Recepti Sv. Hildegarda iz Bingena: Zdrava prehrana prema srednjovjekovnoj tradiciji

Recepti Sv. Hildegarda iz Bingena su vrijedni izvori znanja o prehrani i medicini. Sveta Hildegarda iz Bingena rođena je 1098. godine u Njemačkoj, bila je veoma značajna žena svojega doba. Ova benediktinska proročica, mističarka, književnica i skladateljica napisala je brojna vrijedna dijela iz područja medicine, psihologije, poezije, glazbe, teologije. Njezina djela su i danas relevantna i korisna za mnoge ljude koji traže prirodne načine liječenja i zdravog načina života.

Sveta Hildegarda je rođena u selu Bermersheim vor der Höhe, nedaleko od Bingena. Kao redovnica, živjela je u samostanu u Eibingenu u blizini Bingena, gdje je napisala svoje najpoznatije djelo Scivias. U svojim djelima, Sveta Hildegarda naglašava važnost zdrave prehrane i upozorava na štetne učinke nezdrave hrane. Njezini recepti su jednostavni i prirodni, a mnogi od njih su se pokazali učinkovitima u liječenju različitih bolesti i tegoba.

Recepti Sv. Hildegarda iz Bingena su često temeljeni na prirodnim sastojcima poput bilja, meda, voća i povrća. Njihova jednostavnost i prirodnost čine ih privlačnima za mnoge ljude koji traže alternative farmaceutskim lijekovima. Mnogi od njezinih recepata su se pokazali učinkovitima u liječenju različitih bolesti i tegoba, od srčanih problema i reumatskih bolova do probavnih problema i glavobolja.

Život Sv. Hildegarda

Rani Život

Sveta Hildegarda iz Bingena rođena je 1098. godine u Njemačkoj. Već u ranom djetinjstvu, doživjela je neobična iskustva koja su joj oblikovala život. Prema njezinim zapisima, imala je vizije koje su joj otkrivale tajne svemira i božanske poruke. Ova neobična iskustva su je potakla da se posveti duhovnosti i proučavanju prirodnih znanosti.

Duhovni Poziv

Sveta Hildegarda je postala benediktinska redovnica u samostanu u Disibodenu. Ondje je razvila svoje talente u glazbi, književnosti i medicini. Napisala je brojna vrijedna djela iz područja medicine, psihologije, poezije, glazbe, teologije i drugih znanosti. Njezina djela su bila toliko značajna da ih je papa Benedikt XVI. proglasio "dijelom kulturne baštine čovječanstva".

Sveta Hildegarda je također bila skladateljica. Napisala je brojne skladbe koje su se izvodile tijekom njezina života. Njezina glazba se smatra jednom od najznačajnijih glazbenih ostavština srednjeg vijeka.

Smrt

Sveta Hildegarda je umrla u dobi od 81 godine u samostanu u Rupertsbergu. Njezina ostavština je ostala trajna i utjecajna. Njezina djela i dalje se proučavaju i cijene u cijelom svijetu.

Recepti Sv. Hildegarda iz Bingena

Sveta Hildegarda iz Bingena bila je poznata po svojim receptima koji su bili usmjereni na održavanje zdravlja i liječenje bolesti. Njezini recepti temeljili su se na biljkama, povrću i žitaricama koje su bile dostupne u srednjem vijeku. Njezina prehrana bila je vrlo zdrava i uravnotežena, a njezini recepti i danas se koriste u svrhu održavanja zdravlja.

Doručak

Jedan od najpoznatijih recepata Svete Hildegarda za doručak je kaša od pira. Pir je jedna od najstarijih žitarica koja se koristi u prehrani ljudi. Kaša od pira je vrlo hranjiva i lako probavljiva, a preporučuje se za doručak jer daje energiju za cijeli dan.

Još jedan poznati recept Svete Hildegarda za doručak su keksi za umirenje živaca. Ovi keksi su napravljeni od prirodnih sastojaka poput meda, badema i cimeta. Osim što su ukusni, ovi keksi su i vrlo učinkoviti u smirivanju živaca i stresa.

Ručak

Sveta Hildegarda preporučivala je prehranu koja se temelji na povrću i žitaricama. Jedan od njezinih poznatih recepata za ručak je juha od povrća. Ova juha je vrlo hranjiva i zdrava, a može se napraviti od različitog povrća poput mrkve, celera i luka.

Još jedan poznati recept Svete Hildegarda za ručak je jelo od povrća i žitarica. Ovo jelo se sastoji od različitog povrća poput tikvica, patlidžana i paprike, te žitarica poput riže ili prosa. Ovo jelo je vrlo zdravo i uravnoteženo te se preporučuje za sve koji žele održati zdravu prehranu.

Sveta Hildegarda je također preporučivala recepte za starije osobe. Jedan od njezinih poznatih recepata za starije osobe je peršinovo vino. Ovo vino je napravljeno od peršina i vina te se preporučuje za jačanje srca i liječenje reumatskih bolova.

Ukratko, recepti Svete Hildegarda iz Bingena su se temeljili na zdravoj i uravnoteženoj prehrani koja je bila usmjerena na održavanje zdravlja i liječenje bolesti. Njezini recepti su i danas vrlo popularni i koriste se u svrhu održavanja zdravlja.

Hildegardina Kućna Ljekarna

Hildegardina kućna ljekarna je knjiga u kojoj se nalaze recepti Svete Hildegarde za razne bolesti i tegobe. Knjiga sadrži mnoge zanimljive recepte koji su se koristili još u 12. stoljeću, a koji se i danas mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

Biljke i Začini

U knjizi se nalaze brojni recepti koji uključuju korištenje biljaka i začina za liječenje raznih bolesti. Primjerice, klinčić se koristi za liječenje zubobolje, a anis za liječenje probavnih problema. Također se preporučuje korištenje začinske mješavine od komorača za regulaciju probave.

Tonici i Liječenje

Knjiga također sadrži mnoge recepte za tonike koji se koriste za liječenje raznih bolesti. Jedan od primjera je peršinovo vino koje se koristi za liječenje problema s bubrezima. Također se preporučuje korištenje antikancerogenog tonika koji se sastoji od meda, soli, kore čistog raženog kruha i stolisnika.

U knjizi se nalaze i recepti za pripremu ghee maslaca koji se koristi u ayurvedskoj medicini za liječenje raznih bolesti. Također se preporučuje korištenje muscovado šećera koji se smatra zdravijim od bijelog šećera.

Hildegardina kućna ljekarna je izvrsna knjiga za sve one koji žele naučiti o prirodnim načinima liječenja raznih bolesti i tegoba. Knjiga sadrži mnoge zanimljive recepte koji se mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

Hildegardino Gledište na Zdravlje

Holistički Pristup

Sveta Hildegarda iz Bingena je bila poznata po svom holističkom pristupu zdravlju. Ona je vjerovala da je tijelo jedinstven sustav koji se sastoji od tijela, uma i duha, te da se svi ovi elementi moraju uzeti u obzir kako bi se postiglo optimalno zdravlje. Njezina filozofija se temeljila na tome da je tijelo sposobno samo izliječiti mnoge bolesti ako se pruži pravilna prehrana, rad i životni stil.

Prehrana i Zdravlje

Prehrana je bila ključni element u filozofiji Svete Hildegarda. Ona je vjerovala da je hrana jedan od najvažnijih faktora za očuvanje zdravlja i vitalnosti. Prema njezinim savjetima, hrana bi trebala biti prirodna, sezonska, organska i uzgojena na održiv način. Također je preporučila konzumiranje hrane koja je bogata hranjivim tvarima, poput svježeg voća i povrća, orašastih plodova, ribe i mesa.

Sveta Hildegarda je također preporučila određene namirnice koje su korisne za liječenje raznih bolesti i tegoba. Na primjer, ona je preporučila korištenje biljaka poput kamilice, metvice i kadulje za liječenje nesanice i drugih problema sa spavanjem. Također je preporučila konzumiranje hrane bogate magnezijem, poput bundeve i sjemenki suncokreta, za jačanje srčanog mišića i prevenciju srčanih bolesti.

U svojoj knjizi o zdravlju, Sveta Hildegarda je također opisala pravila koja bi se trebala slijediti kako bi se postiglo optimalno zdravlje. Ona je preporučila da se izbjegavaju štetne tvari poput alkohola i duhana, te da se prakticira umjerenost u svemu što se radi. Također je naglašavala važnost vježbanja i redovitog rada kako bi se održao zdrav životni stil.

Sve u svemu, filozofija Svete Hildegarda se temeljila na holističkom pristupu zdravlju, koji se sastoji od pravilne prehrane, rada i životnog stila. Njezini savjeti su se pokazali vrlo korisnima za jačanje imuniteta, liječenje bolesti i poboljšanje općeg zdravlja.

Hildegardina Borba protiv Bolesti

Sveta Hildegarda iz Bingena poznata je po svojim receptima koji su se koristili u borbi protiv različitih bolesti. Neki od njezinih recepta su se pokazali korisnima u borbi protiv raka i tumora, kao i srčanih bolesti.

Rak i Tumori

Jedan od njezinih recepata je eliksir vodene leće koji navodno štiti od brojnih autoimunih bolesti, raka i reumatizma. Ovaj jedinstveni antikancerogeni tonik pomaže u zaštiti zdravlja i oporavku nakon teških bolesti i operacija.

U borbi protiv raka, preporučuje se konzumirati hranu bogatu antioksidansima kao što su jabuke, mak i pira. Jabuke su bogate flavonoidima koji imaju antikancerogeno djelovanje. Mak i pira su bogati fitonutrijentima koji pomažu u borbi protiv raka i tumora.

Bolesti Srca

Hildegarda je također poznata po svom receptu za peršinovo vino koje je poznati lijek za najteže srčane bolesti, reumatsku bol i slabost srca, posebice za starije osobe. Ovaj recept se sastoji od deset listića peršina, litru organskog vina i dvije žlice vinskog octa. Pustite da ključa pet minuta. Uklonite s vatre, dodajte med i opet zakuhajte. Pijte triput na dan malu čašicu prije obroka.

U borbi protiv srčanih bolesti, preporučuje se konzumirati hranu bogatu magnezijem kao što su orašasti plodovi i sjemenke bundeve. Orašasti plodovi i sjemenke bundeve su bogati magnezijem koji pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnih žila.

Sveta Hildegarda iz Bingena je ostavila bogato nasljeđe recepata koji su se koristili u borbi protiv različitih bolesti. Njezini recepti su se pokazali korisnima u borbi protiv raka i tumora, kao i srčanih bolesti.

Hildegardina Uloga u Društvu

Sveta Hildegarda iz Bingena bila je istaknuta osoba u srednjovjekovnoj Europi, a njezina uloga u društvu bila je višestruka.

Kao benediktinka, Hildegarda je bila dio redovničke zajednice koja je imala značajan utjecaj na društvo toga doba. Kroz svoje djelovanje u samostanu, Hildegarda je bila odgovorna za obrazovanje novih članova reda, brigu o siromašnima i bolesnima te održavanje samostanskog imanja.

No, Hildegarda nije bila samo benediktinka. Bila je i glazbenica, pjesnikinja, liječnica i filozofinja. Njezina djela, poput knjige "Causae et Curae" (Uzroci i Liječenje), bila su izvor znanja za mnoge ljude toga doba.

Hildegarda je također bila savjetnica mnogim vladarima i crkvenim dostojanstvenicima. Njezina mudrost i znanje bili su cijenjeni, a njezina poruka o važnosti zdravog načina života i prehrane bila je aktualna i danas.

U moderno doba, Hildegarda je postala popularna zbog svojih recepata i savjeta o zdravoj prehrani. Njezina filozofija o uravnoteženoj prehrani i korištenju prirodnih lijekova postala je popularna među zdravstvenim entuzijastima i pristašama prirodnog načina života.

Ukratko, Hildegarda je bila jedna od najvažnijih osoba svoga doba, a njezin utjecaj i danas se osjeća u mnogim područjima, od zdravlja i prehrane do glazbe i umjetnosti.

Često postavljana pitanja

Koje su najpoznatiji recepti Sv. Hildegarda iz Bingena?

Sv. Hildegarda iz Bingena je bila poznata po svojim receptima za mnoge bolesti i tegobe. Neki od njenih najpoznatijih recepata uključuju peršinovo vino koje se koristi kao lijek za srčane bolesti, reumatsku bol i slabost srca, kao i kuru s mirišljavim štrpcem koja se koristi za detoksikaciju organizma.

Koje su prednosti detoksikacije prema Sv. Hildegardi?

Sv. Hildegarda je smatrala da je detoksikacija organizma ključna za održavanje zdravlja. Prema njoj, detoksikacija pomaže u uklanjanju štetnih tvari iz tijela, poboljšava probavu, jača imunološki sustav i pomaže u prevenciji bolesti.

Koje su najbolje knjige o receptima Sv. Hildegarda iz Bingena?

Postoje mnoge knjige o receptima Sv. Hildegarda iz Bingena. Neki od najboljih naslova uključuju "Hildegardina kuharica" i "Hildegardina medicina za tijelo i duh".

Kako naručiti proizvode iz Sv. Hildegarda webshopa?

Za naručivanje proizvoda iz Sv. Hildegarda webshopa, potrebno je posjetiti njihovu web stranicu i odabrati željene proizvode. Nakon toga, potrebno je ispuniti obrazac za narudžbu i izvršiti plaćanje. Naručeni proizvodi će biti dostavljeni na željenu adresu.

Koje su najbolje knjige o Sv. Hildegardi iz Bingena?

Postoji mnogo knjiga o životu i djelu Sv. Hildegarda iz Bingena. Neki od najboljih naslova uključuju "Hildegarda iz Bingena: žena koja je prethodila svom vremenu" i "Hildegarda iz Bingena: mističarka, liječnica, vizionarka".

Sveta Hildegarda rođena je 1098. godine u Porajnju, odgojena od strane redovnica, i sama se pridružila redu sa svojih 15 godina. Svoju lakoću učenja i stečena znanja pripisivala je upravo svojoj povezanosti sa Bogom. Snažna i neustrašiva iza sebe je ostavila preko 300 pisama koja sadržavaju brojne misli i znanja koja je prenosila dostojanstvenicima. Osim iznimnih znanja i zalaganja za boljitak života ljudi, poboljšanja crkve i širokog općeg znanja u njemačkoj je posebno poznata kao prva prirodna liječnica i istražiteljica na temelju spisa i liječenja koja je vršila. Postoje brojni zapisi koji upućuju o načinima prehrane koje je sveta Hildegarda ostavila iza sebe.

Savjeti o načinima pripreme zdravih i ukusnih jela te o namirnicama i hrani koja utječe na zdravlje i određene zdravstvene probleme. Osim utjecaja hrane na zdravstvene tegobe, sveta Hildegarda je bila upoznata i sa nutritivnim vrijednostima namirnica. Od zapisa svete Hildegarde jedan poznati doktor koji proučava njene spise duže od dvadeset godina izdao je knjigu. Knjiga je podijeljena na dva dijela, prvi dio obraća posebnu pozornost na ljekovitu snagu hrane, objašnjava pozitivna svojstva i utjecaje te također i negativne učinke koje određene namirnice mogu imati na organizam.

Osim prema glavnim namirnicama veliku pažnju je usmjerila i prema začinskom bilju te načinima uzgoja i primjene kada je ljekovito bilje bilo još uvijek prilično nepoznato. Sveta Hildegarda je bila ispred svog vremena sa svojim stavovima o sirovoj hrani ali i negativnim učincima pojedinih namirnica. Osim općeg znanja o namirnicama i njihovim učincima sveta Hildegarda je u svojim zapisima ostavila i cijeli niz detaljnih recepata, od kojih je preko tristo moguće pronaći u izdanoj knjizi u kojoj su prilagođeni od strane poznatog stručnjaka dr. Strehlowa današnjim uvjetima života suvremenog čovjeka i namirnicama te načinima pripreme danas.

Šest jednostavnih pravila Sveta Hildegarde

1. pravilo - namirnice su lijek i kao lijek ih treba koristiti.

2. pravilo - koristite lijekove iz prirode kako biste održali zdravlje.

3. pravilo - spavajte osam sati i krećite se prirodom, to je akumulirana snaga života.

4. pravilo - balans između rada i odmora.

5. pravilo - detoksikacija organizma.

6. pravilo - u zdravom tijelu je zdrav duh, održavajte svoje tijelo zdravim ali se brinite i na zdravlje duha.

Pir - glavna namirnica u prehrani

Pir je za razliku od pšenice, lakše probavljiv i nutritivno bogatiji dodatak prehrani. Gluten u piru ima drukčija svojstva od onog u pšenici, te nema  negativan utjecaj na zdravlje. Pir sadrži vitamine B kompleksa (najviše vitamina B3 te B1, B2, B3, B6 i B9) i vitamin E. Pir sadrži dvostruko više vitamina K od pšenice. Pir ima snažno protuupalno djelovanje i znatno povećava imunitet. Povoljno utječe na probavu zbog svog sastava i smanjenog udjela glutena te zbog netopivih vlakana poboljšava rad crijeva i probavnog sustava. Topiva vlakna iz pira poboljšavaju absorbciju hranjivih tvari i razgradnju glutena čime se smanjuje napetost i bolovi u probavnom sustavu.

Prema zapisima svete Hildegarde pir je glavna namirnica u prehrani te on  zagrijava tijelo, daje zdravu krv, otvoren um i dar vedrine. Od ostalih žitarica to su zob, integralna pšenica, raž (osim kod osoba sa slabim želucem). Žitarice nije dobro miješati, a pšenica i raž mogu se koristiti samo pečene (u kruhu i pecivima), ne i kuhane.

Namirnice za vedar duh i dobro raspoloženje

Želite li biti bolje volje, čini vam ste da ste previše pod stresom? Pokušajte konzumirati pir, zob, kesten, komorač, sladić i slanutak, mogu se koristiti kao cjelovite namirnice ili kao dodatak jelu u prahu, čaj. Bademi su također namirnica koja utječe na raspoloženje, konzumirajte ih kao zdravi međuobrok, međutim ne više od deset komada dnevno.

Začinski dodaci prehrani za poboljšanje imuniteta su zubovac, galant, limun, hren i češnjak te đumbir, piskavica, bijeli papar i kumin. Začine se preporuča konzumirati jednom do tri puta dnevno u malim dozama. Posebnu pažnju potrebno je obratiti na doze prilikom konzumiranja začina.

Štetne namirnice

Osim namirnica koje pozitivno utječu na organizam, sveta Hildegard obratila je pozornost i na one koje imaju negativan utjecaj. Kao štetne navodi jagode, breskve i šljive te poriluk i krastavce. Želite li ih konzumirati bilo bi ih preporučljivo obraditi u otopini soli i octa prije konzumiranja. Također navodi bijeli šećer kao iznimno loš odabir te kao njegovu zamjenu šećer od šećerne trske.

Galerija slika:

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve