Indijski oraščić

Indijski oraščić je zapravo sjemenka jabuke, odnosno ploda ''pravog'' indijskog oraha. Ovaj oraščić česta je namirnica koja se koristi u pripravljanju deserata.

Ova zdrava grickalica je neuobičajen orašar budući da je svojom teksturom mekan i slatkog je okusa. U egzotičnoj kuhinji često se nalazi i u slanim jelima te dodaje savršeni kontrast ljutim jelima.

Indijski oraščić u svome sastavu sadrži vitamine B kompleksa, vitamin C te minerali kao što su cink, kalij, selen i željezo. U nutritivnom sastavu ove biljke možemo pronaći i beta - sitosterol koji svojim djelovanjem smanjuje nivo kolesterola u krvi i vrlo je rijedak enzim te ga mali broj namirnica ima u svome sastavu.

 

 

 

 

 

 

Indijski oraščić ima izrazito visoku koncentraciju škroba te se vrlo često u kulinarstvu koristi kao zgušnjivač koji je potpuno prirodan. Zbog njegove moći zgušnjavanja od njega se mogu raditi pudinzi, može se dodavati juhama, raznim umacima.

Zea xanthin je antioksidans koji se nalazi u ovome plodu indijske jabuke. Upravo ovaj antioksidans jedan je od ključnih prirodnih faktora koji su važni i poželjni u obrani ljudskoga vida, očiju. Ovaj antioksidans se apsorbira u jednom od slojeva oka, u retini te stvara svojevrsni sloj zaštite koji štiti od vanjskih štetnih UV zračenja i pomaže u usporavanju starosti oka kako bi se narušavanje vida što više usporilo.

Indijski oraščić poželjan je dodatak zdravim grickalicama želite li regulirati težinu budući da ubrzava metabolizam, potiče reguliranu probavu. Svojim bogatstvom hranjivih vlakana, grickanjem indijskog oraščića organizam ćete zasititi na dugo vremena i energija koju će ispuštati kroz nekoliko sati neće imati oscilacije u svome utjecaju na tijelo.

Želite li dodatnu količinu energije i bolje raspoloženje konzumirajte nekoliko oraščića na dan. Ovaj mali plod utječe i na zdravlje zubi, kostiju, jake i čvrste nokte i sjajnu kosu koja će dugo ostati bez sijedih pramenova zbog učinaka koje ima na keratinska vlakna.

 
  Savjeti - Sve