Iskoristite voće i povrće maksimalno

Čuli ste već kako kuhanje, pirjanje i prženje izvlači iz voća i povrća hranjive sastojke i zapravo nam ne ostavlja niti upola onoga zbog čega upravo tu namirnicu konzumiramo, zar ne?

Pomoći ćemo vam i kroz nekoliko savjeta vam reći kako da iskoristite najviše hranjivih sastojaka iz namirnica koje konzumirate i unesete u organizam optimalnu količinu vitamina, minerala, masti i vlakana.

Jeste li znali da određeni tipovi voća i povrća izloženi vanjskim utjecajima kao što su temperatura, vlažnost, zrak i svjetlost odnosno manjak iste mogu utjecati na nutritivnu vrijednost namirnice koju imate namjeru konzumirati?

Počnite naravno od toga da birate svježe namirnice, birajte sezonsko ono je najprirodnije, njemu je sada vrijeme rasta i možete računati da ima manje pesticida i da je manji put prešlo do vašeg tanjura od namirnica koje nisu u sezoni te su došle iz dalekih zemalja. Stajanjem namirnice također gube svoje hranjive varijable. Posjetite prodavaonice koje opskrbljuju organskim certificiranim voćem i povrćem, odnosno istim sa takvih farmi.

Smrznuto voće i povrće ima visoki postotak nutritivnih vrijednosti ukoliko vam svježe nije dostupno no pazite na koji način ćete ga termički obraditi prije jela.

Kora - jeste li sigurni da znate koje je voće i povrće potrebno guliti a koje u kori čuva veliki postotak svojih vrijednosti? mrkva, krompir, krastavci, tikvice samo su neke od namirnica čiju koru nije potrebno guliti. Kora agruma bogata je antioksidansima a bijela unutarnja strana kore voćki sadrži vlakna koja su topljiva u vodi.

Stabljika i korjen -brokulina stapka sadrži više vitamina C i kalcija od ''krošnje'' koju obično jedemo a donji dio šparoge je zdraviji od vrha. Bromelain je prirodni enzim koji pomaže probavi a on se nalazi u srcu ananasa koji rijetko konzumiramo.

Kuhana rajčica i sjeckani špinat su tijelu lakše probavljivi od neobrađenih namirnica te karotenoidi likopen i lutein zaslužni za boje ovih namirnica lakše se unose i apsorbiraju na taj način. Njihovoj lakšoj apsorbciji pomažu masti koje ćete dobiti od nekoliko žličica pirea avokada.

Začini pomažu većoj iskoristivosti hranjivih nutrijenata iz voća i povrća. Češnjak dodajte brokuli a peršin mrkvi, malo limunove korice dodajte mahunama a mljeveni muškatni oraščić dodajte svakom jelu, osim ukusa, vaš organizam dobiti će i bogatstvo vitamina, minerala i vlakana!

Galerija slika:

 
  Novosti - Sve