7 namirnica koje biste trebali izbjegavati jesti tijekom zime

'Što prođe više vremena između branja proizvoda i njegove konzumacije, to plod ima manje hranjivih tvari,' kaže Elizabeth Somer, autorica knjige 'Eat Your Way to Happiness'. Upravo zato prehranu bismo trebali temeljiti na svježim namirnicama iz okoliša, a izbjegavati onu koja nije 'u sezoni'. 

1. Šparoge
Šparoge se mogu naći u trgovinama gotovo cijele godine, ali su najbolje u proljećekad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske šparoge dolaze iz zemalja Latinske Amerike, te su vrlo 'drvenaste' i bez okusa. 

Umjesto toga odaberite:
Prokulice pripadaju porodici krstašica, prepune su vitamina C koje jačaju imunitet te vitamina K koje osnažuju kosti. Najbolje ih je sljubiti s domaćom slaninom.

2. Breskve
Ljeto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon kolovoza, teško ih je naći u trgovinama. Ako vas s polica trgovina ipak dočeka ovo 'dlakavo' voće, vjerojatno je tu došlo iz Južne Amerike. 

Umjesto toga odaberite: 
Citrusno voće poput naranči, koje je prepuno slatko-kiselog soka, te drugih vitamina i minerala što čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa. 

3. Svježi grašak
Slatko i podatno zrnje graška je proljetna poslastica, koje se smatra jednom odnajčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tijekom zimskih mjeseci, plodovi će biti brašnasti i s malo okusa. 

Umjesto toga odaberite: 
Smrznuti grašak iz škrinje, koji je ubran u jeku sezone, te ima okus najbliži 'pravoj' stvari.

4. Klip kukuruza 
Jesti kuhani ili pečeni kukuruz je bolje od grickanja čipsa. No svježi klipovi u zimskim mjesecima su daleko od onih ljetnih plodova prepunih slatkog i mekanog zrnja. 

Umjesto toga odaberite: 
Smrznuti proizvodi, poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svježim namirnicama. U zimskim mjesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrnja i dalje dobiti važne izvore luteina. 

5. Jagode 
Nađite li na jagode tijekom zime, riječ je o proizvodu koji je pola ljeta i cijelu jesen stajalo u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju okus i miris jagoda, a i hranjive tvari su nestale tijekom dugotrajnog skladištenja. 

Umjesto toga odaberite:
Smrznuto šumsko voće ubrano je tijekom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinira u pripremi pečenih slastica poput pita i savijača. 

6. Rajčice 
Krajem ljeta rajčice pružaju maksimalni okus, sočnost i aromu. No ako su nakon toga stajale više mjeseci u hladnjači, budite uvjereni da su plodovi izgubili svoju svježinu i okus, te količinu likopena.

Umjesto toga odaberite: 
Svježe je uvijek najbolje, no u zimskim mjesecima za pripremu juha, variva iumaka poslužit će i konzervirani pelati te pasata od rajčice. Ako imate mogućnost, odaberite staklenke s organski uzgojenim plodovima i bez konzervansa. 

7. Borovnice
Ne samo da su borovnice iznimno skupe u zimskim mjesecima, već u njima manjka količina vitamina C te su podložne češćem truljenju. 

Umjesto toga odaberite: 
Smrznute borovnice su zdrave kao one svježe, a sadrže gotovo istu količinu antioksidanata.

 
  Novosti - Sve