Brze fritule ili uštipci od pirovog brašna
Brze fritule ili uštipci od pirovog brašna
Svaka kuća ima svoj recept za fritule, no kod mojih se nisu pekle. Baka je pekla nešto slično - nepravilne uštipke, koje je zvala fanjki, a radila ih je od dizanog tijesta. Sjećam se svog i bratovog nestrpljenja, obilaženja oko posude u kojoj se dizalo tijesto i stalnog ispitivanja, moramo li čekati još dugo. Tijesto se ipak dizalo barem sat vremena, a nakon toga bi baka žlicom grabila nepravilne oblike i spuštala ih u vruće ulje. Kuhinjom bi se odmah počeo širiti slatkasti miris, obogaćen rumom i limunom, a mi smo jedva čekali da probamo te tople, jastučaste i čupave fanjke. Često ih nije stigla ni posipati šećerom, tolikom su brzinom nestajali.
Danas, kad je vremena, a i strpljenja da se tijesto digne sve manje, ovakve fritule ili uštipci koji su brzo gotovi, svima su draži. Pomiješate sve sastojke, ostavite tijesto 10ak minuta da stoji i spremno je za pečenje.
Ako vam fritulice ispadnu nepravilne i čupave, uvijek možete reći da ste zapravo pekli fanjke!
Pripremite:
2 jaja
200ml jogurta ili kefira
50g smeđeg šećera
koricu 1 neprskanog limuna
300g pirovog brašna
2 žlice ruma ili rakije
ulje za prženje
za posipanje - mješavina šećera u prahu i cimeta
Istucite jaja sa šećerom i vanil šećerom. Dodajte jogurt. Sa strane prosijte pirovo brašno i prašak za pecivo, umiješajte u mokre sastojke. Ulijte rum i dodajte limunovu koricu. Promiješajte i ostavite 10-15 min da se sastojci prožmu.
U posudi debljeg dna zagrijte ulje. Neka ga bude barem tri prsta visine. Ako niste sigurni da li je ulje dovoljno zagrijano, stavite u njega drvenu kuhaču. Ako se oko nje formiraju mjehurići, spremno je za pečenje. Umočite dvije žličice u ulje i zatim jednom žličicom zagrabite smjesu, drugom je gurnite u vruće ulje. Nemojte stavljati previše fritula jer se onda ne mogu okretati, a i velika količina snižava temperaturu ulja.
Pecite da porumene sa svake strane. One se uglavnom same okrenu kada su pečene s jedne strane, ali ako vidite da se ne okreću, sami ih okrenite žlicom. Pripazite ako fritule pečete s pirovim ili integralnim brašnom jer su te fritule tamnije, a nisu prepečene niti izgorene. Poslažite ih na tanjur obložen ubrusom, zatim poslužite posipane mješavinom šećera u prahu i cimeta.
ekocimet cajlonski cimet ekojaja burbon vanili šećer jogurt smeđi šećer ekolimun zdrava hrana recepti biotrgovina pirovo brašno trgovina organske hrane trgovina zdrave hrane priroda i društvo ozaljska 71 priroda i društvo trešnjevka zdrava hrana biotrgovina priroda i društvo biotrgovina na trešnjevci priroda i društvo priroda i društvo biotrgovina