Namaz od fete i raženi kruh sa sjemenkama

Namaz od fete popularan je diljem Mediterana, ali naročito u Grčkoj, gdje se priprema u nekoliko varijanti. Ona najčešća, kopanisti, zapravo je najjednostavnija. Feta, jogurt, češnjak, svježa menta i maslinovo ulje. Neki dodaju suhe papričice, neki na roštilju pečenu papriku, neki origano ili ružmarin, ali zapravo svaka kuća priprema svoju varijantu svima poznatog i omiljenog namaza od fete. Poslužuje se uz prepečeni kruh,  svježe ili ukiseljeno povrće i maslinovo ulje, a često ga prati i ouzo, neizostavni gost svake grčke meze. 

Ovaj put sam pripremila raženi kruh sa sjemenkama, kojeg namaz od fete savršeno nadopunjava. Kruh je odličan svjež, ali i prepečen, dobro podnosi i zamrzavanje. Možete ga staviti u vrećicu za zamrzavanje pa prije ponovne konzumacije odmrznuti u hladnjaku preko noći ili prepeći u pećnici. Zamrznuti kruh stavite u pećnicu zagrijanu na 150C i pecite 15ak  minuta. Upotrijebite ga dok je topao jer će se hlađenjem stvrdnjavati.

Pripremite, za raženi kruh sa sjemenkama:

500g raženog brašna

2 žlice pirovih posija

2 žlice mljevenog rogača

pola žličice himalajske soli

2 žlice maslinova ulja

1 žličicu suhog kvasca

oko 3.5-4dl tople vode 

po 2 žlice sezama, lanenih i suncokretovih sjemenki 

 

Pomiješajte raženo brašno, mljeveni rogač, pirove posije i sol. Dodajte suhi kvasac, ulje i toplu vodu. Zamijesite tijesto. Mora biti kompaktno i ne preljepljivo. Ostavite ga na toplom, u posudi pokrivenoj krpom da se diže oko 2 sata. Zatim tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, umiješajte sjemenke i oblikujte okrugli kruh. 

 

 

Ako želite da se na kori bolje vide pukotine, pobrašnite kruh bijelim brašnom. Stavite kruh u pobrašnjenu posudu u kojoj će se kasnije peći i ostavite da se diže još pola sata. Zagrijte pećnicu na 220C i pecite kruh 40 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 200C i pecite još 20ak minuta. Ohladite pa poslužite uz namaz.

za namaz:

 

180g feta sira 

125ml ovčjeg jogurta ili kremastog svježeg sira

3 manje glavice ljutike

2 žlice maslinova ulja

mljevenu ljutu papričicu 

1 žlicu korice neprskanog limuna

svježe mljeveni papar

U blenderu usitnite ljutiku, fetu i jogurt. Dodajte maslinovo ulje, ljutu papričicu i limunovu koricu. Začinite svježe mljevenim paprom. Kušajte pa posolite po potrebi. U ovaj namaz možete dodati inćune, masline, kapare, sušene rajčice, češnjak, bilo koji svježi začin po želji.. 

 

Dodatke birajte prema vlastitom ukusu. Poslužite uz kruh ili krekere, a možete i kruh narezati na tanke šnite, osušiti ga u pećnici ili prepeći na tavi, da dobijete dvopek-krekere. Na taj  način možete upotrijebiti i ostatke bilo kojeg starog kruha.

teksta/recepta :Maja s bloga Jedozovni duo

 
  Novosti - Sve