Znate li koji su zaslađivači sigurni i zdravi?

Mislim da je sigurno reći da mnogi ljudi, ako ne i većina, imaju slatki zub. Znam da ga žene imaju češće od muškaraca  (posebno za  sladoled), i da često imaju grižnju savjesti zbog uživanja u slatkom.

Većina nas zna da rafinirani šećer nije baš dobar za naše zdravlje, ali smo prilično nesigurni kod toga koja su sladila dobra za nas, sigurna  i zdrava.  Odgovor na to je: prirodna sladila.

Ali ako slastice nisu dobre za nas, ma što li je to što ih čini tako neodoljivom? Zašto ljudi toliko vole slatkiše?

Zapravo postoji  savršeno logičan razlog zašto ljudi vole slatkiše. Znanstvenici vjeruju da smo genetski povezani sa hranom slatkog okusa jer nam ona odmah daje energiju,  a to nama ljudima odlično odgovara. Ta energija pomaže našem tijelu za održavanje svih staničnih funkcija. Šećer nam pomaže za pohranjivanje energije u obliku  masti za dugoročni opstanak u vremenima oskudice. 

U davnoj prošlosti, kada se hrana nabavljala strogo sezonski, a prehrana bogata bjelančevinama i mastima ovisila je o  uspjehu u lovu, sklonost ka slatkim namirnicama  je imala smisla.

Ali danas je  većina od nas puno sretnija jer imamo mogućnost  pristupa obilju hrane tijekom cijele godine. Tako nam  slastice više ne služe na isti način, i nisu više nužnost u prehrani. U stvari, slastice su postale štetne za naše zdravlje. Ali  ne  zato jer slatkiši su "loši" sami po sebi. To je vezano  s industrijskom  prehrambenom industrijom koja  dodaje nepotrebne  šećere, visoko-fruktozni kukuruzni  sirup  i niz kemikalija te umjetnih sladila u naše zalihe hrane. I od toga mi je muka!

Zato se okrećemo prema prirodnim sladilima koji su alternativa šećeru.

Postoje dvije različite vrste zaslađivača: hranjivi i ne-hranjivi. Hranjivi ili nutritivni (također poznati i kao kalorijski zaslađivači), osiguravaju energiju u obliku ugljikohidrata iz glukoze, fruktoze ili saharoze. Također mogu sadržavati mnogo nutrijenata kao što su vitamini, minerali, antioksidansi, fenoli i drugo.

Uzgred rečeno, glukoza je šećer kojeg tijelo koristi za dobivanje trenutne energije, ali ona loše utječe na razinu šećera u krvi i inzulina.

Fruktoza se skladišti u obliku masnoće, što može imati negativne posljedice na zdravlje.

Saharoza je kombinacija i glukoze i fruktoue i od toga se sastoji klasični šećer kojeg koristimo u prehrani.

Ne-nutritivna sladila su još više iznenađujuća jer nude alternativu sa niskim kalorijskim vrijednosti. Ona imaju mali ili nikakav utjecaj na razinu šećera u krvi. To je odlično! Okupili smo najbolje, najsigurnije  i najzdravije prirodne zaslađivače za vas da uživate.

U nastavku slijede najbolji zaslađivači:

Stevija

Stevija je prirodni zaslađivač sa nula kalorija kojeg dobijamo iz južnoameričke biljke zvane Stevia Rebaudiana. Kao prirodni zaslađivač, stevia slatkoću dobija iz stevioglukozida koji su 200 do 300 puta slađi od šećera. To znači da za zaslađivanje morate iskoristiti samo maleni dio stevije.

Što je najbolje od svega, stevia ne utječe na razinu šećera u krvi, i neće negativno utjecati na vaše zdravlje. U stvari, studije pokazuju da ona  može poboljšati staničnu inzulinsku osjetljivost i smanjiti rizik od dijabetesa tipa II i visokog krvnog tlaka. S obzirom da je potrebno tako malo stevije, možete je dodati umaku od jabuke ili kokosovom brašnu prilikom pečenja.

Možete napraviti i mješavinu stevije i šećera u alkoholu.  Za neke, okus stevie je jak i malo gorak, ali to se može  malo maskirati  tako da dodate malo ružičaste himalajske soli. Citrusi, bobice i aroma vanilije su također velika pomoć u smanjenje te gorčine.

Monk fruit

Kao i stevija, monk fruit je također prirodno sladilo sa nula kalorija, a slađe je od šećera 200 do 400 puta. Potrebna je samo mrvica da zadovoljite svoj slatki zub. Njegova slatkoća dolazi od glukozida koji je jako moćan antioksidans.

Ova biljka raste u planinama južne Kine i sjevernog Tajlanda gdje je poznata pod nazivom Luo Han Guo i poznata je kao "voće dugovječnosti". Ovo su voće uzgajali budistički svećenici još prije 800 godina, i po njima je voće dobilo ime.

Ovo redovničko voće  ima vrlo nizak glikemijski indeks  što ga čini sigurnim čak i za dijabetičare, a ima i nekoliko odličnih zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim snažnim antioksidansima. Smatra se da sudjeluje u borbi protiv slobodnih radikala, borbi protiv infekcija, da djeluje protov upala,  protiv umora i možda čak i pomaže i u sprečavanju raka.

Čekaj, zaslađivač može učiniti sve to? Da, može!

Monk fruit je možda najprirodniji nekalorični zaslađivač koji ima okus najsličniji običnom šećeru.

Yakonov sirup

Yakonov sirup proizveden je iz gomolja biljke yakon. To je autohtona biljka iz područja planinskog lanca Ande u Boliviji, Brazilu i Peruu. Ima dugu povijest kroz koju se redovno koristila kao ljekovita biljka, zahvaljujući svojim izvanrednim svojstvima.

Ona je   jedan od uobičajenih prirodnih sladila, jer sadrži oko 50% probiotičkih vlakana  koja ne povisuju razinu glukoze u krvi.

Iako ih tijelo ne može probaviti, probiotička vlakna hrane naše zdrave crijevne bakterije.  To pomaže njihovom razmnožavanju  i izbavivanju nezdravih sojeva koji su se tu namnožili. Yacon sirup smanjuje pretilost i inzulinsku rezistenciju, a prema okusu sirup je sličan karameli i melasi pa je izvrstan za pečenje biskvita i keksa.

Šećerni alkoholi

Šećerni alkoholi su prirodni šećeri koji se nalaze u brezama i u mnogo vrsta voća i povrća. Najpopularniji su xylitol i erythritol.  Šećerni alkohol prolaze kroz tijelo neprepoznati  i nemetabolizirani. To je razlog zašto oni ne uzrokuju povišenje šećera u krvi ili neravnoteže. To je također razlog zašto se ovo sladilo smatra sigurnim. Međutim, neki ljudi mogu osjetiti GI krizu ako šećerni alkohol komzumiraju u velikim količinama.

Kako bi se smanjila količina šećera  u receptima, ima inovativnih proizvoda kao što su kombinacije šećernih alkohola sa stevijom ili monk fruitom. To povećava  slatkoću šećernih alkohola, tako da ga možete koristiti mnogo manje. Ta kombinacija  također ima korist maskiranja okusa koji se kasnije razvija  a kojeg imaju  čista stevia i monk fruit.

Šećerni alkoholi su također cijenjeni zbog toga što ne doprinose karijesu, a posebice zbog ksilitola kojeg sadrže a koji  je zapravo poznat kao zaštita od karijesa i od upala  sinusa i infekcije uha. 

Kokosova sladila

Iako su kokosova sladila kalorična sladila, imaju mnogo niži glikemijski indeks od saharoze. Kokosov  nektar ili kokosov šećer, izvedeni iz tekućeg nektara kokosovih cvjetova, mjere samo 35 na ljestvici glikemijskog indeksa.

To ga čini jednim od najboljih dostupnih hranjivih prirodnih sladila. Razina  fruktoze je također vrlo niska: samo 10 posto. Također sadrži mnoštvo fitonutrijenata, kao što su antioksidansi, aminokiseline, minerali i vitamini. Minerali poboljšavaju njegova zdrava svojstva i imati pozitivan učinak na stabilnost šećera u krvi.

Sirovi med

Ovo je jedan od najpopularnijig prirodnih zaslađivača koji postoje.  Sirovi med se prvenstveno sastoji od glukoze i fruktoze u omjeru o 1:1.23 dok je njegova treća  najveća komponenta voda.

Kao kalorijsko sladilo, med ipak ima učinak na šećer u krvi i potencijal za skladištenje masti. Koristi li se umjereno, njegove zdravstvene koristi su ogromne. Nepasterizirani,  sirovi med sadrži mnogo korisnih sastojaka, uključujući i minerale u tragovima, željezo, cink i kalij. Također je bogat  antioksidansima i prirodnim enzimima.

Čak i male količine cvjetnog  peluda koji ostaju u sirovom medu mogu desenzitivirati tijelo na alergije. 

Melasa

Melasa je još jedan  nutritivni zaslađivač koji je bogat izvor minerala kao što su željezo, bakar, mangan, kalij, magnezij i selen. Iz njega je ekstrahirano više šećera , što ga  čini malo manje slatkim ali prednost koju će donijeti željezo i drugi minerali, vrijedno je toga.

Sirup od datulja

Datulje su fantastična prirodna, sirova, slatka poslastica. One  su veliki izvor energije, prirodnih  šećera, vlakana, antioksidansa, vitamina i minerala i fenolnih spojeva koji imaju snažno antioksidativno i  antibakterijsko djelovanje. Gusta, ljepljiva smeđa tekućina tj. sirup može poslužiti kao prirodna zamjena za šećer, javorov sirup ili med.  Iako ovaj sirup  nije ništa novo - desetljećima je  popularan u bliskoistočnoj kuhinji -na zapadu tek počinje dolaziti do izražaja.

 

Javorov sirup

Posljednji, ali ne manje važni su zaslađivači dobiveni od drva javora. Ovi hranjivi zaslađivači sadrže  saharozu, glukozu i fruktozu, ali također i osiguravaju važnu količinu minerala, cinka, kalcija i magnezija.

Sadrže i moćni antioksidans fenol koji se bori protiv bakterijskih infekcija. Drugim riječima, korist je velika, jer dobijamo mnogo kompleksnih komponenti koje su nam od koristi.

I to je to! Svi gore nabrojeni zaslađivači dobra su alternativa industrijskom šećeru. Probajte barem jedan i više se nikada nećete vratiti na staro...

 
  Savjeti - Sve