Mladi luk - namirnica koju ne biste trebali izbjegavati

Mladi luk je namirnica koja je popularan dodatak salatama, zbog neugodnog zadaha koji stvara često ga izbjegavamo i ne konzumiramo tako često koliko bi trebali.

Mladi luk pripada obitelji iz koje potječu vlasac, češnjak, poriluk i crveni luk. Svi su dobro poznati po sličnom, lako prepoznatljivom mirisu.

Sastav

Vitamini A, C, E i K hranjivi su sastojci ove biljke. Mladi luk obiluje vitaminima B kompleksa, riboflavinom, niacinom, tiaminom te folnom kiselinom koja je iznimno važna za ljudsko tijelo. Minerale također možemo pronaći u mladom luku, obiluje njima, kalcij, kalij, željezo i magnezij samo su neki od njih, nama najčešće poznati no tu su također i rijetki minerali kao što su selen, mangan, kobalt i fluor.

Kvercetin

Biljni pigment kvercetin pripada flavonoidima. Budući da pripada zelenom povrću djeluje antioksidativno, čisti organizam te njegovo antihistaminsko djelovanje pomaže dišnim putevima i isto vremeno djeluje antiupalno.

Glavica ili perjanica luka

Koristite li samo ''glavicu'' luka ili također konzumirate i njegovo zeleno lišće, odnosno ''perjanicu'' ? Ukoliko vam je ovaj dio biljke višak i ne koristite ga, predomisliti ćete se.

Hranjive vrijednosti izmjerene u lišću puno su više nego u samoj glavici ovog povrća. Vitamin C koji možemo pronaći u kilogramu lišća ima čak 38 grama dok je količina u glavicama oko osam i pol grama. Karoteni u lišću iznose 1,2 miligrama dok su u glavicama zanemarivih 0,3 miligrama. Kalij koji je važan nutrijent u lišću ima 231 miligram dok je u glavici tek 175 miligrama.

Mladi luk može se kratko termički obraditi i neće izgubiti svoja hranjiva svojstva, dodajte ga pri kraju kuhanja i u njemu će ostati hranjive vrijednosti, također, možete ga nesmetano koristiti svježeg što je naravno još bolja opcija.

Miris koji luk stvara i nije tako odbojan ako je dobar za zdravlje, zar ne?

Galerija slika:

 
  Novosti - Sve