Jednostavno rješenje za produženje svježine voća i povrća

Koliko puta ste se sjetili nekog starog recepta ili željeli isprobati neki novi, no voće i povrće koje Vam je bilo potrebno već je izgubilo svježinu i okus, iako je kupljeno tek nedavno? Ne brinite, mi imamo rješenje!

Naime, glavni krivac za ovu pojavu je etilen, plinoviti ugljikovodik koji uzrokuje dozrijevanje drugog voća i povrća, pa zrele namirnice u kratkom vremenu propadaju. To se događa zato što nije sve voće i povrće kompatibilno te zbog toga loše utječu jedni na druge. Etilen je ujedno i jedini biljni hormon koji dolazi u plinovitom stanju. Neke biljke nastavljaju ga oslobađati i nakon berbe, čime dobivaju proizvodnu kvalitetu – boju, bolju teksturu i okus.

Ali time iznimno negativno utječu na drugo voće i povrće. Primjerice, može se dogoditi da neko voće u potpunosti propadne, a drugo ostane svježe bez obzira na činjenicu da je stajalo do njega. Posljedice poput smežuranosti, žutila, smeđih mrlja i prevelike mekosti se ponekad mogu vidjeti na oba proizvoda. Evo kako spriječiti propadanje voća i povrća!

Američke novine Huffington Post napravile su popis voća i povrća koji nikako ne mogu utjecati na kvarenje ili brzo starenje drugih namirnica. Na listi su redom: jabuke, marelice, avokado, zrela banana, kruške, šljive, papaja, nektarine, marakuja, dinja, kivi, breskve, mango i rajčice. Razlog njihove izdrživosti je veća razina etilena, pa samim time i duži rok upotrebljivosti.

Dakle, navedeni proizvodi mogu bez problema stajati jedni uz druge. Ako, pak, nekog voća ili povrća kojeg redovito konzumirate nema na popisu, nije nikakav problem. Te proizvode jednostavno držite podalje od proizvoda s izraženim etilenom i tako se riješite problema starenja voća i povrća jednom zauvijek!

 
  Savjeti - Sve