Najbolja svakodnevna hrana protiv upala

U stvari, jednostavnim snižavanjem razine upala u tijelu,  možemo spriječiti, usporiti progresiju, i, u nekim slučajevima čak i obrnuti svaki od tih osam uzroka.  To nas ne bi riješilo  gripe i bolesti koje se nalaze na vrhu popisa, ali ozbiljnost i učestalost gripe može se  smanjiti s anti-upalnom dijetom.

To znači da ako usvojite protuupalni stil života, time  možemo dobiti  ispunjen i zdrav život. Ali čak su i  neki učinci starenja uzrokovani  lošim upalama.

Važno je znati koju hranu trebamo jesti jer samo jedući pravu hranu uspjet ćete  manje jesti, više se kretati, bolje spavati i biti manje pod stresom.  

Što uzrokuje kronične upale i kako ih se riješiti

Kad zamijenite upalne namirnice voćem,  povrćem, ljekovitim  biljem i  drugim anti-upalnim namirnicama uspjet ćete  smanjiti ukupnu razinu upale u tijelu, što će dovesti do smanjenja žudnje i količine hrane koju jedete, do povećanja razine energije i kvalitete spavanja pa i smanjenja stresa i tjeskobe.

Anti-upalna hrana  sadrži vitamine, minerale, vlakna i druge spojeve koji djeluju zajedno i promiču zdravlje naših stanica. Iako je  sigurno  da svaki komad  organskog voća, povrća, biljke ili sjemenke  ima svoje anti-upalne učinke, postoje neke namirnice i pića koje, bez sumnje, imaju moćan anti-upalni učinak koji pomažu potaknuti stanično zdravlje, smanjiti starenje i oslabiti bolest.

Najučinkovitije anti-upalne namirnice i pića

Konzumiranje ulja sjemenki nikako nije preporučljivo, ali kada se sjemenke jedu svježe mljevene, one su pune anti-upalnih  pozitivnih  zdravstvenih spojeva. Na primjer, sjemenke sezama, lana  i chia sjemenke imaju visok  sadržaj lignana, koji ima zaštitne učinke.

Sjemenke sezama nude najveću količinu fitosterola od svih orašastih plodova i sjemenki. Fitosteroli su važni jer smanjuju razinu kolesterola i smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta raka. Možda su čak i potencijalni lijek za simptome osteoartritisa.

Chia sjemenke sadrže više alfa-linolne kiseline  nego bilo koja  druga sjemenka, a ta kiselina može pomoći smanjiti upalu u debelm crijevu, dakle to je potencijalni lijek za kolitis. Sve te sjemenke možete koristiti u umacima, smoothijima i salatama. Natopljene chia sjemenke mogu poslužiti kao zamjena za jaja u receptima za pečenje. No treba izbjegavati prženje sjemenki jer se tada natope uljem, i postaju upalne.

Hibiskus čaj

Zeleni čaj je nadaleko poznat kao zdravi napitak, posebno matcha zeleni čaj, koji ima više antioksidansa od normalnog zelenog čaja. Međutim, matcha zeleni čaj dolazi s oko 70 mg kofeina po šalici. Iako sadrži manje kofeina  nego kava, to je još uvijek dovoljno visoka količina kofeina koja može  utjecati  na um i tijelo. Doze kofeina  niske čak i malih12.5 mg, mogu stvoriti snažnu reakciju u tijelu, pa je bolje ne izlagati se povećanom stresu i izazivati ovisnost već izabrati hibiskus kao najbolju opciju .

Hibiskus čaj je zapravo bolji izbor za smanjivanje upale nego bilo koji drugi čaj jer ima  mnogo više antioksidansa i potiče protuupalne aktivnosti u tijelu.  Hibiskus čaj isto tako ima bolji okus od zelenog čaja (po mom mišljenju). Možete ga ostaviti preko noći s malo limunova soka i pijuckati ga tijekom dana kao osvježavajuće piće.

Bobice

Postoji na stotine vrsta bobica na svijetu a sve sadrže flavonoide koji su odgovorni za njihove različite boje: crvena, plava i ljubičasta. Ovi flavonoidi imaju moćne protuupalne efekte.

Za divlje je borovnice, na primjer,  utvrđeno da poboljšavaju pamćenje u starijih osoba, što sugerira da one štite mozak od upale. Drugo bobičasto voće kao brusnice, bazga, ribiz, acai bobice i goji bobice imaju  različite flavonoide koji imaju snažni anti-upalni učinak na druge dijelove tijela.

 Agrumi

Agrumi poput limuna, limete, naranče i grejpa sadrže flavonoide koji imaju anti-upalni  efekt na oštećene stanice. Studije su otkrile da agrumi gotovo  da nemaju nikakvog  učinka na zdrave stanice, čak i u visokim dozama, pa bez obzira koliko ih konzumirate ovi  citrusni flavonoidi su netoksični.

Djevičansko maslinovo ulje

Ono sadrži brojne zdravstvene prednosti. Spoj pod nazivom oleokantal je fenolni sastojak spojeva u maslinovom ulju. Oleokantal posjeduje slična anti-upalna svojstva kao  ibuprofen. Djevičansko maslinovo ulje čini odličan dodatak prehrani za smanjivanje akutne i kronične upale.

Međutim, neke od masti u maslinovom ulju mogu postati inflamatorne na temperaturama višim od 300 stupnjeva tako da je važno konzumirati ga  u prijesnom obliku. Stavite ga na salate i tako ćete povećati apsorpciju vitamina A i K od povrća, dok će  prednosti maslinovog ulja ljekovito djelovati u organizmu.

Kurkuma

Većina od nas vjerojatno nije  čula  za ljekovitost kurkume, ali glasine su istinite. Kurkuma je jedna od najjačih  biljaka na planetu u borbi i ublažavanju bolesti.

To je zato jer kurkuma sadrži kurkumin, fenolni spoj koji je odgovoran za njenu  žutu boju, i ima sposobnost liječenja stanica u cijelom tijelu. Do sada smo utvrdili da je  kurkumin dobar  potencijalni tretman za Alzheimerovu bolest, srčane bolesti, autoimune bolesti, bolesti probavnog sustava i raka.

Klinčić

Ovaj začin se obično koristi u pitama od bundeve , ali rijetko tko je svjestan  da klinčići imaju ogroman  antioksidativni sadržaj.

Klinčić  štiti tijelo od štetnih bakterija, gljivica i kvasca, uključujući giardia i candida gljive. Inzulinska rezistencija i pretilost može se  smanjiti pomoću  klinčića. Mnogi konzumiraju klinčić u obliku čaja za ublažavanje upale grla i poboljšavanje razine energije. Također ga  možete dodati i u smoothije, tople napitke, umake i juhe da bi dobili   neki dodatni zanimljivi okus.

Češnjak (i ostalo povrće iz porodice Allium)

Češnjak se koristi već stoljećima kao sredstvo za liječenje mnogih bolesti. On je  bogat organosulfur spojevima, koji daju jaki okus i ljekovitu sposobnost. U stvari,za  češnjak je utvrđeno da smanjuje veličinu tumora i aktivira važan antioksidant enzima u tijelu koji štiti naše stanice od raka, infekcija i bolesti.  Češnjak, luk, poriluk i ostalo povrće iz porodice Allium  sadrži alicin. To je aktivni spoj koji aktivira anti-upalni i anti-oksidativnu aktivnost koja nas štiti od bolesti.

Kokosovo ulje promiče smanjenje masti i zadržava razinu  lipida u krvi pod kontrolom, dok sojino ulje uzrokuje porast ukupnog kolesterola i smanjenja HDL kolesterola. To je najvjerojatnije zbog smanjenja upale uzrokovane konzumiranjem kokosovog ulja i povećanje upale uzrokovane konzumiranjem sojinog ulja.

Avokado

Avokado se prvenstveno sastoji  od mononezasićenih masnih kiselina – vrsta masnoća koja djeluje protiv upale. Mononezasićene masne kiseline aktiviraju anti-upalne procese u tijelu. S druge strane, masnoće poput omega 6s i omega 3s su vrlo nestabilne, što je razlog zašto one mogu stvoriti štetne oksidanse i povećati upalu u tijelu. Mononezasićene masti su međutim tako stabilne da samo mogu poboljšati naše zdravlje.

 
  Savjeti - Sve