove, sladoled i druge slastice. Također, mogu se koristiti za pripremu umaka i marinada za meso i ribu.

Gdje kupiti kvalitetna drobljena kakao zrna?

Drobljena kakao zrna mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane, online trgovinama i trgovinama organske hrane. Važno je odabrati kvalitetna drobljena kakao zrna koja su organskog podrijetla i ne sadrže dodatke.

Čovjekova ljubav prema čokoladi seže daleko u povijest. Konzumaciju jela s zrnima kakaa možemo naći već kod Azteka, a drobljena kakao zrna poznata su kao najzdraviji i najprirodniji oblik čokolade. Danas njihova primjena seže od dodataka desertima do sirove konzumacije. Evo nekoliko odličnih zdravstvenih pogodnosti koje vam ova namirnica pruža!

Antioksidanti

Ljudi često govore da je tamna čokolada dobra za zdravlje. To je zato što sadrži više čistog kakaa nego čokolada s mlijekom. Drobljena kakao zrna sadrže mnogo antioksidanta koji pomažu u sprječavanju oštećenja kože i starenja.

Željezo

Drobljena kakao zrna puna su željeza koji je neophodan za pravilno funkcioniranje organizma. To je pogotovo dobra vijest za vegane i vegetarijance, koji se često mogu susresti s problemom nedovoljnog unošenja željeza.

Kalij

 Nedostatak kalija može uzrokovati brojne zdravstvene probleme – od neplodnosti do srčanih bolesti i raka. Srećom, drobljena kakao zrna sadrže velike količine kalija. Stoga ako niste ljubitelj banana i ostalih hrana koje su bogate kalijem, drobljena kakao zrna pravi su odabir.

Vlakna

Obična čokolada ne sadrži vlakna, ali drobljena kakao zrna su ga puna! Vlakna pospješuju okus zrna, a i ključna su u održanju zdravlja probavnog sustava. Stoga ako imate problema s probavom, zgrabite vrećicu drobljenih kakao zrna te ju dovedite u ravnotežu grickanjem!

Raspoloženje

Znate kako vam čokolada često može podići raspoloženje? To je zbog kakaa kojeg sadrži. A drobljena kakao zrna prava su bomba dobrog raspoloženja! Kakao snažno djeluje na neurotransmitere koji upravljaju našim raspoloženjem, stoga ako se osjećate potišteno, izbjegnite čokoladu i zgrabite drobljena kakao zrne. Ne samo da ćete se osjećati bolje, već ćete nahraniti cijelo tijelo zdravim vitaminima i mineralima!

Drobljena kakao zrna može se dodavati i salatama, stavljati ih u smoothie, umake, pahuljice, itd. Stoga ako želite održati svoje tijelo i um zdravim na jednostavan i ukusan način, drobljena kakao zrna pravi su izbor!

Galerija slika:

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve