Ječmeni gris s mandarinama u karamelu
Sigurno ste u djetinjstvu probali gris na mlijeku, posipan ribanom čokoladom ili Kraš expressom. Mom bratu i meni bilo je to jedno od najdražih jela, a i danas, kao odrasli ljudi, povremeno jedemo gris na mlijeku. Za ovaj recept izabrala sam ječmeni gris, koji ima intenzivniji okus od pšeničnog i dobro se slaže s raličitim vrstama voća, naročito citrusima. Dodala sam malo vanilije i samo žlicu meda jer sam mandarine obložila laganim karamelom, ali ako nećete raditi karamel, onda grisu dodajte malo više šećera/meda. Ovako poslužen, gris, koji na prvi pogled možda djeluje obično i nezanimljivo, postaje interesantna slastica i desert koji može završiti bilo koju večeru.
Za dvije zdjelice pripremite:
3 dl organskog kravljeg mlijeka ili bademovog mlijeka za vegansku varijantu
3 žlice ječmenog grisa
prstohvat vanilije u prahu
1 žlicu meda ili drugog zaslađivača za vegansku verziju
3 mandarine
sok 2 mandarine i jednog grejpa ili naranče
2 žlice meda
nekoliko klinčića
Stavite mlijeko u posudu debljeg dna, dodajte vaniliju i med pa pustite da uzavri. Umiješajte gris, smanjite temperaturu i miješajte pjenjačom nekoliko minuta na laganoj vatri.
Kuhani gris izlijte u dvije posudice i ostavite da se hladi.
U tavu stavite med, začine i sok grejpa i mandarine. Ako ne volite grejp, zamijenite ga narančom ili dodajte više soka od mandarina.
Lagano miješajte, da se sok reducira, zatim poslažite mandarine narezane na šnite. Ostavite 2-3 minute pa maknite s vatre.
Rasporedite voće po kuhanom grisu. Začine uklonite, kako okus ne bi bio preintenzivan.
Poslužite toplo ili ohladite u hladnjaku.
teksta/recepta :Maja s bloga Jedozovni duo