Sirova hrana (raw food)

Sirova hrana ili "raw food" je prehrana koja se sastoji od namirnica koje nisu termički obrađene, poput voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki. Ova vrsta prehrane postaje sve popularnija zbog svojih zdravstvenih prednosti i nutritivne vrijednosti. Sirova hrana je bogata vitaminima, mineralima i enzimima koji se gube tijekom procesa kuhanja ili pečenja.

 

Zdravstvene prednosti sirove hrane su mnogobrojne. Sirova hrana je bogata vlaknima, što poboljšava probavu i smanjuje rizik od bolesti srca. Također, sirova hrana sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od raka. Prehrana na bazi sirove hrane također može pomoći u gubitku težine, jer su sirovi obroci manje kalorični i obično sadrže manje šećera i masti.

Ključne informacije

  • Sirova hrana je prehrana koja se sastoji od namirnica koje nisu termički obrađene, poput voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.
  • Zdravstvene prednosti sirove hrane uključuju poboljšanu probavu, smanjen rizik od bolesti srca i raka te pomoć u gubitku težine.
  • Međutim, obrada sirove hrane može biti izazovna i zahtijeva posebne tehnike pripreme.

Što Je Sirova Hrana

Sirova hrana, također poznata kao "raw food" ili "sirovojedstvo", je prehrambeni stil koji se bazira na konzumaciji namirnica koje nisu podvrgnute termičkoj obradi. Ovaj način prehrane uključuje konzumaciju svježeg voća i povrća, orašastih plodova, sjemenki, koštunjičavog voća, svježeg sira, sirove tjestenine, juha i drugih jela pripremljenih bez kuhanja.

Jedan od glavnih razloga zašto se ljudi odlučuju za sirovu hranu je zato što se vjeruje da termička obrada uništava hranjive tvari u hrani. Prehrambeni stručnjaci tvrde da sirova hrana može biti bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i drugim hranjivim tvarima koje su važne za naše zdravlje.

Sirova hrana obično uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, koštunjavo voće i svježi sir. Meso, mahunarke, žitarice, jaja, mesne prerađevine, riba i krumpir obično se ne konzumiraju u sirovoj hrani.

Kod pripreme sirove hrane, dehidrator je jedan od najvažnijih alata koji se koristi za pripremu raznih sirovih jela. Ovaj uređaj omogućuje pripremu hrane na niskim temperaturama, čime se očuvaju hranjive tvari u hrani.

Ukratko, sirova hrana je prehrambeni stil koji se temelji na konzumaciji namirnica koje nisu podvrgnute termičkoj obradi. Ovaj način prehrane može biti bogat hranjivim tvarima koje su važne za naše zdravlje, a uključuje konzumaciju svježeg voća i povrća, orašastih plodova, sjemenki, koštunjičavog voća, svježeg sira, sirove tjestenine, juha i drugih jela pripremljenih bez kuhanja.

Zdravstvene Prednosti Sirove Hrane

Sirova hrana može imati mnoge zdravstvene prednosti za naše tijelo. Konzumiranje sirove hrane može pomoći u jačanju imunološkog sustava, što nas čini otpornijima na različite bolesti. Osim toga, sirova hrana sadrži brojne enzime, vitamine i minerale koji su ključni za naše zdravlje.

Enzimi su važni za probavu hrane i apsorpciju hranjivih tvari. Konzumiranje sirove hrane bogate enzimima može pomoći u održavanju zdravlja gastrointestinalnog trakta. Osim toga, sirova hrana bogata je vitaminima i mineralima kao što su kalcij, cink, željezo, magnezij i beta karoten. Ti nutrijenti su ključni za zdravu kožu, oči, kosti, mišiće i mnoge druge funkcije tijela.

Konzumiranje sirove hrane također može pomoći u prevenciji i liječenju dijabetesa. Sirova hrana ima niski glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi. To može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa.

Osim toga, sirova hrana može pomoći u poboljšanju energije i raspoloženja. Konzumiranje sirove hrane može pomoći u smanjenju umora i povećanju razine energije. Također može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja.

Ukratko, sirova hrana može imati mnoge zdravstvene prednosti za naše tijelo. Konzumiranje sirove hrane može pomoći u jačanju imunološkog sustava, poboljšanju zdravlja gastrointestinalnog trakta, prevenciji i liječenju dijabetesa, poboljšanju energije i raspoloženja te mnogim drugim funkcijama tijela.

Dehidrator

Dehidrator se koristi za sušenje namirnica na niskoj temperaturi. Na ovaj način se uklanja voda iz namirnica, što im produžuje rok trajanja. Dehidrator se često koristi za sušenje voća, povrća i orašastih plodova.

Mariniranje

Mariniranje je proces namakanja namirnica u tekućini koja sadrži različite začine i začinsko bilje. Na ovaj način se namirnice mogu obogatiti okusima i aromama.

Blender

Blender se koristi za miješanje namirnica u glatku smjesu. Ovaj način obrade se često koristi u pripremi smoothieja i različitih umaka.

Miksanje

Miksanje se koristi za usitnjavanje namirnica u manje dijelove. Ovaj način obrade se često koristi u pripremi različitih salata i umaka.

Cijeđenje

Cijeđenje se koristi za dobivanje soka iz voća i povrća. Ovaj način obrade se često koristi u pripremi svježih sokova.

Fermentiranje

Fermentiranje je proces u kojem se namirnice ostavljaju da fermentiraju u određenom vremenskom razdoblju. Na ovaj način se stvaraju korisni mikroorganizmi koji pomažu u probavi hrane.

Klijanje

Klijanje se koristi za dobivanje klica iz sjemenki. Na ovaj način se dobivaju namirnice koje su bogate hranjivim tvarima i koje se lako probavljaju.

Dehidriranje

Dehidriranje se koristi za uklanjanje vlage iz namirnica na suhom zraku. Ovaj način obrade se često koristi za pripremu sušenog voća i povrća.

Kuhanje na pari

Kuhanje na pari se koristi za pripremu hrane na niskoj temperaturi uz minimalan gubitak hranjivih tvari. Ovaj način obrade se često koristi za pripremu povrća.

Namakanje

Namakanje se koristi za omekšavanje namirnica prije pripreme. Ovaj način obrade se često koristi za namakanje orašastih plodova i sušenog voća.

Temperatura

Temperatura je važan faktor u pripremi sirove hrane. Većina namirnica se priprema na temperaturi manjoj od 45 stupnjeva Celzijusa kako bi se sačuvali hranjivi sastojci.

Prehrana Na Bazi Sirove Hrane

Sirova prehrana je prehrambeni trend koji se bazira na konzumaciji svježih, sirovih i veganskih namirnica koje se ne smiju izlagati temperaturi većoj od 45 stupnjeva Celzijevih. Ova vrsta prehrane ima mnoge prednosti, a jedna od najvažnijih je što namirnice zadržavaju sve svoje hranjive tvari.

Kada govorimo o sirovoj prehrani, ne mislimo samo na jedenje voća i povrća. Postoje mnoge druge namirnice koje se mogu konzumirati u sirovom obliku, poput sjemenki, orašastih plodova, mahunarki i različitih začina.

Jedna od najvažnijih stvari kod sirove prehrane je da se hrana ne smije termički obrađivati. Ovo znači da ne smijemo kuhati, peći, pržiti ili bilo kako drugačije obrađivati hranu. Umjesto toga, namirnice se konzumiraju u sirovom obliku ili se pripremaju na načine koji ne uključuju termičku obradu.

Kada govorimo o sirovoj prehrani, važno je naglasiti da ova vrsta prehrane zahtijeva pažljivo planiranje i praćenje nutritivne vrijednosti namirnica koje unosimo. Naime, sirova prehrana može biti siromašna nekim hranjivim tvarima poput proteina, željeza i kalcija. Zato je važno da se pridržavamo preporuka nutricionista i da pažljivo biramo namirnice koje unosimo u organizam.

Sirova prehrana može biti vrlo raznolika i zanimljiva. Možemo pripremati različite smoothieje, sokove, namaze, umake, salate, kuglice i mnoge druge zdrave obroke. U sirovoj prehrani se koriste i različiti začini poput kurkume, cimeta i đumbira koji ne samo da poboljšavaju okus hrane, već imaju i mnoge zdravstvene prednosti.

Kada konzumiramo sirovu hranu, važno je da dobro sažvačemo namirnice kako bismo olakšali probavu. Naime, ne sažvakana hrana može biti teška za probavu i može uzrokovati nadutost i druge probleme s probavom.

U sirovoj prehrani se koriste i mnoge namirnice koje su bogate antioksidansima poput rajčice, kupusa, mrkve, kelja, matovilca, jagoda, banana, datulja, šampinjona i mnogih drugih. Ove namirnice su važne za održavanje zdravlja jer štite organizam od slobodnih radikala i drugih štetnih tvari.

Kada govorimo o sirovoj prehrani, važno je naglasiti da ova vrsta prehrane nije samo moda, već ima mnoge zdravstvene prednosti. Mnogi nutricionisti preporučuju sirovu prehranu kao način za održavanje zdravlja i prevenciju mnogih bolesti.

Utjecaj Sirove Hrane Na Tijelo

Sirova hrana može imati pozitivan utjecaj na naše tijelo i zdravlje, ali isto tako postoje neke stvari koje treba uzeti u obzir. U nastavku ćemo istaknuti neke od najvažnijih utjecaja sirove hrane na tijelo.

Celulit

Sirova hrana može pomoći u smanjenju celulita. Ova prehrana bogata je hranjivim tvarima i antioksidansima koji pomažu u borbi protiv celulita. Također, sirova hrana može pomoći u detoksikaciji tijela, što također može pomoći u smanjenju celulita.

Kosa i Nokti

Sirova hrana može poboljšati zdravlje kose i noktiju. Hrana bogata vitaminima i mineralima, poput sirovog povrća i orašastih plodova, može pomoći u jačanju kose i noktiju te učiniti ih sjajnijima.

Raspoloženje i Koncentracija

Sirova hrana može poboljšati raspoloženje i koncentraciju. Hrana bogata hranjivim tvarima i antioksidansima može pomoći u održavanju zdravog mozga i poboljšanju raspoloženja. Također, sirova hrana može pomoći u poboljšanju koncentracije i pamćenja.

Iskoristivost Nutrijenata

Sirova hrana može pomoći u boljoj iskoristivosti nutrijenata. Kada se hrana termički obrađuje, neki od hranjivih sastojaka mogu se izgubiti. Sirova hrana zadržava sve hranjive tvari, što može pomoći u boljoj apsorpciji i iskoristivosti nutrijenata.

Sluz

Sirova hrana može pomoći u smanjenju nastanka sluzi u tijelu. Termički obrađena hrana može povećati proizvodnju sluzi u tijelu, što može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Sirova hrana, s druge strane, pomaže u smanjenju nastanka sluzi u tijelu.

Veganima

Sirova hrana je popularna među veganima, jer im pruža puno hranjivih tvari koje su im potrebne za održavanje zdravog tijela. Sirova hrana je također prirodno veganska, što je velika prednost za one koji žele izbjegavati životinjske proizvode.

Termički Obrađena Hrana

Termički obrađena hrana može izgubiti neke od svojih hranjivih sastojaka, ali isto tako može biti lakše probavljiva. Stoga je važno pronaći ravnotežu između sirove hrane i termički obrađene hrane, kako bi se osiguralo da tijelo dobiva sve potrebne hranjive tvari.

Sirovojedstvo

Sirovojedstvo je prehrana koja se bazira na konzumaciji sirove hrane. Ova prehrana može imati pozitivan utjecaj na zdravlje, ali isto tako može biti teško održavati. Važno je pratiti nutritivni unos kako bi se osiguralo da tijelo dobiva sve potrebne hranjive tvari.

Mlijeko

Mlijeko se obično termički obrađuje kako bi se uništile bakterije i produžio rok trajanja. Međutim, sirova hrana uključuje i sirovo mlijeko. Sirovo mlijeko može bit

Često postavljana pitanja

Koje su prednosti sirove hrane?

Sirova hrana se sastoji od svježih, neprerađenih namirnica koje su bogate hranjivim tvarima i enzimima. Konzumacija sirove hrane može pomoći u održavanju zdravlja srca, poboljšanju probave, regulaciji težine, jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od kroničnih bolesti.

Kako pripremiti sirovu hranu?

Sirova hrana se može pripremiti na različite načine, kao što su miksanje, cijeđenje, mariniranje ili dehidracija. Važno je koristiti svježe namirnice i izbjegavati izlaganje hrane temperaturi većoj od 45 stupnjeva Celzijevih.

Koje su najbolje namirnice za sirovu prehranu?

Najbolje namirnice za sirovu prehranu uključuju svježe voće i povrće, orašaste plodove, sjemenke, samoniklo bilje i alge. Važno je birati sezonske i lokalno uzgojene namirnice za najbolje rezultate.

Kako preći na sirovu prehranu?

Prebacivanje na sirovu prehranu može biti izazovno, stoga je važno postupno uvoditi sirovu hranu u prehranu. Preporučuje se početi s jednim sirovim obrokom dnevno i postupno povećavati količinu sirove hrane u prehrani.

Koje su moguće štetnosti sirove hrane?

Sirova hrana može biti manje higijenska od termički obrađene hrane, stoga je važno pravilno prati i pripremati svježe namirnice. Također, neke namirnice sirove hrane mogu biti teško probavljive za neke ljude.

Kako sirova hrana može pomoći u liječenju?

Sirova hrana može pomoći u liječenju različitih bolesti, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka. Međutim, važno je napomenuti da sirova hrana ne može zamijeniti tradicionalne medicinske tretmane i da se prije početka bilo kakvog liječenja savjetuje konzultacija s liječnikom.

Sirova prehrana (raw food diet) moderan je prehrambeni trend koji se bazira na konzumaciji svježih, sirovih i veganskih namirnica koje se ne smiju izlagati temperaturi većoj 45 stupnjeva Celzijevih.
S obzirom na to da ova vrsta prehrane isključuje kuhanje (u vodi ili na pari), obroci se pripremaju miksanjem, cijeđenjem, mariniranjem, dehidriranjem i fermentiranjem, a sve s ciljem očuvanja aktivnosti enzima u namirnicama – što bi se izgubilo klasičnom termičkom obradom.

Dva osnovna razloga za „Raw food diet

Prvi (ujedno najvažniji) razlog koji zagovornici konzumiranja sirovih namirnica ističu krije se u očuvanju enzima koji omogućuju adekvatnu apsorpciju, tj. iskoristivost nutrijenata koje hrana nudi. Kao drugi razlog, pristaše raw food prehrane navode i održanje acidobazne ravnoteže u tijelu, što je izuzetno bitno u prevenciji ili liječenju raznih bolesti. Mnogi ističu kako procesirana, termički obrađena hrana i namirnice životinjskog porijekla ljudski organizam čine više kiselim okružjem, što ga ujedno čini podložnijim bolestima.

No pritom treba biti oprezan jer postoji i nekoliko iznimaka – primjerice, određene fitokemikalije (likopen, beta-karoten…) ljudski organizam lakše apsorbira iz kuhanog povrća, u odnosu na sirovo. Isto tako, i željezo iz biljnih izvora adekvatnije se apsorbira kada je namirnica toplinski obrađena.

Bilo kako bilo, prije potpunog zaokreta i bacanja na „sirove strasti“ potrebno se dobro informirati jer, kao i sve drugo, i ova hvaljena vrsta prehrane nosi svoje mane i rizike, a jedna je od njih, primjerice, opasnost od trovanja hranom (zbog štetnih klica i bakterija koje se uništavaju kuhanjem).

Dobrobiti konzumiranja sirove hrane

I dok neki ljudi s konzumacijom sirove hrane počinju iz čiste znatiželje, drugi se na taj način pokušavaju izliječiti od raznih bolesti i tegoba. Neke od dobrobiti ove vrste prehrane su sljedeće:
- ojačan imunitet i otpornost na bolesti
- ublažavanje raznih alergija
- regulacija probave 
- gubitak masnih naslaga, celulita i tjelesne mase
- ojačana kosa i nokti, zdravija koža
- više energije, bolje raspoloženje, povećana koncentracija, kvalitetniji san.

Većina ljudi koja tijekom određenog perioda konzumira isključivo sirovu hranu kaže kako je osjećaj neopisiv – da imaju više energije, da se osjećaju vitalnije i mlađe te da se više ne bore s fizičkim ili psihičkih tegobama koje su ih mučile godinama, a neki su se čak uspjeli izliječiti od opakih bolesti. No, kao i kod bilo kojeg drugog načina prehrane, prije konačnog zaokreta važno se dobro informirati i educirati, kako bi tijelo dobilo sve što mu je potrebno – a posebno je važno da taj preokret ne bude izveden naglo, „preko noći“, kako bi se tijelo postepeno prilagodilo na novi oblik prehrane, bez neželjenih nuspojava.

Najčešće korištene namirnice

Namirnice korištene u ovoj vrsti prehrane često se navode kao superhrana – to znači da se radi o biodinamički uzgojenim namirnicama, pripremljenima tako da se ne uništavaju njihove nutritivne vrijednosti (do čega dolazi prilikom kuhanja).

Neke od osnovnih namirnica koje bi svaki pobornik sirove prehrane trebao imati u svojoj smočnici su sljedeće: 

- sve vrste ekološki uzgojenog voća i povrća (obavezno dobro isprati prije konzumacije)
- orašasti plodovi (indijski oraščići, orasi, bademi, lješnjaci…)
- sjemenke (suncokretove, lanene, bučine…)
- žitarice i mahunarke (uz obavezno prethodno namakanje i fermentiranje)
- klice i samoniklo bilje
- svježi i sušeni začini
- šampinjoni (dehidrirani)
- ulje (kokosovo, maslinovo, konopljino…)
- kakao
- kokosov maslac (idealan za deserte)…

Sve ove namirnice mogu se konzumirati u raznim varijantama: hladne juhe, smoothieji, sokovi, kaše, namazi, umaci, krekeri, keksi…, a oni koji već godinama prakticiraju ovu vrtu prehrane rado se poigraju i sa spremanjem palačinki (na bazi banane), tjestenine (od tikvica), sir (od indijskih oraščića) i slično.

U trgovini Priroda i Društvo, ali i na našem webshopu, možete pronaći gotovo sve namirnice koje su potrebne za spremanje sirovih obroka. Isto tako, nudimo i gotove slastice (sirove čokolade, kiflice, kuglice, namaze, energetske pločice) – za svačije nepce ponešto!

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve