Melasa
Melasa je vrsta prirodnog zaslađivača, dobiva se kao nus produkt proizvodnje kristala šećera od šećerne trske ili repe.
Melasu se često uspoređuje sa medom, budući da kao i on, melasa također u svome sastavu sadrži hranjive sastojke.
Fosfor, kalcij, kalij, magnezij i željezo samo su neki od nutrijenata koje možemo pronaći u melasi.
Želite li rafinirani šećer zamijeniti zdravijim, prirodnim zaslađivačem koji u svome sastavu zaista sadrži hranjive tvari, onda je melasa odabir za vas.
No, za razliku od ostalih prirodnih zaslađivača, melasu ne možete koristiti u svim receptima. Zbog okusa koji nije neutralan preporuča se koristiti u izradi ''začinjenih'' kolačića i umaka, kao što su razni umaci za pečenje i dodaci mesu te keksi kao što su paprenjaci i medenjaci.
Ove sezone svojim medenjacima umjesto meda i šećera dodajte melasu i klasičnom receptu dodajte svoj tajni sastojak! Zdravi i ukusni tajni sastojak zvuči kao dobra tajna svake kuharice