Jesu li sjemenke lana nova superhrana?

Neki sjemenke lana nazivaju jednom od najmoćnijih namirnica na svijetu. Postoje dokazi da lan može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa, a sve više istraživanja ukazuje i na mnoge druge zdravstvene pogodnosti.

Sjemenke lana bile su kultivirane u Babilonu već 3000 godina prije Krista. U osmom stoljeću kralj Karlo Veliki je toliko snažno vjerovao u zdravstvene prednosti lanenog sjemena da je donio zakone po kojima su ga njegovi podanici morali konzumirati. Sada, trinaest stoljeća kasnije, neki stručnjaci kažu da imamo istraživanja koja podupiru ono što je Karlo Veliki vjerovao.

Sjemenke lana se nalaze u svim vrstama hrane danas - od krekera do smrznutih vafla i zobenih pahuljica. Iako sjemenke lana sadrže svakakve zdrave sastojke, one dobivaju svoj ugled zdrave namirnice od tri primarna sastojka:

Omega-3 esencijalne masne kiseline - "dobre" masti za koje se pokazalo da imaju zdrave učinke na srce.
Lignani, koji imaju i estrogen i antioksidativna svojstva biljaka. Sjemenke lana sadrže 75 do 800 puta više lignana nego ostala biljna hrana.
Vlakno - sjemenke lana sadrži i topive i netopive vrste vlakana.

Savjeti za upotrebu sjemenka lana

Ako želite dodati sjemenke lana u vašu prehranu, evo nekih savjeta za upotrebu, kupnju i pohranu sjemenki lana:

Kupite ih mljevene ili ih meljite sami. Sjemenke lana, kada se jedu cijele, imaju veću vjerojatnost da prođu kroz probavni trakt neprobavljene, što znači da vaše tijelo ne dobiva sve zdrave sastojke. Ako želite sami samljeti sjemenke lana, upotrijebite male električne aparati za mljevene kave, a možete koristiti i ručne mlince.
Dodajte sjemenke lana u hranu koju obično jedete. Svaki put kad jedete određenu hranu, poput zobene pahuljice, smoothija, juhe ili jogurta, pomiješajte nekoliko žlica sjemenki lana među sastojke. Uskoro će vam to postati navika i nećete više morati razmišljati o tome - samo ćete to učiniti.
Sakrijte sjemenke lana u tamna, vlažna jela. Jela u kojima lan najbolje odgovara su tamni umaci ili mesne mješavine. Nitko ne primjećuje sjemenke lana kad ih se umiješa u složenac, piletinu s parmezanom, čili, goveđi gulaš ili mesne okruglice. Za jelo koje sadrži 4 obroka, obično možete dodati 2 do 4 žlice sjemenki lana. Za jelo koje poslužuje 6 do 8 ljudi, upotrijebite 4 do 8 žlica.

 
  Savjeti - Sve