5 zdravih namirnica koje nisu tako dobre kao što ste mislili

Želite li jesti zdravo čitajte deklaracije na proizvodima, te se informirajte o porijeklu pojedine namirnice. Stvari nisu uvijek onakve kako se čine na prvu loptu.

1. Voćni smoothieji
Samo zato što sadrže mnogo voća, ne znači da su smoothieji zdravi. Industrijska pakiranja ovih 'zdravih' napitaka puna su kalorija i šećera . Pola litre voćnog smoothieja može imati i do 50 grama šećera što je otprilike slično istoj količini gaziranih pića poput kole. Želite li unijeti maksimalnu količinu hranjivih tvari bez opterećivanja organizma dodatnim sladilima, kontrolirajte sastojke i sami napravite svoj napitak. 

2. Žitne pahuljice 
U dvjesto grama žitnih pahuljica može se naći desetak grama šećera i do 4 gramamasnoće. Prehrana temeljena na visokoj koncentraciji šećera i malo bjelančevina može dovesti do pada energije i naglih napada gladi. Umjesto toga birajte pahuljice od integralnih žitarica koje tijelu daju više energije, te ih kombinirajte s dobrim izvorima proteina poput jogurta. 

3. Sportska energetska pića 
Energetska pića ustalila su se kao prvi izbor kod fizičkih aktivnosti ili odlaska uteretanu. No ovi napitci puni su šećera, koji daju kratkotrajne izboje energije nakon vježbanja. Nove studije savjetuju da je ispijanje vode mnogo bolji izbor za nadoknađivanje tekućine uslijed znojenja, te da umorne mišiće 'nahranite' s 20 grama proteina.

4. Hrana smanjene masnoće 
Dijetalne namirnice odnosno industrijska hrana sa smanjenom količinom masnoće ne doprinosi gubitku kilograma, niti poboljšanju zdravstvenog stanja pojedinca. Uglavnom je riječ o marketinškom triku koji jamči bolju prodaju pojedinog proizvoda. Uz to, masnoće su neophodne ljudskom organizmu, a osobito one koje dolaze iz dobrih izvora poput orašastih plodova, ribe ili avokada. 

5. Hrana bez glutena 
Ako ne bolujete od celijakije, male su šanse da će vam u prehrani naškoditi gluten. Hrana bez ovog proteina koji se obično nalazi u pšenici, ječmu i raži postala je prehrambeni trend i sve je veći izvor zarade u svijetu. Predviđa se da će do 2020. godine tržište ovom hranom vrijediti nevjerojatnih 24 milijarde dolara.

 
  Novosti - Sve