Glikemijski indeks – što to zapravo znači?

Glikemijski indeks nešto je što se često spominje kada je u pitanju nutritivna vrijednost namirnica, mršavljenje, zdrav način života i prehrane. Glikemijski indeks je mjerna jedinica za proces  u ljudskom organizmu. Glikemijski indeks mjeri brzinu porasta razine šećera u krvi nakon konzumacije određene namirnice. Ovisno o tome koliko gram određene namirnice koja u svome sastavu sadrži ugljikohidrate povisuje razinu šećera u krvi možemo hranu podijeliti u tri rubrike, one sa niskim glikemijskim indeksom kao što su avokado, grožđe, gljive, tikvice, riža; one sa srednjim glikemijskim indeksom kao što su kuhani krompir, banane, kivi te one sa visokim glikemijskim indeksom a to su riža, rižino mlijeko, mrkva, bijeli kruh. Ne zaboravite, potrebno je hraniti se raznovrsno ali na pravilan način raspodjeliti konzumaciju namirnica!

 
  Novosti - Sve