Amaranth - “hrana bogova”
Amaranth - “hrana bogova”
Kod nas poznat pod nazivom štir ili šćir, amaranth je drevna pseudožitarica koja se uzgaja već 80.000 godina. Nalikuje prosu i rasprostranjen je diljem Azije i Amerike gdje postoji čak više od šezdeset različitih vrsta. Azteci i Inke smatrali su ga svetom namirnicom, hranom za bogove te mu dali ime amaranth ili besmrtnost.
Kod nas je amaranth prisutan tek u novije vrijeme. Naime, ta drevna zrnca nemaju glutena i zbog toga su omiljena među celijakičarima, ali i svima koji imaju poteškoća s glutenom ili traže alternativu klasičnim prilozima poput tjestenine, riže, krumpira.
Zbog obilja proteina, kalcija, vlakana, željeza, aminokiselina, minerala i vitamina (A, B6, K, C) amaranth ima različita ljekovita svojstva. Pomaže kod slabokrvnosti, snižava visoki tlak i kolesterol, jača kosti, obiluje folnom kiselinom i štiti fetus, pozitivno djeluje na probavu i imunitet, pomaže kod mršavljenja.
Za razliku od drugih žitarica, koje gube svoja nutritivna svojstva ako se kuhaju ili raskuhaju, amaranth ih tijekom kuhanja zadržava. Hranjive tvari nalaze se u jezgri, a ne u ovojnici ovih dragocjenih zrnaca, stoga ne morate brinuti. Slobodno kuhajte i pecite amaranth, stavljajte ga u kruh i peciva, kolače, kaše, salate i juhe.
Ako ćete ga kuhati, upotrijebite trostruku količinu vode u odnosu na amaranth. Prvo ga lagano prepržite na malo masnoće, pa podlijte vodom (ili temeljcem za slane priloge) i dodajte začine. Za dvadesetak minuta maknite s vatre i poslužite uz meso i povrće ili dodajte salati.
Ono što je mnogima naročito zanimljivo je da se od Amarantha mogu peći kokice! Zrnca će na vrućoj tavi pucati i proširiti se pa ćete na taj način dobiti zdravu grickalicu koju možete upotrijebiti na više načina – u kaši za doručak, zdravim kuglicama i pločicama, te raznim drugim slasticama i slanim jelima.
Za 25 kuglica pripremite:
150g tamne čokolade
oko 50g kokica od amarantha
koricu jedne neprskane naranče
sok pola naranče
prstohvat začina za medenjake ili mješavine cimeta i nekog drugog začina
Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Malo ohladite, dodajte sok pola naranče i koricu. Promiješajte i ujednačite pjenjačom ili spatulom. Dodajte začine i kokice od amarantha. Miješajte da se svi sastojci prožmu i da se amarant obloži otopljenom čokoladom. Ostavite 15ak minuta pa napravite kuglice. Grabite smjesu žličicom i stisnite prstima u kuglicu, valjajte među dlanovima. Stavite u ukrasne košarice.
Za kašu od amaranthovih kokica i naranče pripremite:
2dl bademovog ili nekog drugog mlijeka
1 žličicu kakao praha
2-3 kockice tamne čokolade
meso naranče koju ste upotrijebili za prethodni recept
žličicu meda ili javorovog sirupa
Kokice namočite u bademovom mlijeku. Dodajte kakao prah i med ili sladilo po želji. Promiješajte i dodajte nasjeckanu naranču. Tamnu čokoladu nasjeckate na komadiće i umiješajte u kašu. Po želji ukrasite voćem i poslužite.
Vezani proizvodi:
organski amaranth bio amaranth amarantha javorov sirup ekocimet zdrava prehrana recepti amaranth ekomed amarant kakao prah zdravlje zdrava hrana dostava tamna čokolada biotrgovina superhrana zdrava hrana zagreb dostava trgovina organske hrane bio hrana online natura organica bioponuda povrća bio hrana trgovina zdrave hrane zdrava hrana biotrgovina priroda i društvo biotrgovina na trešnjevci priroda i društvo