Sve što biste trebali znati o maslinovom ulju

Maslinovo ulje je naziv za ulje dobiveno iz plodova stabla maslina. Ljudi već tisućama godina jedu maslinovo ulje a sada je ono popularnije no ikad zahvaljujući mnogim dokazanim zdravstvenim prednostima i kulinarskoj korisnosti.

Kako se proizvodi maslinovo ulje?

Nakon što se maslina pobere i opere, one se gnječe - ponekad između dva velika kamena, ali u današnje vrijeme češće čeličnim lopaticama. Dobivena pasta se miješa kako bi se kapljice ulja oslobodile u postupku koji se naziva maceracijom. Nakon toga se centrifugira kako bi se izvukli ulje i voda. Nakon uklanjanja vode ostaje maslinovo ulje.

Vrste maslinovog ulja

Rafinirano maslinovo ulje - Samo oko 30 posto ukupne proizvodnje maslinovog ulja završava s vađenjem ulja iz maslina. Rafiniranje uključuje upotrebu otapala i visoke topline kako bi se neutralizirali negativni okusi ulja. To omogućava proizvođačima da koriste masline koje nisu u najboljem stanju i mješavine iz ulja iz raznih izvora (čak i zemalja). Kada vidite "čisto maslinovo ulje" u trgovini, ili bočicu na kojoj jednostavno piše "maslinovo ulje", to je rafinirano maslinovo ulje.

Nerafinirano maslinovo ulje - Nerafinirana maslinova ulja ne prolaze kemijsku preradu. U nerafiniranim maslinovim uljima, kao što su "ekstra djevičansko" i "djevičansko" maslinovo ulje, proces ne ide dalje od ekstrakcije i punjenja u boce. Proizvođači nerafiniranih maslinovih ulja moraju koristiti voće koje je u dobrom stanju i pažljivo upravljati različitim čimbenicima jer ulje neće biti tretirano da bi kemijski sakrio loš okus koji bi nastao zbog oksidiranih maslina ili nekog drugog onečišćenja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje- Nerafinirano maslinovo ulje koje ima lijepe voćne okuse, nema "nedostataka okusa " i ispunjava određena mjerila u svom kemijskom sastavu može se nazvati "ekstra djevičanskim". U ekstra djevičanskim maslinovim uljima okusi plodova su netaknuti, a njegova kvaliteta odražava veliku pažnju u cijelom proizvodnom procesu. Ekstra djevičanska maslinova ulja imaju veće količine hranjivih tvari i time daju veće zdravstvene beneficije.

Zašto koristiti maslinovo ulje?

Maslinovo ulje je nezasićena masnoća i kamen temeljac poznate mediteranske prehrane. Većina ljudi odabire maslinovo ulje zbog mnogih dokazanih koristi za zdravlje ljudi. Ekstra djevičansko maslinovo ulje nudi još više: svijet voćnih i gorkih okusa koje kuhari koriste kako bi podigli jela na novu razinu okusa.

Zdravstvene koristi maslinovog ulja

Istraživanja o zdravstvenim prednostima konzumiranja maslinovog ulja popunjavaju stranice medicinskih časopisa širom svijeta. Bolesti srca, dijabetes, Alzheimerova bolest i rakovi su među dugotrajnim bolestima koje se mogu izbjeći i stanjima koji se mogu poboljšati prehranom koja uključuje maslinovo ulje.

 
  Savjeti - Sve