Kurkuma - ljekovit začin

Kurkuma, indijski začin poznat po svojoj žarkoj boji te pikantno-slatkastom okusu, više je od tek zanimljivog dodatka jelima. Kurkuma se od davnina koristi i kao lijek za razne zdravstvene tegobe, zahvaljujući svojim blagotvornim sastojcima koji djeluju protuupalno. Uz brojne dobrobiti za ljudski organizam, kurkuma djeluje umirujuće i na duh, tako da se često koristi i za ublažavanje anksioznih i depresivnih stanja.

Podrijetlo i sastav

Kurkuma dolazi iz obitelji đumbira, a sastavni je dio prehrane zemalja Dalekog Istoka. Radi se o zeljastoj višegodišnjoj biljci koja obično naraste do jednog metra. Ima dugačke listove i velik podanak, a najvažniji dio biljke je korijen iz kojega se dobiva začin, ali i esencijalno ulje. Raste u tropskim i suptropskim krajevima, a poznata je još pod nazivima indijski šafran i žuti korijen.
Kurkuma je bogata različitim kemijskim skupinama, od kojih su najvažnija eterična ulja i kurkuminoidi (žuta boja). Od drugih spojeva prisutnih u kurkumi tu su još i proteini, masna ulja, vitamini (od kojih je najzastupljeniji vitamin C), minerali (prvenstveno kalij), šećer i razne smole.

Kurkuma kao lijek

Kurkuma se u ajurvedskoj i kineskoj medicini kao lijek koristi već tisućama godina.
Iako je najpoznatija po svom protuupalnom djelovanju, kurkuma može pomoći i kod nekih konkretnih tegoba: smanjuje visoke razine kolesterola, sprječava zgrušavanje krvi, ublažava glavobolje, svrbež, probavne tegobe i nadutost, a pomaže i kod reumatoidnog artritisa te osteoartritisa. Kurkuma je djelotvorna i kod kožnih problema, posebno kod akni, ogrebotina i rana.
Neka istraživanja čak su pokazala da kurkumin, glavni predstavnik kurkuminoida, pozitivno djeluje u prevenciji nastanka raka, ali i u usporavanju njegova rasta. Također, pokazao se djelotvornim čak i u prevenciji nastanka Alzheimerove bolesti.
Zbog svog preventivnog djelovanja, kurkumu se svakako preporučuje uvrstiti u svakodnevnu prehranu zdravih osoba, jer jača imunitet i općenito pozitivno djeluje na organizam. Važno je istaknuti i blagotvorno djelovanje kurkume na jetru, posebice zbog toksičnih učinaka masne hrane, alkohola ili lijekova.

Konzumacija i doziranje

Iako ima brojne dobrobiti na zdravlje, ne preporučuje se konzumirati više od jedne žličice (oko 4 grama) kurkume dnevno. U slučaju težih zdravstvenih stanja preporučuje se kurkumu konzumirati tri puta dnevno (ujutro, u podne i navečer), a u slučaju preventivnog djelovanja, dovoljno je i pola grama na dan.
Stoga je važno dobro isplanirati kako će se ova doza rasporediti u jelovniku tijekom dana, što može biti izazovno, s obzirom na to da se ovaj začin može koristiti na razne načine: u kuhanim jelima (juhe, umaci, riža), kao dodatak namazima, u kombinaciji s medom, biljnim mlijekom ili jogurtom, u čaju… 
Osim kurkume u prahu i kapsulama, u trgovinama Priroda i Društvo, ali i na našem webshopu, možete pronaći i druge proizvode u kojima je kurkuma zastupljena u većoj ili manjoj mjeri (senf, puding, njoki, mješavina začina). Jednom kada otkrijete sve nezamjenjive dobrobiti koje nudi, uz širok raspon primjene, kurkuma će zasigurno postati sastavni dio vaše prehrane.

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve