Čokoladni biskvitni kolač s brusnicama i kandiranim đumbirom
01 Tra.

Čokoladni biskvitni kolač s brusnicama i kandiranim đumbirom

Bliži se Uskrs, kada većina nas peče neki biskvitni kolač ili kuglof. Ovaj kolač odličan je za takvu svečanu prigodu, ali i kao svakodnevni kolač, za sve one koji vole komad biskvitnog kolača uz kavu ili čaj. Zbog kombinacije sastojaka dugo je sočan, ali ako ga narežete, pospremite ga u hermetički zatvorenu posudu da se ne suši.

Upotrijebite suho voće i dodatke po želji, no imajte na umu da će krupniji komadi utjecati na teksturu kolača. Baš radi tog razloga izabrala sam brusnice i đumbir, te ih usitnila, kako bi kolač bio što kompaktniji. Umjesto brusnica možete upotrijebiti suhe marelice, a kolač je odličan i s marcipanom umjesto kandiranog đumbira.

Pripremite:

150g smeđeg šećera

1 burbon vanil šećer

125g maslaca

1 jaje

200ml mlaćenice

1/4 žličice vanilije u prahu

200g durum brašna ili mješavinu glatkog i oštrog

75g kvalitetnog kakao praha

pola žličice praška za pecivo

¼ žličice sode bikarbone

prstohvat himalajske soli

60g suhih brusnica

kandirani đumbir po želji

Zagrijte pećnicu na 160C. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje ili dobro namastite i posipajte mješavinom kakao praha i brašna.

Omekšali maslac tucite da postane kremast i dodajte smeđi šećer i vanil šećer. Miksajte  nekoliko minuta, da dobijete prozračnu kremastu smjesu. Dodajte jaje i tucite mikserom pa ulijte mlaćenicu i dodajte vaniju u prahu.

(Ako ne možete pronaći mlaćenicu, pripremite sami zamjensku varijantu. U 2dl običnog mlijeka ulijte žlicu alkoholnog octa ili limunovog soka i ostavite da stoji 15ak minuta.)
Prosijte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte u smjesu i promiješajte spatulom da se ujednači. Nemojte previše miješati, samo da se poveže. U blenderu usitnite brusnice i đumbir, umiješajte u smjesu. Đumbir može biti poprilično jak i oštar pa pripazite i prvo ga kušajte, tek onda dodajte u smjesu. Ja sam upotrijebila komad veličine palca. Ako ne volite đumbir, možete dodati usitnjeni marcipan.

Stavite u kalup i pecite sat vremena. Probajte čačkalicom je li pečeno. Ako čista izlazi van, izvadite iz pećnice i hladite prvo 15ak minuta u kalupu, zatim izvadite van i hladite na rešetki. Pripazite kad skidate papir s kolača jer je kolač lomljiv dok je topao.

Možete ga poslužiti s kremom i voćem ili samo posipati šećerom u prahu.

Ako se odlučite za kremu, pomiješajte 250g kremastog svježeg sira, 125ml slatkog vrhnja i prstohvat vanilije u prahu s 2 žlice meda. Dodajte svježe ili smrznuto bobičasto voće.

teksta/recepta :Maja s bloga Jedozovni duo

Galerija slika:

 
  Recepti - Sve