Zašto je mlaćenica dobra

Ako volite Red Velvet tortu sigurni smo da znate što je mlaćenica, ako ne volite, onda nismo sigurni koliko će vas točno znati opisati što je to zapravo.

Mlaćenica (butter milk) je produkt odnosno mlijeko koje ćete dobiti nakon izrade maslaca. Mlaćenica je okusom kao jogurt ali je manje gusta od vrhnja. Ova namirnica izrazito je dijetalna budući da sadrži manje od jedan posto masti te ju je moguće koristiti svakodnevno, posebice ako pazite na unos kalorija i na prehranu.

Sedmodnevna detoks dijeta za ozdravljenje jetre

Terapija mlaćenicom koju je potrebno provoditi sedam uzastopnih dana može vam pomoći u oporavku jetre te smanjiti tegobe i bolesti nastale zbog njenog nepravilnog rada.

Tokom ovog režima potrebno je konzumirati što manje mesnih proizvoda, prerađevina i teške hrane. Detoksikacija mlaćenicom kao glavnim sastojkom trebala bi sadržavati i nekoliko dana pripreme prije početka djete. Četiri dana prije potrebno je tijelo privikavati na post i na smanjeni unos namirnica kako ne biste tijelo šokirali i doveli se do zdravstvenih problema. Voćni sokovi bez šećera, čajevi i voda moraju zamijeniti kavu, slatkiše, alkohol i nikotin koji su i tokom djete zabranjeni.

Detoksikacija mlaćenicom sastoji se od dnevnog unosa jedne litre mlaćenice i dvije litre biljnog čaja. Potrebno je konzumirati dva obroka koja se sastoje od povrća začinjenog organskim začinima i lagano obrađenog kao u woku. Za večeru konzumirajte jednu jabuku kojoj možete dodati malo cimeta ukoliko želite.

Prvi i drugi dan smijete popiti uz preporučeni unos i osamdeset mililitara soka od koprive. Treći i četvrti dan koprivu zamijenite sokom maslačka. Peti i šesti dan uzimajte sok od artičoke i zadnji dan ponovno koprivu.

Nakon što ste proveli tretman trebali biste provjeriti stanje jetre sa svojim liječnikom, također nakon dugotrajne detoksikacije tijelo je potrebno postepeno privikavati na normalni režim prehrane.

Galerija slika:

Vezani proizvodi: