Kokosov šećer

Kokosov šećer

Već davno smo naučili da je bijeli šećer loš za nas, smeđi je prihvatljiva zamjena a stevija i agava su najbolja sladila za naš organizam. Sve popularniji na tržištu je kokosov šećer.

Kokosov šećer se dobiva od cvijeta sa kokosove palme, vrenjem slatkog nektara ovog cvijeta kao nus produkt dobiva se sladilo koje svojim okusom podsjeća na karamelizirani šećer.

Velika razlika između ''običnog'' bijelog šećera i kokosova šećera je u hranjivosti. Bijeli šećer u sebi nema hranjive sastojke no bogat je kalorijama dok je kokosov šećer izor masnih kiselina, antioksidansa i željeza.

Inulin koji je jedan od sastavnica ovog šećera zadužen je za usporenu absorpciju glukoze u organizmu što za rezultat ima smanjeni porast šećera u krvi.

Kokosov šećer sadrži jednostavne šećere odnosno monosaharide koji su brzo razgradive supstance i pružaju trenutan izvog energije što ga čini odličnim za sportaše kao dodatak shakeovima i obrocima nakon napornog treninga i izlaganja tijela visokoj fizičkoj aktivnosti.

Kokosov šećer smeđe je boje, što će vam biti malo neobično ako do sada niste pretjerano eksperimentirali sa zaslađivačima, zanimljivo je kako ovaj šećer mirisom podsjeća na karamele. Iskušajte ga u svom omiljenom naptiku, ukoliko stavite jednu čajnu žličicu u šalicu razliku nećete niti primjetiti. Okusom je ovaj šećer laganiji za probaviti od agavinog sirupa i stevije, ne osjećate određenu dozu težine u kavi ili čaju koja se osjeti ukoliko koristite jedan od dva prethodno spomenuta.

Ukoliko vam se kokosov šećer sviđa, možete u potpunosti zamijeniti ostala sladila njime. Ako ga uspoređujemo sa bijelim ili smeđim šećerom omjer primjene u receptima je jednak. Ovaj šećer je zbog svoje karamelaste strukture i načina na koji se dobiva topljiv pri niskim temperaturama.

Bijeli šećer trenutno pomaže pri vraćanju energije i utaženju osjećaja gladi no njegov dijagram je isprekidan, na početku ste siti no taj osjećaj sitosti se gubi vrlo brzo i imate potrebu jesti sve više, a što više bijelog šećera unosite u organizam on je sve brže umorniji i stvarate pogoršanje i kontra efekt. Unosom kokosovog šećera kod osjećaja gladi i umora stvaramo rastući dijagram. Zbog svog sastava kokosov šećer hrani organizam, pomaže pri polaganoj razgradnji šećera i zasićuje tijelo na duže vrijeme dok vam je energija u porastu i nema negativan padajući efekt.

Niste sigurni da li želite isprobati kokosov šećer? Isprobajte ga barem zbog neodoljivog okusa karamele...

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve