Kurkuma

Kurkuma je prah koji se dobiva od istoimene biljke, preradom i mljevenjem njenog korijena. Ovaj začin poznati je dio tradicijske azijske kuhinje kao i jedan od sastavnih djelova tradicijske istočnjačke medicine budući da je iznimno ljekovit. Kurkuma se koristi kao ljekovita namirnica, kao začin koji je dodatak prehrani te kao prirodno bojilo ali i u izradi kozmetike.

 

Zlatni med

Zlatni med ima snažan utjecaj na cjelokupni organizam, iscjeljujuć i ljekovit utjecaj koji okrepljuje tijelo posebno je važan u vrijeme kada su mogućnosti prijenosa virusa i bakterija posebno visoke za zimskih dana. Zlatni med priprema se upravo od organske kurkume i kvalitetnog organskog meda. Zlatni med preporuča se konzumirati jednu čajnu žličicu svakodnevno te ukoliko imate prehladu ili gripu konzumirati jednu žličicu svaka tri sata kada su simptomi najjači a kasnije uzimati jednu žličicu dva puta dnevno.

Probava

Imate li probleme sa usporenim metabolizmom i usporenom probavom, dodajte kurkumu svojoj prehrani. Kurkuma će vam pomoći ukoliko osjećate nadutost, težinu u trbuhu ili plinove koji uzrokuju bolove. Isto tako kurkuma pomaže u težim probavnim oboljenjima, sa kronovom bolesti i raznim drugim bolestima crijeva, probavnog trakta i cjelokupnog probavnog sustava. Kurkumu koristite svakodnevno kroz mjesec dana kako biste osjetili pomake u zdravstvenoj slici.

 

Koštani sustav

Kurkuma svojim antiupalnim učincima pomaže kod oboljenja kostiju i zglobova. Artritis uzrokuje jutarnju ukočenost, no ova će vam biljka pomoći smanjiti jutarnju ukočenost koja je čest simptom te će smanjiti pojavu oteklina na zglobovima kao i bolove te razne popratne pojave koje se događaju u ovoj bolesti.

Važno je koristiti organsku kurkumu kako bi tijelo dobilo sve hranjive sastojke i moglo ih pravilno iskoristiti. Kurkumu biste trebali konzumirati sa nekom od zdravih masnoća kako biste apsorbirali najveću moguću količinu hranjivih tvari (kokosovo ili maslinovo ulje) te ju pravilno dozirati. Na početku konzumacije biste trebali konzumirati pola čajne žličice jednom tjedno te ju podizati dok ne dođete do jedne čajne žličice dnevno što je optimalna doza za odraslu osobu. Kurkuma se često prodaje pomiješana sa ostalim začinima sličnog karaktera te je potrebno obratiti pažnju na namirnicu koju kupujete te na njeno podrijetlo i sastav.

Kurkuma u lječenju i njezi kože

Kurkuma ima snažno antibakterijsko i antiupalno djelovanje te se često koristi u liječenju kožnih bolesti i stanja. Kurkuma će ublažiti crvenilo, osipe ali će i uravnotežiti stanje kože te će joj vratiti prirodni sjaj. Kurkuma je izrazito učinkovita i u liječenju kožnih oboljenja. Imate li probleme sa pojavom mrlja na koži, suhih područja, dermatitisa ili psorijaze korištenje kurkume će vam pomoći očistiti tijelo i riješiti se bolesti. Imate li probleme sa opeklinama, ranama ili infekcijama oblozi u kojima je kurkuma zaliječiti će vam tijelo kroz kraći period, mjesta će biti manje bolna i brže će zacijeliti.

Antiage maska za smanjenje bora od kurkume

Sastojci:

  • žlica kurkume
  • žlica riže u prahu
  • žlica soka od rajčice

Priprema:

Sastojke pomiješajte u jednoličnu smjesu i nanesite na lice. Ostavite masku na licu dvadesetak minuta i nakon toga ju isperite mlakom vodom.

Maska će odstranici nečistoće, mrtve stanice i zategnuti vam lice i smanjiti bore. Sastojci ove maske zaglađuju kožu i umiruju lice.

 

Maska za ublažavanje mrlja na koži

Sastojci:

  • dvije žlice kurkume u prahu
  • nekoliko kapi limuna
  • žlica soka od krastavca

Priprema:

Sjedinite sve sastojke i nanesite masku na lice. Masku pustite da djeluje dvadeset minuta te ju nakon toga isperite toplom vodom. Maska će vas riješiti tamnih mrlja i problema sa hiperpigmentacijom.

 

Pasta za izbjeljivanje i zdravlje usne šupljine

Želite li sjajne i bijele zube dodajte kurkumu u svoju higijenu usne šupljine, istrljajte zube i desni kurkumom, držite ju u ustima još 15 minuta te dobro isperite i iščetkajte zube. Zubi će vam biti sjajni, postajati će sve bjelji a vaša usna šupljina će biti zdrava i zaštićena od stvaranja bakterija i plaka.

 

Natura Organica kurkuma organskog je podrijetla te je u potpunosti čist proizvod. Natura Organica namirnice visoke su kvalitete, provjerenog podrijetla te su prihvatljive cijene. Potražite Natura Organica namirnice na našim policama u Priroda&Društvo prodavaonici u Ozaljskoj 71 u Zagrebu ili ih potražite online i naručite da dođu na vaša kućna vrata!

 
  Savjeti - Sve