Juha od Hokkaido tikve i đumbira
23 Velj.

Juha od Hokkaido tikve i đumbira

Hokkaido tikva često se naziva i kraljicom tikvi. Poznata je i kao japanska tikva te crvena kuri tikva. Uzgaja se posvuda, od Japana do SAD-a, a u posljednje vrijeme sve više i kod nas. Bogata je vitaminima A, B i C, kalcijem, fosforom i željezom, beta karotenom  i vlaknima, a radi specifičnog okusa možete je upotrijebiti za slana i slatka jela. Posebna je i po tome da se ne mora guliti pa je tijekom pripreme samo dobro operite četkicom ili grubljom spužvicom. Rok trajanja joj je dosta dug, oko 6 mjeseci, a stajanjem se povećava količina ugljikohidrata i vitamina te je njezin sladak, kestenjasti okus još intenzivniji. Kremasta je, bogatog orašastog okusa, radi čega je često  koristim u kolačima i slatkim receptima. Možete je upotrijebiti i za juhe, rižota, variva, tople i hladne salate, pekmeze i pudinge. S vama za početak dijelim jednu brzu, jednostavnu i pikantnu juhu, savršenu za hladne dane i liječenje prehlade.

Pripremite:

1 srednje veliku Hokkaido tikvu (oko 600g)

1 veću glavicu crvenog luka i 2-3 glavice šalota luka

komadić đumbira veličine 2cm

6dl kokošjeg temeljca ili vode

sol

 

Hokkaido tikvu dobro operite, raspolovite i odstranite koštice. Ne morate je guliti, već koru uklonite samo ako je oštećena. Ako imate više vremena, tikvu možete prvo ispeći u pećnici, a onda je usitniti štapnim mikserom. Na taj način dobit ćete još bogatiji, intenzivniji okus.

 
  Recepti - Sve