Dennree biobosiljak usitnjeni

Bosiljak je začinska hrana čiji se listovi koriste kao dodatak različitim vrstama hrane. Bosiljak je ujedno jedan od najpoznatijih začina. Postoji preko 60 različitih vrsta bosiljka od kojih svaka posjeduje drugačiju aromu. Bosiljak je biljka srodna pepermintu kojoj i sliči po izgledu. Ova biljka potječe iz Indije, Azije i Afrike, a u prijevodu ime joj znači „kraljevski“ što reflektira stav prema ovoj biljci i njezinim svojstvima.

 Bosiljak posjeduje aktivnu tvar flavonoid koja štiti organizam na staničnom nivou te utječe na bijele krvne stanice te tako štiti organizam od radijacije i poteškoća s kisikom.

Dokazano je da bosiljak štiti od bakterijskih infekcija zbog različitih vrsta ulja koje se nalaze u bosiljku. Eugenol u bosiljku koristi se za smanjenje upalnih tegoba, artritisa ili problema s crijevima. Beta karoten u bosiljku pomaže smanjenju simptoma astme, osteoartritisa, i reumatoidnog artritisa.

Kao začin bosiljak daje poseban okus koji se može kombinirati s različitim jelima, a koristi se u popularnom „pestu“.

 
  Novosti - Sve