Žitarice za početak dana

Znate li da ime žitarica – Ceresa zapravo potječe od božice poljoprivrede i žetve?

Ne čudi kada saznamo da su žitarice jedan od glavnih usjeva na svijetu prema količini koja se proizvede i preradi godišnje. Žitarice su ugljikohidrati koji su bogati celulozom važnom za probavu i vitaminima koji su važni za funkcioniranje organizma, upravo zato dan je najbolje započeti toplom ili hladnom kašom od neke od žitarica sa tržišta.

Sigurno ste primjetili kako svi oni koji drže do svojeg zdravlja i do svoje linije svako jutro doručkuju pahuljice, odnosno žitarice, najčešće zobene.

Zobene pahuljice su najzastupljenije, najmanje su obrađivane i nalazimo ih u cjelovitom zrnu krupnijeg ili sitnijeg tipa. Zob je blagotvorna za organizam jer sadrži vlakna koja usporavaju razgradnju ugljikohidrata što smanjuje visinu šećera u krvi i izaziva osjećaj sitosti nakon obroka. Zobene pahuljice zbog svog sastava u organizmu djeluju kao spužva i apsorbiraju kolesterol te ga izbacuju iz organizma. 
Osim što ste zdravi i lijepi ste kada ih jedete! Zobene pahuljice učinkovito pomažu u liječenju kože, smanjuju posljedice atopijskog dermatitisa, psorijaze i suhe kože. Zob svojom sluzi štiti kožu i djeluje protuupalno, smanjuje crvenilo i nastanak novih prištića i upala na koži.

Zob možete jesti u zobenoj kaši u uobičajenoj slatkoj ali i slanoj varijanti kada možete napraviti kašu sa svježim sirom i tunom, no ako niste strastveni vježbač i ljubitelj zdrave hrane možete od zobenih pahuljica u svom običnom kućnom blenderu napraviti brašno od zobi i ispeći zdravu varijantu palačinki, vafla ili pak napraviti domaće zobene pločice.

Zobene pločice su dobar izvor energije kroz dan jer nakon pojedene pločice ona kontinuirano kroz nekoliko sati otpušta energiju u vašem organizmu, održava vas sitima i utažuje vašu želju za slatkim ukoliko se u njoj nalazi nekoliko brusnica, ribana jabuka ili možda malo tamne čokolade.

Sastav vaših pločica određujete sami, ukoliko zadovoljite nekoliko prehrambenih skupina, stvoriti ćete si raznovrsan obrok u malo vremena koji također možete ponijeti sa sobom na posao ili u grad, puno pozitivnog u jednoj tako maloj pločici, zar ne?

Nekoliko klikova miša vas dijeli od laganog ali zasitnog doručka koji može obilovati voćem ili slatkim dodacima kao što su cimet, kakao ili gorka čokolada, zvuči primamljivo zar ne?
Otkrijte svijet žitarica i saznajte zašto zob nazivaju kraljicom doručka!

Galerija slika:

 
  Savjeti - Sve