Ulje makadamije - tekućina za užitak nepca i ljepotu tijela

Ulje makadamije - tekućina za užitak nepca i ljepotu tijela

Za ulje makadamije se bez dvojbe može reći da pripada u skupinu vrlo cijenjenih ulja. Dobiva se iz oraha makadamije (lat. Macadamia integrifolia), plodova koji su na glasu kao jedni od najboljih i najzdravijih orašastih plodova. Stoga i njihovo ulje slovi kao proizvod vrijedan zlata.
Makadamija je drvo čije je prirodno stanište Australija, no, danas je njegov uzgoj rasprostranjen u mnogim klimatski toplijim područjima. Razlog tome su izuzetno visoka hranjiva i ljekovita svojstva njegovih plodova, a time i velika tržišna potražnja.

Ulje makadamije odlikuju nježna žućkasta boja, fina tekstura te ugodan, blago orašast okus. U svom sastavu ono skriva visok udio hranjivih sastojaka, koji imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Od vitamina prisutnih u ovom ulju se izdvajaju  vitamini A, i E, a od minerala posebno su zastupljeni željezo i magnezij.Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, čak bogatije od maslinovog ili lanenog ulja. Zahvaljujući tom zavidno visokom udjelu ovih višestruko korisnih spojeva, ono je snažan borac protiv dijabetesa, odličan čuvar srca i veliki zaštitnik od nekih vrsta raka. Osim toga, učinkovito suzbija upale, održava čvrstoću i zdravlje kostiju, olakšava simptome astme, a pomaže i kod mnogih vrsta alergija.
No, tu ne prestaju njegove moći. Ovo ulje je na glasu kao pravi prijatelj ljepote. Izvrsno je za očuvanje zdravlja i ljepote kože i kose. Ono njeguje i hidratizira tjeme, jača i omekšava kosu te joj daje glatkoću, svilenkast izgled i predivan sjaj.
Palmitoleinska kiselina sadržana u ulju makadamije štiti kožu od preranog starenja te doprinosi regeneraciji, njegovanom izgledu i zdravlju kože. Korisno je i za ublažavanje kožnih iritacija, za brže zacjeljivanje ogrebotina i rana te za liječenje opeklina.
Ovo ulje je jedno od najpopularnijih ulja za izradu macerata, zbog svog brzo upijajućeg svojstva. U tom smislu se u kombinaciji s drugim sastojcima utrljava u kožu, u svrhu tretiranja raznih tegoba, poput glavobolje, prehlade i viroze, probavnih tegoba, menstrualnih grčeva i sl.

Osim u zdravstvene i kozmetičke svrhe, ovo ulje se koristi i kao prehrambena namirnica. U kuhinji se ponajviše primjenjuje za obogaćivanje salata. Mnogi ga obožavaju koristiti kao namaz na kruhu, tostu ili palačinkama. Budući da je termički stabilno izvrsno je i za kuhanje, pečenje i prženje.

 
  Savjeti - Sve