Chia pekmez jagode
13 Svi.

Chia pekmez jagode

Vjerujem da mnogi od vas traže neke laganije i zdravije alternative pekmezu. Chia pekmez jedna je od takvih varijacija. Naravno, teksturom ipak nije nalik pravom pekmezu, ali dosta dobro ga zamjenjuje u mnogim kombinacijama u kojima se inače koristi pekmez.

Prednost chia pekmeza je to što se za izradu ne mora koristiti šećer, ne mora se kuhati i gotov je za 20ak minuta.

 

Chia sjemenke bogate su omega-3 kiselinama, vlaknima i proteinima, a budući da nabubre kad se namoče i dobiju gelastu strukturu, idealne su za zgušnjavanje voćnih pirea, tj. pripremu brzinskih pekmeza. Možete upotrijebiti razne vrste voća, ali ja najčešće biram bobičasto voće – maline, jagode, borovnice..

 

Voće možete u potpunosti usitniti, u pire, ali možete ga djelomično ostaviti i u komadićima. U takav voćni pire, pripremljen od 2 šalice očišćenog voća (jagoda) umiješajte 2 žlice chia sjemenki.  Zasladite medom, sladilom ili eritritolom. Možete dodati koricu i sok pola neprskanog limuna, malo vanilije u prahu. Ostavite da stoji 20ak minuta, kako bi sjemenke nabubrile i zgusnule pire u pekmez. Ako vam se učini prerijetko, dodajte još žličicu ili dvije chia sjemenki.

Sjemenke možete prethodno samljeti u prah, ako ne želite da budu vidljive u pekmezu, ali takve će utjecati na boju i potamniti pekmez.

 

Neki voće za ovakve pekmeze ipak prethodno skuhaju. Ako se odlučite za takvu varijantu, očistite voće, malo ga zgnječite i kuhajte 5-10 minuta na laganoj vatri pa dodajte med i začine. Ohladite, umiješajte chia sjemenke i ostavite 20ak minuta. Ovakav pekmez, od kuhanog voća bit će nešto gušći.

Chia pekmez pohranite u staklenku i čuvajte u hladnjaku oko dva tjedna. Ako želite, možete ga i zamrznuti. U tom slučaju rok trajanja mu je 2-3 mjeseca.

Galerija slika:

  Recepti - Sve