Azuki grah – melem za zdravlje, užitak za nepce

Azuki grah je mahunarka koja se sve više koristi u kulinarstvu i prehrani zbog svojih nutritivnih vrijednosti i zdravstvenih prednosti. Ova mala, tamnocrvena mahunarka porijeklom je iz Kine, a danas se uzgaja i u drugim dijelovima Azije, Sjeverne i Južne Amerike te Australije. Azuki grah ima slatkast okus i kremastu teksturu, zbog čega je idealan za pripremu raznih jela.

Povijest Azuki graha seže više od 2000 godina unatrag, a najviše se koristi u istočnoj Aziji, posebno u Japanu i Kini. Ova mahunarka se tradicionalno koristi u kulinarske i medicinske svrhe, a danas se sve više istražuje njezina nutritivna vrijednost i zdravstvene prednosti. Azuki grah je bogat vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima, zbog čega se smatra superhranom.

Ključne spoznaje

  • Azuki grah je mahunarka bogata vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima.
  • Ova mahunarka ima slatkast okus i kremastu teksturu, zbog čega je idealna za pripremu raznih jela.
  • Azuki grah se tradicionalno koristi u kulinarske i medicinske svrhe, a danas se sve više istražuje njezina nutritivna vrijednost i zdravstvene prednosti.

Povijest Azuki graha

 

Azuki grah je jedna od najpopularnijih vrsta mahunarki u Aziji. Ovaj grah uzgaja se u Aziji već više od jednog stoljeća. Vjeruje se da se grah uzgajao u Koreji i Kini prije 1000. godine prije Krista te da je udomaćen na Himalaji. Nakon uzgoja u Koreji i kontinentalnoj Kini, grah je odveden u Japan gdje se također uzgajao.

Podrijetlo iz Japana

Azuki grah je posebno popularan u Japanu gdje je drugi nakon soje. Japanci su ga počeli uzgajati u 17. stoljeću, a danas se koristi u raznim jelima, uključujući slatka jela i desertne umake. Ovaj grah je postao dio japanske kulture i tradicije, a smatra se da je važan sastojak u pripremi slatkih jela koja se poslužuju tijekom njihovih festivala.

Razvoj kroz Himalaju

Azuki grah se također uzgaja u Himalaji, gdje se koristi u mnogim lokalnim jelima. U ovom području, grah se često koristi kao zamjena za meso jer je bogat proteinima i drugim hranjivim tvarima. U nekim dijelovima Himalaje, azuki grah se koristi i u tradicionalnoj medicini za liječenje raznih bolesti.

Azuki grah je danas popularan u cijelom svijetu i koristi se u mnogim jelima, uključujući juhe, variva, salate i slatka jela. Ovaj grah je bogat hranjivim tvarima i ima mnoge zdravstvene prednosti, što ga čini popularnim izborom za vegane i vegetarijance.

Botanički opis

Ovalni oblik zrna

Azuki grah (Vigna angularis) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Ova biljka ima tamnocrvene ovalne plodove, s jedne strane prošarane bijelim rubom. Veličina zrna je oko pola centimetra pa je riječ o manjem zrnu graha. Osim tamnocrvenog azuki graha postoje i bijeli i crni azuki grah.

Jednogodišnja zeljasta biljka

Stabljika azuki graha je obično niskog rasta, no može narasti i do 90 cm visine. Listovi su ovalni i relativno mali. Plodovi su mahune duge do 10 cm i sadrže 7-10 malenih zrna veličine oko pola centimetra koje ima izraženu bijelu crtu koja se proteže duž jedne strane zrna. Azuki grah potječe s Himalaja, a u Kini i Koreji bio je poznat prije 3.000 godina. Kasnije je dospio u Japan, gdje je danas druga najraširenija mahunarka (nakon soje), a uzgaja se i na Zapadu.

Azuki grah je zanimljiv zbog svoje nutritivne vrijednosti, a posebno je bogat bjelančevinama, željezom i vitaminima B. Osim toga, azuki grah se koristi u kulinarske svrhe, a najčešće se priprema kao slatki desert u Japanu.

Nutritivne vrijednosti

Azuki grah je bogat nutritivnim vrijednostima i sadrži različite minerale i vitamine. Ovaj grah je bogat izvor bjelančevina, a istovremeno sadrži malo masti. Neki od najvažnijih nutrijenata u azuki grahu su magnezij, kalij, cink, željezo, bakar i mangan.

Minerali i vitamini

Azuki grah sadrži visok udio magnezija koji pomaže u održavanju zdravlja kostiju i mišića. Također, magnezij igra važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka i pomaže u prevenciji srčanih bolesti. Kalij je također važan mineral koji se nalazi u azuki grahu. Ovaj mineral pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu i pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Azuki grah je također bogat cinkom koji igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Željezo je također prisutno u azuki grahu i važno je za proizvodnju crvenih krvnih stanica u tijelu. Bakar i mangan su još dva minerala koja se nalaze u azuki grahu i igraju važne uloge u održavanju zdravlja kostiju.

Niskokaloričan sadržaj

Azuki grah je također niskokalorična namirnica. Na primjer, 100 grama azuki graha sadrži samo 270 kalorija. Ovaj grah je stoga idealan za ljude koji žele izgubiti na težini ili održavati zdravu tjelesnu težinu. Azuki grah također sadrži dijetalna vlakna koja pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava i smanjuju rizik od raznih bolesti.

Zdravstvene prednosti

Azuki grah ima mnoge zdravstvene prednosti koje su dobro dokumentirane u istraživanjima. Ovaj grah je bogat hranjivim tvarima i može pomoći u održavanju zdravlja na mnoge načine.

Podrška funkciji bubrega

Azuki grah je poznat po svom učinku na funkciju bubrega. On pomaže u poboljšanju funkcije bubrega i mjehura, što može pomoći u prevenciji raznih bolesti. Osim toga, azuki grah ima diuretička svojstva koja pomažu u izbacivanju viška tekućine iz tijela, što može pomoći u sprečavanju nakupljanja toksina u tijelu.

Čišćenje organizma

Azuki grah je također poznat po svojim sposobnostima čišćenja organizma. On pomaže u uklanjanju toksina iz tijela i smanjuje rizik od nakupljanja otrova u tijelu. Osim toga, azuki grah je niskokaloričan i bogat vlaknima, što pomaže u čišćenju probavnog sustava.

Poboljšanje protoka krvi

Azuki grah je također poznat po svojim sposobnostima poboljšanja protoka krvi. On pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u tijelu i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Osim toga, azuki grah ima niski glikemijski indeks, što znači da sporije otpušta šećer u krvotok. To može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što je važno za prevenciju dijabetesa i održavanje energetske ravnoteže.

Ukratko, azuki grah je vrlo zdrava namirnica koja ima mnoge zdravstvene prednosti. On pomaže u poboljšanju funkcije bubrega, čišćenju organizma i poboljšanju protoka krvi u tijelu.

Kulinarska upotreba

Azuki grah se u kineskoj i japanskoj kuhinji koristi već stoljećima. Osim što se koristi u tradicionalnim jelima, sve se više koristi i u modernoj kuhinji zbog svojih nutritivnih vrijednosti i specifičnog okusa.

Tradicionalni recepti

Azuki grah se u tradicionalnoj kineskoj i japanskoj kuhinji koristi u slatkim i slanim jelima. Najpoznatiji recepti uključuju pripremu slatkog kolača od azuki graha, zvanog "an". Osim toga, azuki grah se koristi i u pripremi sladoleda, umaka, variva i juha.

Suvremene kulinarske primjene

U suvremenoj kuhinji, azuki grah se sve više koristi u pripremi raznih jela, od salata do slatkih namaza. Zrna azuki graha se mogu koristiti kao zamjena za meso u vegetarijanskim jelima, a od njih se pripremaju i razni namazi i humusi.

Azuki grah se također može koristiti u pripremi salata, a najčešće se koristi u kombinaciji s drugim mahunarkama i povrćem. Osim toga, azuki grah se može koristiti i kao sastojak u pripremi slatkih namaza i marmelada.

Uz sve to, azuki grah se može koristiti i kao zdrav dodatak smoothijima i drugim napicima. Zbog svojih nutritivnih vrijednosti, azuki grah je odličan izbor za sve koji žele poboljšati svoju prehranu.

Uzgoj i vrste

Metode uzgoja

Azuki grah je vrsta mahunarke koja se uzgaja u različitim dijelovima svijeta. Uzgoj azuki graha je vrlo lagan i jednostavan. Zrna se siju u otvoreno nakon opasnosti od mrazeva, najbolje u kućice po 5-9 zrna. Potrebno je održavati zemlju vlažnom, a berba se obavlja kada se mahune počnu sušiti i promijene boju u svjetlosmeđu.

Različite vrste graha

Postoji nekoliko vrsta graha, a azuki grah spada u kategoriju niskog graha. Izgleda kao i sve druge vrste vigna graha, a cvjetovi su mu žuti, mahune uske. Uz azuki grah, postoje i druge vrste graha poput crvenog, bijelog, crnog, zelenog i smeđeg graha. Svaka vrsta graha ima svoj specifičan okus i teksturu.

Uzgoj različitih vrsta graha ovisi o klimatskim uvjetima i vrsti tla. Neki grah preferiraju sunčane uvjete, dok drugi vole sjenu. Također, neki grah preferiraju tlo s visokim pH vrijednostima, dok drugi preferiraju tlo s niskim pH vrijednostima.

Azuki grah je vrsta graha koja se najviše koristi u istočnoj Aziji, gdje je već više od dva tisućljeća jedna od najpopularnijih sjemenki, osobito zbog njene ljekovitosti.

Popratni sastojci

Azuki grah se može pripremiti na različite načine, a za postizanje najboljeg okusa i teksture, važno je odabrati prave popratne sastojke. U nastavku su navedeni neki od najčešće korištenih sastojaka u kombinaciji s azuki grahom.

Povrće u kombinaciji

Luk i češnjak su neizostavni sastojci u gotovo svakom jelu s azuki grahom. Osim što dodaju okus i aromu, također su bogati antioksidansima i imaju protuupalna svojstva. Mrkva i celer su još dva povrća koja se često koriste u kombinaciji s azuki grahom. Oba su bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, te daju jelu slatki okus i hrskavu teksturu.

Kupus je također popularan sastojak u jelima s azuki grahom. Kupus je bogat vitaminima C i K, te sadrži antioksidanse koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka. Kombinacija azuki graha i kupusa daje jelu bogat okus i teksturu.

Začini i ulja

Lovorov list je jedan od najčešće korištenih začina u jelima s azuki grahom. Osim što dodaje aromu, također ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi. Peršin i mladi luk su još dva začina koja se često koriste u kombinaciji s azuki grahom. Oba su bogata antioksidansima i vitaminima.

Kombu alge su još jedan popularan sastojak u jelima s azuki grahom. Kombu alge su bogate jodom, kalcijem i željezom, te mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i krvnog tlaka. Ulja poput maslinovog ulja i sjemenki poput sezama i suncokreta su također popularni sastojci u jelima s azuki grahom. Ova ulja i sjemenke su bogati zdravim masnoćama i antioksidansima, te mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola i poboljšanju zdravlja srca.

Nutricionistički savjeti

Dijetalne preporuke

Azuki grah je mahunarka koja se često koristi u azijskoj kuhinji. Osim što je ukusan, azuki grah je i vrlo zdrav. Sadrži malo masti, a bogat je vlaknima, proteinima i vitaminima. Ovo čini azuki grah idealnom namirnicom za one koji žele izgubiti na težini ili održati zdravu tjelesnu težinu.

Osim toga, azuki grah ima nisku kalorijsku vrijednost, što ga čini idealnim izborom za one koji žele smanjiti unos kalorija bez da se osjećaju gladni. Preporučuje se da se azuki grah konzumira u kombinaciji s drugim zdravim namirnicama, kao što su povrće, voće i cjelovite žitarice.

Integracija u prehranu

Azuki grah može se koristiti na razne načine u prehrani. Može se kuhati kao samostalno jelo, dodati u juhe, salate ili variva ili se koristiti kao nadjev za pite i kolače. Također se može koristiti kao zamjena za meso u vegetarijanskim i veganskim jelima.

Nutricionisti preporučuju da se azuki grah konzumira najmanje jednom tjedno kako bi se osigurala adekvatna količina vlakana, proteina i drugih hranjivih tvari u prehrani. Uz to, azuki grah je bogat magnezijem, kalijem, željezom, bakrom i manganom, što ga čini idealnom namirnicom za održavanje zdravog srca, krvnih žila i živčanog sustava.

Ukratko, azuki grah je zdrava i ukusna namirnica koja se može lako integrirati u prehranu. S obzirom na njegove nutritivne vrijednosti, preporučuje se da se konzumira redovito kako bi se osigurala adekvatna količina hranjivih tvari u prehrani.

Često postavljana pitanja

Koje su zdravstvene prednosti konzumacije azuki graha?

Azuki grah je bogat vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Konzumacija azuki graha može pomoći u snižavanju razine kolesterola, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju zdravlja srca. Također, azuki grah sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i smanjiti rizik od različitih bolesti.

Kako se priprema azuki grah u tradicionalnoj japanskoj kuhinji?

U tradicionalnoj japanskoj kuhinji, azuki grah se koristi za pripremu slatkih jela poput an-paste i dorayaki kolača. Azuki grah se obično kuha dok ne omekša, a zatim se dodaje šećer i kuha se dok ne postane gusta pasta. Ova pasta se zatim koristi za punjenje slatkih kolača.

Koja je razlika između azuki graha i cannellini graha?

Azuki grah i cannellini grah su obje vrste mahunarki, ali se razlikuju po boji, veličini i okusu. Azuki grah je sitni crveni grah koji ima slatkast okus, dok je cannellini grah veći i bijele boje. Cannellini grah ima neutralniji okus u usporedbi s azuki grahom.

Kako azuki grah utječe na probavu i metabolizam?

Azuki grah je bogat vlaknima koja mogu pomoći u regulaciji probave i poboljšanju metabolizma. Vlakna u azuki grahu pomažu u održavanju zdrave crijevne flore i sprječavaju zatvor. Također, azuki grah ima nisku razinu masti i kalorija, što ga čini idealnom namirnicom za održavanje zdrave tjelesne mase.

Koje su nutritivne vrijednosti azuki graha u usporedbi s crnim grahom?

Azuki grah ima manje kalorija i masti u usporedbi s crnim grahom, ali je bogatiji vlaknima i proteinima. Također, azuki grah sadrži više vitamina i minerala, uključujući željezo, magnezij i cink.

Mogu li recepti s mungo grahom biti prilagođeni za korištenje azuki graha?

Da, recepti s mungo grahom mogu se prilagoditi za korištenje azuki graha. Azuki grah ima slatkast okus, pa se može koristiti za pripremu slatkih jela poput mungo graha. Međutim, važno je imati na umu da se azuki grah ne kuha jednako kao mungo grah, pa je potrebno prilagoditi vrijeme kuhanja i način pripreme.

Azuki grah (lat. Phaseolus angularis) je vrlo popularna i zdrava mahunarka porijeklom iz Azije.

U Kini, Japanu i drugim azijskim zemljama se koristi stoljećima u kulinarske i medicinske svrhe, dok je u drugim dijelovima svijeta tek posljednjih godina prepoznata kao super ukusna i zdrava namirnica.

Razlozi sve veće popularnosti ove mahunarke su njezin primamljiv slatkasti okus i bogatstvo nutritivno vrijednih tvari.

Koristi se kao samostalna namirnica ili pak u kombinaciji s drugim namirnicama poput riže i žitarica, kao i za pripremu slatkih delicija kao što su pite, kolači te razne druge slastice. Poznati japanski desert je azuki grah s grožđicama i žitnim sladom.

 

Izgled i sastav azuki graha

Zrno azuki graha je tvrde teksture, ovalnog oblika i tamno crvene boje. Prepoznatljivo je po bijeloj crti koja se proteže duž jedne strane zrna. Zbog njegove tvrdoće potrebno ga je prije kuhanja namakati minimalno 8 sati, kako bi se skratio proces kuhanja, ali i olakšala njegova probavljivost.

Ovaj grah je prava riznica mnoštva prijeko potrebnih hranjivih tvari. Sadrži vitamin A kao i neke vitamine B kompleksa. Obiluje i mineralima od kojih se posebno izdvajaju magnezij, bakar, mangan, cink, kalij i željezo. U svom sastavu ima i visok udio bjelančevina, ugljikohidrata i dijetalnih vlakana.

S druge strane ovaj grah sadrži vrlo malo kalorija i masti i za razliku od većine drugih mahunarki ne izaziva nadutost i probavne smetnje.

 

Zdravstvene koristi

Uz ovu mahunarku se vežu brojna ljekovita svojstva i zdravstvene koristi pa ne čudi što je postao omiljena namirnica svih svjetskih kuhinja.

Ovo su samo neke od zdravstvenih koristi koje donosi azuki grah:

  • pospješuje cirkulaciju
  • regulira probavu
  • pomaže u detoksikaciji
  • održava optimalne razine šećera u krvi
  • potiče izbacivanje tekućine iz organizma
  • čuva funkcije urinarnih i reproduktivnih organa
  • brine o zdravlju srca
  • regulira menstrualni ciklus
  • potiče izgradnju mišićne mase
  • doprinosi mršavljenju

 

Azuki grah je više nego korisna namirnica koja bi se zbog svog savršenog okusa, obilja nutritivnih tvari i brojnih ljekovitih svojstava nedvojbeno trebala uvrstiti u svaki jelovnik. 

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve