Tinktura konopljika

Konopljika agnus castus, poznatiji pod nazivom konopljika, raste u Grčkoj i Italiji te ima dugu povijest korištenja u svrhe pospješenja ženske plodnosti i ravnoteže hormona. Stablo konopljike mali je grm s lijevastim lišćem i ljubičastim cvjetovima.

Prirodno mu je stanište istočni Mediteran, ali već se stoljećima uzgaja i u drugim umjerenim klimatskim područjima širom svijeta.

Plod konopljike koristi se više od dvije tisuće godina, barem od vremena Grka koji su ga preporučivali ženama vojnika da lakše sačuvaju čast dok su im muževi bili u borbi.

U svrhe suzbijanja seksualne želje, ovu su biljku koristili i muškarci i žene u staroj Grčkoj i Rimu, pa i redovnici tijekom srednjeg vijeka.

Zna se, na primjer, da su atenske djevojke stavljale lišće konopljike pod svoje krevete tijekom festivala kako bi pomogle sačuvati svoju čednost. To, naravno, nije svrha u koju se konopljiku koristi u modernom dobu.

 

Kako konopljika djeluje?

Trenutno znanstveno shvaćanje sugerira da konopljika regulira i pospješuje rad hipofize, koja se smatra glavnom žlijezdom za proizvodnju hormona. U studijama je pokazano da podržava prirodni progesteron i luteinizirajući hormon.

U drugim se zemljama koristi kako bi se smanjila endometrioza. Često se propisuje od strane herbalista u svrhu olakšanja PMS-a, menstrualnih poteškoća i neplodnosti.

Budući da pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa, konopljika je osobito korisna kod osoba s nepravilnim ciklusima ili kod onih koje prestaju koristiti hormonsku kontracepciju.

Neki herbalisti sugeriraju da konopljika povećava plodnost, pa čak i smanjuje rizik od spontanog pobačaja tijekom prvog tromjesečja. Rečeno je da pomaže novim majkama povećati opskrbu mlijekom i regulirati hormone.

Njezin uravnotežavajuć učinak na hormone čini ga korisnim i za žene koje ulaze u menopauzu.

 

Kako koristiti konopljiku?

Konopljika se smatra biljkom s polaganim djelovanjem, tako da često treba proći nekoliko mjeseci prije nego se može vidjeti njezin puni učinak.

Budući da podržava hormonski ciklus samog tijela, umjesto da mu pomaže tako da proizvede hormone, radi sporije dok se tijelo prilagođava normalnoj proizvodnji hormona. Učinak konopljike često se vidi nakon 3-6 mjeseci korištenja.

Konopljika je dostupna u obliku kapsula, sušenih bobica i tinktura. Ima gorak okus, tako da su kapsule ili tinkture s drugim biljem najbolja opcija. Tinkture su, naravno, najkoncentriranije i imaju najizravniji učinak na organizam.

Kad je riječ o ovakvim proizvodima, Kernnel je jedan od najpouzdanijih brendova. Njihovu ponudu možete vidjeti ovdje.

 

Nuspojave

Konopljika se općenito smatra sigurnom biljkom, ali je u nekim slučajevima ipak treba koristiti s oprezom.

Već više od 2000 godina ljudi koriste konopljiku bez da prijavljuju neke značajne nuspojave. Kod 1-2% korisnika dolazi do mučnine, gastrointestinalne uzrujanosti, reakcije kože i glavobolja.

Također, uzimanje konopljike za menstrualne nepravilnosti može rezultirati pogoršanjem depresivnih simptoma.

 

Neki herbalisti preporučuju korištenje u ranoj trudnoći kako bi se održala visoka razina progesterona, iako ne postoji istraživanje o tome, samo povijesna upotreba.

Prije nego se na to odlučite, preporučeno je savjetovati se s liječnikom ili zdravstvenim djelatnikom, baš kao i pri korištenju bilo kojeg pripravka.

 
  Novosti - Sve