Veganski sirevi

Sve više ljudi uviđa brojne dobrobiti veganstva – od pozitivnih učinaka na ljudski organizam pa do duhovno iscjeljujuće harmonije suživota s prirodom i sa svim živim bićima. Uz mnoštvo veganskih zamjena za meso i mliječne proizvode, u današnje je vrijeme veganski način prehrane zaista dječja igra, i to vrlo zabavna!

I dok su biljna mlijeka već naširoko ušla u upotrebu (primjerice, u sve više kafića moguće je popiti kavu sa sojinim mlijekom ili kupiti deserte koji su napravljeni bez životinjskih sastojaka), veganski sirevi ipak su na neki način ostali u domeni konzumacije od strane čistih vegana, uz izražen skepticizam ostatka populacije (iako, malo po malo, sve više pizzerija uvodi i veganske verzije pizza u svoje redovne ponude).

Sastav veganskih sireva

Česta zabluda kojoj mesojedi ili vegetarijanci lako povjeruju odnosi se na to da su veganski sirevi, bez iznimke, umjetni, tj. da ih nije moguće napraviti bez kojekakve kemije – umjetnih dodataka i štetnih aditiva kojima se stvara željeni okus. No prava je istina da kvalitetni veganski sirevi obiluju mnoštvom hranjivih tvari, posebice ako su napravljeni od ekološki proizvedenih namirnica, ako nemaju umjetna bojila i soju te ako su obogaćeni vitaminima (posebno je važan vitamin B-12). 

Veganski sirevi najčešće su napravljeni na bazi kokosovog ulja – tzv. superhrane poznate po jedinstvenoj kombinaciji masnih kiselina koje djeluju antibakterijski te su posebno pogodne za zdravlje mozga, kose i kože. Uz kokosovo, u veganskim sirevima često se nalaze i neka druga biljna ulja – primjerice maslinovo ili ulje šafranike.

Iako je cijena veganskih sireva četo nešto viša u odnosu na cijene standardnih sireva (posebice onih napravljenih od kravljeg mlijeka), ukoliko odaberete kvalitetniji veganski sir, vaše će tijelo sigurno prepoznati brojne dobrobiti koje on nudi.

Intolerancija na laktozu

Postoji velik broj ljudi koji iz dana u dan vodi bitku s lošom probavom te s grčevima i nadutosti u želucu i/ili crijevima, a da pritom nikako ne mogu shvatiti zbog čega točno dolazi do ovih smetnji. Često iznenadnim i naizgled nepovezanim probavnim tegobama razlog traže u voću, povrću, kavi, mahunama itd. No prava je istina da većina ljudi zapravo pati od intolerancije na laktozu (najčešće na kravlje mlijeko) jer zbog manjka laktaze u tijelu – enzima koji sudjeluje u razgradnji mliječnog šećera laktoze – mliječni se proizvodi ne mogu pravilno preraditi pa onda tako neprobavljeni odlaze u crijeva i tamo stvaraju probleme.

Probavne tegobe prouzrokovane nemogućnošću razgradnje mliječnih šećera mogu duboko narušiti kvalitetu života intolerantnih osoba, stoga je potrebno obratiti pozornost na tegobe i slušati poruke vlastitog tijela. Na sreću, s obzirom na to da danas postoji bezbroj zamjena za proizvode koji u sebi prirodno sadrže laktozu – od biljnih mlijeka, jogurta i sireva pa sve do pudinga i vrhnja za kuhanje – zaista je lako pronaći prikladan nadomjestak, uz isti ili čak bolji okus. 

Violife sirevi

Na policama trgovine Priroda i Društvo od nedavno možete ponovo pronaći jedan od najcjenjenijih veganskih sireva – Violife.

Violife sireve krasi bogat okus, s više vrsta prirodnih veganskih aroma (ovisno o tome što preferirate). Napravljeni su bez ikakvih sastojaka životinjskog porijekla, bez glutena i bez soje. Ova grčka poslastica bez laktoze četvrtu je godinu zaredom proglašena najboljom među veganskim sirevima. Iz ponude izdvajamo veganski sir klasik ili za pizzu (u listićima), sir s dodatkom maslinovog uljaveganski parmezan... Violife proizvode možete naručiti i putem webshopa.

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve