Zadivljujuća svojstva rogača

Zadivljujuća svojstva rogača

Rogač (lat. Ceratonia siliqua) je zimzeleno mediteransko stablo koje je poznato po svojim mahunastim plodovima, odnosno po super hranjivim sjemenkama sakrivenima unutar mahuna. Sjemenke rogača su namirnica koja se koristi više od 4000 godina i čiji okus i bogat nutritivni sadržaj su od davnina pa do danas razlog njihove planetarne popularnosti.

S prehrambenog gledišta, rogač je vrijedna riznica hranjivih tvari, a posebno je poznat po visokom udjelu minerala kalcija. Osim kalcija tu su još i drugi minerali – bakar, kalij, željezo, selen, magnezij, mangan i fosfor. Od vitamina posebno su zastupljeni vitamin E te vitamini B skupine.

Rogač je također odličan izvor proteina, dijetalnih vlakana i polifenola koji zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima višestruko koriste ljudskom organizmu. Sadrži i tanine koji su dobri borci protiv bakterija i toksina te galnu kiselinu koja je poznata po svojim analgetskim, antiseptičkim, antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.  

Kroz povijest, ali i danas rogač je na glasu kao namirnica koja pomaže u ublažavanju proljeva, problema probavnog trakta kao i želučanih tegoba. Doprinosi jačanju imuniteta, sprječava i ublažava alergije, olakšava probleme povezane s astmom, snižava kolesterol i povišene razine šećera u krvi te brine o zdravlju srca i krvnih žila. Zahvaljujući visokom udjelu minerala fosfora i kalcija ova namirnica se smatra velikim saveznikom zubi, kostiju, kose i noktiju te odličnim preventivnim sredstvom protiv osteoporoze. Osim toga, važno svojstvo rogača je i ono antikancerogeno – naime istraživanja su pokazala da ova namirnica doprinosi prevenciji raka, osobito raka pluća i maternice.

Zanimljivost koja je vezana uz rogač govori o njegovim snažnim afrodizijačkim svojstvima zbog čega ga mnogi rado i često uključuju u prehranu. Osim toga on je odlična namirnica za osobe koje boluju od dijabetesa, a  posebno je popularan na jelovniku vegana.

U kuhinji se ova namirnica koristi u obliku mljevenog praha, koji se smatra vrlo dobrom alternativom za kakao i čokoladu. Koristi se za pripremu raznih poslastica, a razlog su njegova slatkoća, izuzetno primamljiv, bogat okus te visoka nutritivna vrijednost.

U našem web shopu Priroda i društvo ili u našoj trgovini na adresi Ozaljska 71 u Zagrebu možete nabaviti bio rogač provjerene kvalitete, ali i proizvode od rogača kao što su bio namaz od rogača, zatim  namaz od bio rogača i bio lješnjaka te  kremu od rogača i lješnjaka.

 
  Savjeti - Sve