Sukrin – prirodan i zdrav zaslađivač
Sukrin – prirodan i zdrav zaslađivač
Sukrin je prirodan zaslađivač koji se smatra jednom od najboljih i najzdravijih alternativa za bijeli šećer. Izgledom i konzistencijom donekle podsjeća na bijeli šećer, a ono što najviše oduševljava korisnike je njegov prirodan slatki okus, koji je za razliku od ostalih prirodnih zaslađivača najsličniji okusu bijelog šećera. Upravo ta karakteristika ga izdvaja iz skupine ostalih zaslađivača jer veliki postotak potrošača ima poteškoće u privikavanju na razne druge zaslađivače, čiji pomalo neuobičajeni okusi djelomično mijenjaju okus hrane ili napitaka. Upravo zbog toga je sukrin široko popularan i tražen proizvod.
Zdravstvene dobrobiti sukrina
Zaslađivač sukrin je 100% prirodan proizvod proizveden prirodnim procesom fermentacije glukoze. Ne utječe na razinu šećera u krvi i inzulina u tijelu, što ga čini idealnim proizvodom za dijabetičare. Nije štetan za zdravlje jer ne sadrži umjetna bojila, aditive i konzervanse. Temelji se na poliol eritritolu, tvari koja je prirodno sadržana u grožđu, kruškama, dinjama, kukuruzu, medu i gljivama. Ovaj zaslađivač ne sadrži kalorije pa je idealan za gubitak neželjenih kilograma i održavanje optimalne tjelesne težine. Osim toga, on sprječava rast bakterija u usnoj šupljini te tako čuva zdravlje zubi. Studije pokazuju da sukrin ima sposobnost boriti se protiv slobodnih radikala u tijelu, i time višestruko pozitivno djelovati na zdravlje. Također može pomoći u zaštiti od oštećenja krvnih žila uzrokovanih povišenim razinama šećera u krvi.
Najznačajnije prednosti po kojima se sukrin izdvaja od drugih zaslađivača su:
- sukrin je apsolutno prirodan zaslađivač
- ne sadrži kalorije (100% je beskaloričan)
- glikemijski indeks mu je 0
- ne sadrži gluten, umjetna bojila, konzervanse i aditive
- ne podiže razinu šećera i inzulina u krvi
- po izgledu i okusu je najsličniji bijelom šećeru
- postojan je na visokim temperaturama
Upotreba Sukrina
Zahvaljujući svojoj strukturi i okusu ovaj zaslađivač je izvrsna alternativa za rafinirani šećer i odlično rješenje za zaslađivanje omiljenih slastica i napitaka. U usporedbi sa šećerom on je nešto manje slatkoće pa se primjenjuje u malo većem omjeru. U prosjeku, sukrin se u odnosu na bijeli šećer koristi u omjeru 1,5 :1. Drugim riječima, primjerice, jedna i pol jušna žlica sukrina zamjenjuje jednu jušnu žlicu običnog šećera.
Ovaj zaslađivač je postojan na visokim temperaturama zbog čega je pogodan za kuhanje i pečenje, što je još jedna od njegovih značajnih prednosti nad drugim zaslađivačima.