KAKO KONZUMIRANJE ORGANSKE HRANE POBOLJŠAVA VAŠE ZDRAVLJE

Organska hrana je hrana koja je narasla bez upotrebe otrovnih kemikalija, pesticida ili gnojiva. Hrana je  prirodna koliko može biti, sigurnija za okoliš i obično puno ukusnija. Najvažnije kod nje je ipak da je hranjenje njome zdravije za vas i može pružiti mnoge zdravstvene prednosti, o čemu govori i ovaj  članak.

Činjenica je da je ova hrana vrlo hranjiva i sadrži više razine vitamina i minerala. Vitamin C i minerali poput magnezija, kalcija i željeza su samo neke od hranjivih tvari koje organska hrana sadrži u većim količinama. Cjelovita hrana također sadrži i veće količine antioksidansa, koji pomažu smanjiti rizik od razvoja raka.

Možda ćete biti iznenađeni, ali povrće koje mi jedemo danas nije niti približno hranjivo  kao što je bilo prije  50 ili čak 15 godina. Poljoprivrednici imaju tendenciju koristiti prečace kod uzgoja hrane, a „najbrže“  nije uvijek  najbolji način da se nešto učini.  Ovaj trend će se i dalje nastaviti, pa je važno da organsku hranu počnete smatrati  opcijom  vrijednom razmatranja.

Ako ste se pitali zašto organska hrana nije raširena svijetom s obzirom na njene prednosti, odgovor leži u tome  da postoje mnogi dodatni troškovi koji su  povezani s organskim uzgojem. Potražnja je veća od ponude i kao rezultat toga, možete očekivati da ćete  platiti oko 20% više za ovu vrstu hrane.

Brojna istraživanja provedena su kako bi se ustanovile stvarne prednosti konzumacije cjelovitih namirnica. Mnogi Rezultati su još uvijek prilično nejasni ali postoji ogroman broj prijavljenih slučajeva koji su pokazali iznimnu prednost kod  životinja koje su  hranjene organskom hranom.  

Razlog  nejasnoća više se nalazi u neispravnim  metodama  testiranja i dugotrajnog vremena  potrebnog za  utvrđivanje  rezultata ove prirode. Međutim, nekoliko istraživanja pokazalo je  prednosti korištenja organske hrane, kao što su:

- pad broja  prehlada

- poboljšavanje  oralnog  zdravlja

- poboljšavanje  protoka cjelokupnog tjelesnog  sustava

- manje  šanse za uganuća i lomove

- manje  šanse za ozljede

- bolje ukupno zdravlje

Kao što je spomenuto, proučavanje organske hrane nasuprot ne-organske hrane vrlo je teško i zahtjevno a postoje i  mnoga istraživanja koja  tvrde da ova hrana nema nimalo zdravstvenih prednosti. Razmišljajući logički, hrana  koja je narasla na prirodan način i koja nije tretirana otrovnim kemikalijama mora biti znatno zdravija za nas od one umjetno uzgojene.

Da li je organska prehrana vrijedna trošenja dodatnog novca u  potpunosti ovisi o pojedincu i njegovoj odluci.  Iako je vjerojatno da jedenje organske hrane daje  značajnu zdravstvenu dugoročnu korist, kao i sada to dolazi više od mišljenja stručnjaka nego od čvrstih činjenica.

No, susret sa par osoba koje se hrane organskom hranom uvjerit će vas u suprotno, jer će vam one vlastitim iskustvom pokazati koliko im je njihovo tijelo postalo zahvalno i zdravije nakon što su prešli na organsku prehranu.

 
  Savjeti - Sve