Brahmi – stara mudrost Indije za moderno zdravlje

Tradicionalna terapijska biljka koja je izvorna Indiji, brahmi se obično koristi u ayurvedskoj medicini kao pojačivač pamćenja, kao afrodizijak i za razne tonike.

 

Što je Brahmi?

Znanstvenim nazivom Bacopa monnieri, ova višegodišnja biljka je generacijama cijenjena u ayurvedskim i tradicionalnim lijekovima širom svijeta. Vama je možda poznata pod nekim drugim imenom, kao što je vodeni izop ili biljka milosti, ali brahmi je njen najčešći naziv.

Za razliku od mnogih drugih biljaka, brahmi ima niz jedinstvenih zdravstvenih učinaka koji su je učinili tako poželjnom i cijenjenom u raznim globalnim kulturama.

Postoje određeni vrijedni alkaloidi i triterpenski saponini koji se nalaze u brahmi a koji imaju jak učinak na tijelo, uz mnoge druge organske spojeve i hlapljive sastojke.

Brahmi se često se koristi svježa kao sastojak za salate, ali ta biljka se također može sušiti i koristiti s drugim biljem. Listove (2-3 dnevno) se često žvakalo kao opći tonik, gotovo kao vitaminski dodatak.

Okus je relativno blag, ali pravi razlog za korištenje brahmija je zbog utjecaja koji ima na ljudsko zdravlje.

Njen utjecaj na kognitivne performanse potaknuo je niz istraživanja o njenim pozitivnim prednostima. Ovdje su samo neke od zdravstvenih prednosti koje se pripisuju brahmi.

 

1. Udobnost

Mnoge bolesti povezane su s kroničnom iritacijom i crvenilom u tijelu. Biljke kao što su brahmi i kurkuma su opsežno proučavane zbog njihove sposobnosti da se bore protiv nelagode i sistemskog crvenila.

Jedno istraživanje je identificiralo brahmi kao potencijalnu terapiju za kroničnu nelagodu i neuropatiju.

 

2. Smanjenje stresa

Ako učinci dnevnih stresora uzrokuju probleme u vašem životu, brahmi u prahu može biti potencijalno rješenje. Smanjenje stresa je možda najpoznatija tradicionalna upotreba brahmi.

Studija koja je procijenila djelovanje brahmi na stres izvijestila je o značajnom poboljšanju raspoloženja među sudionicima, kao i smanjenim razinama kortizola, hormona stresa.

To sugerira da brahmi neutralizira učinke stresa reguliranjem hormona koji su uključeni u reakciju na stres.

 

3. Pojačava kognitivnu agilnost

Nedavno je jedno istraživanje pokazalo je da brahmi kapsule potiču kognitivnu sposobnost.

Ovi rezultati podupiru upotrebu te biljke kao terapije za osobe koje pate od kognitivnih problema, kratkog raspona pažnje, maglovite memorije i zamagljenog fokusa.

 

4. Terapija za Alzheimerovu bolest?

Alzheimerova bolest je grozna bolest, obično uzrokovana mnoštvom fizioloških, genetskih i okolišnih čimbenika.

Formiranje amiloida u neuronima može uzrokovati značajno oštećenja mozga i utjecati na razvoj Alzheimerove bolesti. Važno je shvatiti da do danas nije pronađena nikakva biljka, bilje, lijek ili bilo što - uključujući brahmi – koja bi bila čarobni lijek protiv Alzheimerove bolesti.

Na temelju svoje povijesti kao biljne terapije za promicanje neurološke funkcije, neki su predložili da brahmi može biti obećavajuća terapija za Alzheimerovu bolest.

 

5. Zaštita od toksičnih spojeva

Nitko nikad nije rekao da je pomfrit zdrav, ali koliko točno takva hrana može biti toksična? Pripazite na akrilamid.

Akrilamid je otrovni spoj koji nastaje kada se škrobovi zagrijavaju iznad 248 stupnjeva; drugim riječima – kada se hrana prži. Akrilamid je karcinogen i također oštećuje tkivo mozga.

U životinjskim ispitivanjima, brahmi suplementacija zaštitila je moždane stanice izložene akrilamidu od oksidativnog stresa i neurotoksičnih učinaka.

 

6. Pomaže kod epilepsije

Lišće brahmija koristi se kao lijek za epilepsiju već tisućama godina. Smatra se da je razlog tome učinak brahmija na neuronske puteve.

Ova biljka pomaže u sprečavanju epileptičkih poremećaja, kao i drugih oblika mentalnih bolesti, uključujući bipolarni poremećaj i neuralgiju.

 

7. Njega kože

Ako želite ubrzati zacjeljivanje rana i istovremeno dezinficirati kožu, stavite sok ili ulje od brahmi na zahvaćeno područje.

Ono može smanjiti pojavu ožiljaka i ostaviti vam glatku, zdravu kožu obogaćenu prirodnim eteričnim uljima.

 
  Novosti - Sve