Koristite li soja sos - Umjesto njega, isprobajte Probios tamari bez glutena!

Ako često kuhate s umakom od soje, znate da on nije najzdravija namirnica. Iz tog razloga sve više i više ljudi prelazi na tamari! Ali što je Probios tamari bez glutena i zašto ga koristiti? Evo nekoliko informacija o ovom umaku i razlikama između njega i tradicionalnog umaka od soje.

Što je tamari?

Kao prvo, tamari nije isto što i umak od soje. Tamari je tradicionalno povezan s japanskom kuhinjom (za razliku od soja sosa koji je vezan uz kinesku kuhinju). On je gušći, manje slan, fermentirani soja umak koji sadrži manje pšenice. Neki tamari umaci sadrže pšenicu, tj. gluten, ali Probios tamari bez glutena siguran je i za osobe koje su osjetljive na gluten. Može ga se koristiti u azijskim i ne-azijskim jelima kako biste dodali puninu i okus vašim jelima.

Tamari i soja sos - razlike

Dok su i običan umak od soje i tamari dobiveni iz fermentirane soje, proces kojim se rade i proizvod koji se dobije su puno drugačiji. Običan umak od soje se u osnovi radi kuhanjem soje s prženom pšenicom i ostalim zrnima (u omjeru od gotovo 50/50). Nakon kuhanja se ostavi na neko vrijeme da fermentira. Zatim se tu smjesu preša da se ekstrahira tamna, smeđa tekućina.

S druge strane, tamari je malo drugačiji. On je tekući nusproizvod koji se stvara pri izradi miso paste - poput tekućeg znoja koji se stvara na siru (za razliku od prešane inačice kod običnog umaka od soje). Kada se soja skuha do fermentacije, mješavini se doda malo pšenice. U slučaju Probios tamari umaka, ne dodaje se pšenica, što ga čini potpuno bezglutenskim proizvodom. To ga čini sjajnom alternativom za one koji imaju intoleranciju na gluten.

Stoga ako želite zdravu alternativu soja umaka, ili ako imate neku vrstu netolerancije na gluten , Probios tamari bez glutena odličan je odabir. Lako ga se koristi – samo ga dodajte raznim jelima (pogotovo azijske kuhinje). Može ga se koristiti tijekom kuhanja, a može ga se i preliti preko salata ili koristiti kao zaseban umak za spring rolice ili neki drugi prilog. Dobar tek!

 
  Savjeti - Sve