Vjerujem da mnogi od vas, kada trebaju kupiti avokado, ne znaju koji bi uzeli i koji je zapravo dovoljno zreo. Često vidim ljude kako pipkaju avokado po trgovinama i premišljaju se, s vidljivim upitnikom iznad glave. Avokado zapravo ne biste trebali puno dirati i stiskati po sredini ploda jer ga na taj način oštećujete. Meso avokada će od toga potamniti i vidjet će se da stiskano.

 

Slika Guacamole 7

 

Izaberite plod sa što manje oštećenja. Avokado zatim lagano pritisnite na vrhu, kod stabljike. Ako je “mekanast” na tom dijelu, dovoljno je zreo.

 

Slika Guacamole 5

 

Razrežite ga uzduž, od vrha po sredini, prema širem dijelu. Dok režete avokado imajte na umu da je u sredini velika koštica. Primite obje polovice rukama i malo ih zarotirajte. Avokado će se lako razdvojiti.

 

Slika Guacamole 10

Košticu odstranite tako u nju po dužini zabodete nož i povučete je prema gore. Meso avokada izdubite žličicom ili samo ugurajte žličicu između kore i mesa, kako biste ga odvojili i u cijelosti izvadili van. Režite na šnite, sjeckajte, vilicom pretvorite u pire ili blendajte u smoothieju ili mousseu. Avokado je kremast, a neutralan, odličan je u slasticama i kremama za sirove kolače kao i slanim dipovima i salatama. Meni je najdraži u moussevima, ali i u poznatom meksičkom dipu guacamoleu.

 

Guacamole možete pripremiti tako da sve sastojke blendate i dobijete kremasti glatki namaz, ali meni je draža tzv. chunky varijanta s komadićima povrća. Mnogi u guacamole stavljaju i nasjeckani svježi korijander, ali ja nisam ljubitelj pa ga najčešće izostavljam.

 

 

Slika Guacamole 23

 

Sitno nasjeckajte jednu srednje veliku glavicu ljutike ili ljubičastog luka i jedan režanj češnjaka. Dodajte meso dva avokada i jednu srednje veliku rajčicu. Promiješajte, ulijte sok jedne limete (ako ste sigurni da nije špricana dodajte i ribanu koricu), dodajte himalajsku sol, svježe mljeveni papar i zaljutite po želji. Možete dodati mljeveni chili, ljutu ili dimljenu papriku, kajenski papar. Poslužite kao dip ili namaz uz krekere, kruh ili prepečenac. Odličan je i uz meso ili ribu.

 

 

 

 

 

 

 

  Recepti - Sve