Manuka med - hrana i lijek

Manuka med, u potpunosti prirodan proizvod visokih nutritivnih vrijednosti, u posljednja dva desetljeća globalno se primjenjuje kao dodatak prehrani, ali i kao lijek. Potječe s Novog Zelanda i poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima te iznimno jakom protuupalnom djelovanju.
Manuka med dobiva se od peluda cvjetova manuka drveta čija je specifičnost u tome da raste isključivo na područjima Novog Zelanda. To je biljka koja se ne može kultivirati i uzgajati nigdje drugdje u svijetu, stoga je proizvodnja manuka meda moguća samo u netaknutoj, divljoj novozelandskoj prirodi.
Specifičnost manuka meda jest u njegovu jedinstvenom sastojku, aktivnoj tvari NPA, neperoksidnoj aktivnosti koja je zabilježena isključivo u ovoj vrsti meda.

Manuka med kao dodatak prehrani

Ovaj cvjetni eliksir sadrži brojne blagotvorne kemijske spojeve, uključujući organske kiseline, minerale u tragovima, protumikrobne spojeve, vitamin C, A i beta-karoten, ali i sve vitamine B-skupine. Manuka med idealan je za jačanje imuniteta, stoga je prikladan za konzumaciju i u slučaju potpuno zdravih osoba, u očuvanju zdravlja.
Konzumacija: preporučuje se koristiti od 1 do 3 čajne žličice dnevno, ovisno o individualnim potrebama svake osobe. Manuka med može se koristiti kao namaz, dodatak čajevima i drugim napitcima, a može se konzumirati i samostalno.

Manuka med kao lijek

Domoroci Maori odavno su prepoznali vrijednost ove biljke te ju često koriste kao lijek. To uopće ne čudi, ako uzmemo u obzir da je manuka med savršena remedija za mnoge zdravstvene probleme. Metilglioksal (MGO), jedan od ključnih spojeva koji se nalazi u novozelandskom manuka medu, poznat je po svom snažnom antibakterijskom djelovanju.
Manuka med pomaže kod problema dišnih putova, upale grla, uha i sinusa, anemije, želučanih tegoba, probavnih poremećaja, afti…

Manuka med i kožna oboljenja

Uz razne dobrobiti koje ljudskom organizmu donosi ovaj čudotvorni prirodni eliksir, manuka med ipak je najučinkovitiji kod raznih vrsta kožnih oboljenja: psorijaza, ranice na koži, a pomaže čak i u slučajevima opeklina trećeg stupnja.
Primjena: ako se med koristi na koži, bolno mjesto prvo treba dobro očistiti i tek onda nanijeti tanak sloj meda. Potom ga treba previti sterilnom gazom i, u idealnim uvjetima, tako treba odstajati 24 sata prije nego se postupak ponovi.

Oprez prilikom odabira manuka meda

Zbog velike potražnje manuka meda s jedne strane te zbog ograničenih prirodnih resursa s druge strane, državna institucija iz Novog Zelanda upozorila je na problem sve češće pojave lažnog manuka meda – čak do 80% ponude na tržištu. Prema tome, s obzirom na poprilično visoku cijenu manuka meda u odnosu na standardne vrste, dobro je znati da kupujete autentičan proizvod.
UMF, kratica za Unique Manuka Factor, garantira originalnost meda i njegovo podrijetlo. Što je viši UMF, veća je ljekovitost manuka meda. Stoga prilikom odabira Manuka meda obratite pažnju da je na bočici jasno prikazana oznaka UMF.
Općenito, kvaliteta manuka meda određuje se oznakom MG+ (metilgloksal) – što je veći postotak MG+ to je i kvaliteta meda veća. Evo usporedbe: ostale vrste meda imaju nisku razinu metilglioksala (raspon od 0 do 5 mg/kg), dok manuka med sadrži iznimno visoku razinu (raspon od 100 do 800 mg/kg).
Ukoliko želite biti sigurni da kupujete ispravan proizvod, onaj koji je autentičan te koji će vam pokazati sve svoje blagotvorne dobrobiti, potražite ga na našem webshopu ili posjetite trgovinu Priroda i Društvo u Ozaljskoj 71 u Zagrebu.

Vezani proizvodi:

Savjeti - Sve