Čokoladni biskvitni kolač s brusnicama i kandiranim đumbirom
Čokoladni biskvitni kolač s brusnicama i kandiranim đumbirom
Bliži se Uskrs, kada većina nas peče neki biskvitni kolač ili kuglof. Ovaj kolač odličan je za takvu svečanu prigodu, ali i kao svakodnevni kolač, za sve one koji vole komad biskvitnog kolača uz kavu ili čaj. Zbog kombinacije sastojaka dugo je sočan, ali ako ga narežete, pospremite ga u hermetički zatvorenu posudu da se ne suši.
Upotrijebite suho voće i dodatke po želji, no imajte na umu da će krupniji komadi utjecati na teksturu kolača. Baš radi tog razloga izabrala sam brusnice i đumbir, te ih usitnila, kako bi kolač bio što kompaktniji. Umjesto brusnica možete upotrijebiti suhe marelice, a kolač je odličan i s marcipanom umjesto kandiranog đumbira.
Pripremite:
150g smeđeg šećera
125g maslaca
1 jaje
200ml mlaćenice
1/4 žličice vanilije u prahu
200g durum brašna ili mješavinu glatkog i oštrog
75g kvalitetnog kakao praha
pola žličice praška za pecivo
¼ žličice sode bikarbone
prstohvat himalajske soli
60g suhih brusnica
kandirani đumbir po želji
Zagrijte pećnicu na 160C. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje ili dobro namastite i posipajte mješavinom kakao praha i brašna.
Omekšali maslac tucite da postane kremast i dodajte smeđi šećer i vanil šećer. Miksajte nekoliko minuta, da dobijete prozračnu kremastu smjesu. Dodajte jaje i tucite mikserom pa ulijte mlaćenicu i dodajte vaniju u prahu.
(Ako ne možete pronaći mlaćenicu, pripremite sami zamjensku varijantu. U 2dl običnog mlijeka ulijte žlicu alkoholnog octa ili limunovog soka i ostavite da stoji 15ak minuta.)
Prosijte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte u smjesu i promiješajte spatulom da se ujednači. Nemojte previše miješati, samo da se poveže. U blenderu usitnite brusnice i đumbir, umiješajte u smjesu. Đumbir može biti poprilično jak i oštar pa pripazite i prvo ga kušajte, tek onda dodajte u smjesu. Ja sam upotrijebila komad veličine palca. Ako ne volite đumbir, možete dodati usitnjeni marcipan.
Stavite u kalup i pecite sat vremena. Probajte čačkalicom je li pečeno. Ako čista izlazi van, izvadite iz pećnice i hladite prvo 15ak minuta u kalupu, zatim izvadite van i hladite na rešetki. Pripazite kad skidate papir s kolača jer je kolač lomljiv dok je topao.
Možete ga poslužiti s kremom i voćem ili samo posipati šećerom u prahu.
Ako se odlučite za kremu, pomiješajte 250g kremastog svježeg sira, 125ml slatkog vrhnja i prstohvat vanilije u prahu s 2 žlice meda. Dodajte svježe ili smrznuto bobičasto voće.
teksta/recepta :Maja s bloga Jedozovni duo
Galerija slika:
brusnice ekojaja soda bikarbona maslac prašak za pecivo kako maslac ekomed đumbir i med ekođumbir durum pšenica smeđi šećer đumbir u prahu đumbir đumbir u prah gdje kupiti đumbir u prahu za mršavljenje đumbir u prahu zdravlje đumbir u prahu cijena raw kakao himalajska sol voće iz organskog uzgoja povrće iz organskog uzgoja natura organica ekološki uzgoj povrća priroda i društvo trešnjevka eko povrće zagreb eko voće i povrće priroda i društvo biotrgovina