Triphala prah – izbalansirana formula za detoksikaciju i pomlađivanje

Triphala je tradicionalna Ayurvedska biljna formulacija koja se sastoji od tri ploda koji se mogu naći na području Indijskog potkontinenta. Doslovno značenje riječi triphala je "tri voća", a ta tri voća su Amalaki (Emblica officinalis), Bibhitaki (Terminalia belerica) i Haritaki (Terminalia chebula).

Prednosti Triphale

Triphala je najčešće poznata kao pomoć u probavi i podupiranju redovitih stolica. Kombinacija tri ploda ima sinergistički učinak kako bi se podržali i mnogi drugi sustavi. Osim probavnog trakta, Ayurveda koristi triphala prah za podršku zdravih respiratornih, kardiovaskularnih, mokraćnih, reproduktivnih i živčanih sustava. Triphala se također pokazala kao snažan antioksidans, štiteći stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala. Ukratko triphala prah:

Pomaže prirodnom unutarnjem čišćenju
Njeguje i pomlađuje tkivo
Podržava zdravu probavu i apsorpciju hranjivih tvari
Prirodni je antioksidans

Tri ploda koja su uključena u izradu triphala praha također su poznata po svojim pojedinačnim učincima. Amalaki (Emblica officinalis) ima učinak hlađenja koji podupire prirodne funkcije jetre i imunološkog sustava. Bibhitaki (Terminalia belerica) je osobito dobar za dišni sustav. Haritaki (Terminalia chebula) je poznat po efektu "struganja", koji uklanja toksine i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.

Triphala i mršavljenje

Ako imate višak težine, triphala prah se može koristiti kao dio programa mršavljenja koji uključuje zdravu prehranu i vježbu. Pravilna probava i stolica važni su čimbenici u postizanju dugoročnog uspjeha u održavanju optimalne tjelesne težine. Triphala prah također promiče zdrave prehrambene navike. Promicanjem zdrave apsorpcije i asimilacije hranjivih tvari, triphala prah čini da se tijelo osjeća pravilno hranjeno i uravnoteženo.

Triphala čaj

Tradicionalni način uzimanja triphale je u obliku čaja. Da biste koristili triphala prah kao čaj, jednostavno to učinite dodavanjem ½ čajne žličice priphala praha u šalicu vruće vode. Umiješajte i dopustite čaj da se ohladi, te ga onda popijte. Triphala sadrži pet od šest ukusa koji su prepoznati u ayurvedi (slatko, kiselo, gorko, pungentno i astringentno), samo joj nedostaje slani okus. Možda zato što zapadnjačka prehrana nema tako gorak i astringentan okus, to su dva najistaknutija okusa za većinu ljudi, što može biti malo neugodno kada tek počnete piti čaj. Tijekom vremena, kako sustav postaje uravnotežen, nije neuobičajeno da se okus koji se percipira evoluira u slatko. Triphala se obično uzima na prazan želudac, najčešće u večernjim satima prije kreveta. Ali, neki ljudi ga preferiraju piti ujutro, pogotovo ako uzimanje tekućine prije spavanja čini da morate urinirati noću.

 
  Savjeti - Sve